Игра за трона на Саудитска Арабия

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е основната движеща сила в реформи, които може да разтърсят обществото, икономиката и управлението на Саудитска Арабия.

Игра за трона на Саудитска Арабия

Светът наблюдава действията на 32-годишния принц Мохамед бин Салман и с надежда за реформи, и с опасения от налагане на безконтролна власт

Петър Карабоев
15655 прочитания

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е основната движеща сила в реформи, които може да разтърсят обществото, икономиката и управлението на Саудитска Арабия.

© Reuters


В невиждана антикорупционна чистка в Саудитска Арабия бяха арестувани 11 принцове, 4 действащи и десетки бивши министри, военни и бизнесмени.

Когато в една страна за 24 часа арестуват 60 души, включително бивши и настоящи министри, в кампания срещу корупцията, това изглежда като силен сигнал за решителността на властите. Когато сред тях е и местният еквивалент на Уорън Бъфет, последиците излизат от политическата сфера и преливат в икономиката, включително на други държави. Когато няколко дни по-късно броят на арестуваните наближи 500 - без повдигнати обвинения и яснота какво се разбира под "корупция" в една абсолютна монархия, нещата започват да приличат на изпреварващ удар срещу цяла конкурентна мрежа от интереси.

Всичко това се случва в Саудитска Арабия, в която законите се създават с указ на краля или произтичат от Шериата, правораздавателната система не е независима, бизнес интересите почти не се разкриват публично и трудно може да се направи разлика между кралското семейство и държавата. На практика няма регулация, от която да става ясно как дворът на Сауд финансира луксозния си живот или какъв дял от петролните приходи и държавните поръчки получава и разпределя.

Когато крал Салман обяснява, че под корупция се разбира лична облага за сметка на поданиците и чрез "поставяне на личните интереси над интересите на обществото", това е толкова спорно от гледна точка на реалността и традицията, че трудно би оборило обвинения в преследване на неудобни за властта.

Принцът реформатор

Начело на невижданата от десетилетия чистка в стои принц Мохамед бин Салман, любимият син на краля, когото той посочи за престолонаследник през юни т.г. По негово нареждане бяха арестувани 11 принцове, 4 действащи и десетки бивши министри, военни и много бизнесмени. В страна, където кралят е на 81 години, а предшествениците му си отидоха на малко над неговата възраст, M.B.S., както медиите на Запад наричат престолонаследника, изненадва света с енергичната си кампания за модернизация. Той е любимец на близо 70% от саудитците на възраст под 30 години, от които близо 25% са безработни, 200 000 следват в чужбина и завръщащите се около 35 000 годишно с дипломи, които търсят професионална реализация извън петролния сектор и начин на живот, по-различен от ходенето до джамията и мола.

Томас Фридман, който два пъти е взимал интервю от него, сподели в "Ню Йорк таймс", че реформаторската енергия на принца изглежда искрена. "Две неща мога да твърдя за него със сигурност: първо, той е много повече запознат с имотния консултант McKinsey, отколкото с уахабизма и много по-лесно цитира статистика, отколкото Корана; и, второ, ако не съществуваше, саудитската система трябваше да го създаде - просто някой трябва да разтърси това място."

Идеите на M.B.S. неизбежно му създават множество врагове. Вече е писано за усилието му да дистанцира икономиката от практически пълната зависимост от петрола и да я модернизира и разнообрази, както и започне промяна в правата на жените в силно консервативна среда. Когато призовава светът да му помогне в превръщането на Саудитска Арабия в "отворено общество", мнозина повдигат вежди в недоумение.

В същото време той промени формата на властта - от разпределянето й сред 7 големи клана и взимането на решения чрез сложен консенсус към власт в ръцете на кралското семейство. И това е повод Саудитска Арабия да бъде наричана "Салман Арабия".

Новата легитимност

Принцът обяснява действията си с промяна на източника на легитимност на монархията. "Това, което се случи през последните 30 години, не е Саудитска Арабия. Това, което се случи в региона през последните 30 години, не е Близкият изток," заяви Мохамед бин Салман в интервю за "Гардиън" в края на октомври. Малко преди това той обяви на пресконференция, че Рияд започва курс към умерен ислям.

През 1979 г. саудитски фундаменталистки проповедник обяви от Мека, че дворът на Сауд не е достатъчно ислямски и поради това е спорна религиозната му легитимност. Тогава Рияд направи остър завой към уахабизма и започна да финансира с милиарди долари разпространяването му с джамии и мюсюлмански училища и центрове от Лондон до Индонезия. Мнозина днес смятат, че това е донесло бедствие за арабите и мюсюлманския свят, защото е средата, от която се родиха "Ал Кайда" и "Ислямска държава".

Сега M.B.S. дръзва да направи фундаментална промяна - властта в Саудитска Арабия да бъде оценявана според постиженията й в икономиката, здравеопазването, заетостта и жилищното строителство, а не дали е достатъчно свята според исляма.

Рискована игра

Антикорупционната кампания на Мохамед бин Салман рискува да отвори кутията на Пандора, пълна с тайните на елита. Лично той, докато бе на почивка в Южна Франция миналата година, спонтанно си купи от руски олигарх яхта за $550 милиона, защото не могъл да й устои, когато я видял. Действията му са сравнявани с начина, по който еднопартиен Китай се бори с корупцията, със съществената разлика, че "килиите" на част от арестуваните са в петзвездния хотел Ritz-Carlton в Рияд.

Никой не знае докъде стига реформаторският импулс на престолонаследника и къде започва автократичният - към пълен контрол над властта. "Законът в Саудитска Арабия не е създаден да контролира управляващата фамилия или отношенията ѝ с държавата. В крайна сметка кралят и тесен кръг около него могат да правят каквото си искат и след това да му придадат законова форма", обяснява Нейтън Браун от George Washington University.

Мохамед бин Салман бе назначен от краля в началото на ноември начело на специална комисия за борба с корупцията. Тя извършва сегашните арести и списъкът сочи към елиминиране на потенциалната опозиция срещу програмата му за реформи. Вече се появиха шеги, че ако целта на акцията е да се изпрати послание по върховете, накрая няма да остане никой, който да го получи.

Измествайки уахабизма като основен източник на легитимност, принцът трябва да предложи заместител и, изглежда, това ще е саудитски национализъм. Това означава изостряне на конфронтацията с Иран и шиитите в целия район, включително в Йемен, Катар и Ливан. В чистката са ударени и трите основни полузависими частни телевизионни мрежи MBC, ART и Rotana, но ако това не е последвано от допускане на алтернативни на трона мнения, промяна всъщност няма да има, а Саудитска Арабия може да се окаже с вътрешен фронт.

Financial Times нарече събитията истинска игра на тронове, в която Мохамед бин Салман рискува да отчужди части от кралското семейство, духовенството, политическия и бизнес елита в момент, когато трябва да реформира кралството. Но може би в Саудитска Арабия това е начинът да се извърши бърза промяна.

Защо е задържан "саудитският Уорън Бъфет"

Сред задържаните се откроява името на принц Алуалид бин Талал, наричан саудитският Уорън Бъфет. Forbes оценява богатството му на 18 млрд. долара, което му отрежда 45-о място в световния списък на мултимилиардерите. Бин Талал контролира 95% от Kingdom Holding, най-големият едноличен акционер е в Citigroup (6%), има дял в хотелската верига Four Seasons (заедно с Бил Гейтс държат 95% от акциите), елитните хотели George V в Париж и Plaza в Ню-Йорк, както и акции в Twitter, 21st Century Fox, Disney.

Принц Алуалид е критикувал непрозрачността в саудитската икономика и е споделял с американски дипломати оплетените секретни схеми за корупция по върховете за милиарди долари. Още няма конкретни обвинения, повдигнати срещу него, но според високопоставени източници, цитирани от Bloomberg, вероятно ще са за пране на пари, получаване на подкупи и изнудване на служители.

Сред арестуваните са и Бакр бил Ладен - президент на Binladin Group, Амр ал Даббаг - президент на строителната компания Red Sea International и бивш управител на Инвестиционната агенция на Саудитска Арабия, Алуалид ал Ибрахим - собственик на телевизионната мрежа MBC, Насер бин Акил ал Таяр - основател на Al Tayyar Travel, и др.

За всеки от арестуваните се очаква да бъдат обвинени в пилеене на обществени средства и лично облагодетелстване от държавни поръчки за милиарди долари. Засегнатите активи са общо за над 800 млрд. долара. Принц M.B.S. и централната банка обясняват, че няма да има проблем за дейността на саудитски и международни компании, в които участват арестуваните.

В невиждана антикорупционна чистка в Саудитска Арабия бяха арестувани 11 принцове, 4 действащи и десетки бивши министри, военни и бизнесмени.

Когато в една страна за 24 часа арестуват 60 души, включително бивши и настоящи министри, в кампания срещу корупцията, това изглежда като силен сигнал за решителността на властите. Когато сред тях е и местният еквивалент на Уорън Бъфет, последиците излизат от политическата сфера и преливат в икономиката, включително на други държави. Когато няколко дни по-късно броят на арестуваните наближи 500 - без повдигнати обвинения и яснота какво се разбира под "корупция" в една абсолютна монархия, нещата започват да приличат на изпреварващ удар срещу цяла конкурентна мрежа от интереси.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Много пясък има в СА. Много пясък има и в текста горе... Уви...
  Темата просто е накълвана, насочвайки вниманието на публиката в тайнството на кралските чаршафи.
  А нещата са бая по-дълбоки.
  В онази част от света нещата всъщност са много по-различни от това както изглеждат гледани откъм Запада. В този смисъл обясненията с разчистване на мухъла в СА, за да се построи технологичната магистрала „2030“, дето ще изстреля пясъчното кралство в ХХІІ век са наивни. Саудитците в обществените си отношения днес и с двата крака са още в средновековието без значение какви джипове/яхти/самолети карат и реално за тях е несъществено какви модернистични виждания иска да реализира бъдещият (може би?) крал.
  Добре, прилича на династичен преврат, но има предистория, която е много съществена, за да се схване логиката на поне част от процесите.
  Властта в СА по традиция се предава на един от наследниците от няколкото съперничещи си клана, чиито принцове са родени от различните жени на основателя на СА Абдул Азис бин Сауд. Клановете се обозначават с имената на жените-майки. След смъртта на единствения син от третата съпруга – Джулуви, властта в страната се поделя между децата от четвъртата и петата жена. Най-влиятелният клан в СА е на наследниците на бин Сауд от четвъртата съпруга Судейри. Възкачването през 2015 г на настоящия крал Салман бе именно победа на клана Судейри.
  Другият най-мощен клан е на наследниците на емир Сунаян. Емир Сунаян е първият принц, последовател на учението на Мохамед ал-Уахаб, известно като уахабизъм. Сред потомците на клана Сунаян са някои от най-известните ислямски фундаменталисти-уахабити..
  Решението на краля от лятото на тази година, с което променен престолонаследника и вместо синът на уахабита Найеф - Мохамед инб Найеф, беше определен неговият син - Мохамед ибн Салман, промени ненарушимите принципи на предаване на властта и постави началото на днешния сеизмичен период.
  В този смисъл събитията в СА могат да се разглеждат и като част от усилията на престолонаследника принц Мохамед бин Салман и кланът Судейри да укрепят позициите си.
  Друго обяснение може да е и, че така се разчиства саудитският елит, демонстрирал близките си отношения със загубилото надпреварата глобалистко крило на американската Демократическа партия. Това обяснява и ареста на далечния от местната политика принц Алуалид бин Талал, но който пък шумно демонстрираше симпатиите и подкрепата си за Хилъри Клинтън и в предизборното време нарече Тръмп "позор за Америка". Братът на Осама бин Ладен, Бакър, притежаващ една от най-големите строителни компании в СА и също приближен до американските либералн и неокони, също е сред арестуваните.
  Една любопитна подробност: дни преди арестите зетят и съветник наТръмп Джаред Къшнър е инкогнито в Рияд...
  И да не пропуснем, че почти ненапускалият резиденцията си престарял крал Салман в началото на септември отиде на крака на Путин.

  Що се отнася до огласявания преход към "умерен ислям" и арабски национализъм, това е по-скоро американско-ционистка надежда, която не е сигурно, че ще проработи в държавата с Мека и Медина в границите си и исторически водач на сунитското крило във вековната война с другото крило в исляма – шиизма.
  Саудитският уахабизъм е безкрайна тема и няма да я нагризвам в някакъв коментар под статия – в тоя вестник трябва да има все някой, който да почете и да обясни. Ако намери за нужно, разбира си...
  А и въжделенията на Израел за района са основополагащи за огласяваните от ер Рияд доктрини. Преди ислямската революция в Иран доктрината на Бен Гурион беше, че разположените зад арабските противници на Израел Турция, населена с тюрки, Иран с персите и кюрдите в Ирак са естествени съюзници срещу арабите. Сега отношенията са различни и арабите от СА са най-добрия съюзник на еврейската държава.

 • 2
  borodino avatar :-|
  borodino


  До коментар [#1] от "
  D-r D
  ":

  Мислите, че някой тук ще чете нещо различно от американските вестници? За уахабизма и саудитската държавна доктрина? Докторе...
  Набъркването на Саудитска Арабия и Катар в т.н. „арабска пролет“ допринесе за тоталното объркване сред експертите по Близкия изток и познавачите на исляма, защото оттогава започна и назоваването на двете държави „сунитски монархии“. На познавачите е ясно, че в основата на държавната им доктрина съвсем не стои сунитското тълкувание на исляма, а уахабизма - салафизма, което е най-консервативното и екстремистко сектантско направление в исляма. То не може да се смята за сунизъм, дори много видни ислямски богослови го причисляват към ересите.
  Много несериозно е да се допуска, че изведнъж уахабизмът в Саудитска Арабия ще изчезне и на негово място на мига ще поникне някакъв удобен и обтекаем „сунитски национализъм“. Това наистина са някакви американо-ционистки постановки, които реално няма как да се случат. Едно, защото уахабизмът е агресивна държавна доктрина там от 100 години. В Саудитска Арабия може да няма университет за арабисти, физици, химици, геодезисти, лекари, инженери и т.н., но има десетки висши училища, които всяка година бълват хиляди духовници-уахабисти. Физически няма кой да приложи там каквато и да било различна държавна доктрина от уахабизма. И после – това ще доведе до ислямска революция!
  Второ – идеята за сунисткия национализъм навремето беше наложена от арабската социалистическа партия БААС, която беше управляваща партия в Египет, Либия, Сирия, Ирак. Сунитският национализъм беше обединеното арабско оръжие срещу Израел в ония години.

  Случващото се в Саудитска Арабия прилича на американско-израелско геополитическо инженерство. Някакъв експеримент за сглобяване на приятен и дружелюбен арабски Франкенщайн. Глупости, накратко...

 • 3
  borodino avatar :-P
  borodino


  До коментар [#2] от "
  borodino
  ":

  Много кратко и много ясно! Завиждам ви. Аз толкова кратко не мога за пиша...

 • 4
  borodino avatar :-?
  borodino


  До коментар [#2] от "
  borodino
  ":

  Какво стана? Писах постинг към коментара ви за ДП, а как попадна тук?

 • 5
  vaticana avatar :-?
  vaticana


  До коментар [#1] от "
  D-r D
  ":
  Саудитска е треторазрядна държавица. Защо такъв интерес към династичните трусове?

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#5] от "
  vaticana
  ":

  Треторазрядна? Сигурно има области, в които е още по-надолу, но първосигналното при споменаването на СА всеки се сеща за нефт. Това е държавата, която дори и сама може да диктува световната цена на нефта. Това и направи през 1973 г, когато в резултат на поредната арабско-израелска криза СА рязко намали добива, цените на нефта за много кратко време скочиха 3-4 пъти и организира първата световна петролна криза!

  СА е №1 в експорта на нефт. На второ място СА е най-крупният износител на уахабизъм. Тази "стока" се продава прекрасно от Судан, през Етиопия, Либия, та чак до Европа. Ислямистките клетки в европейските градове, които от време на време се активират и извършват кървави атентати, босненските ислямисти, пазарджишките циганки-пингвини - това са все промити и платени от СА общности. Българското Главно мюфтийство е щедро спонсорирано от саудитски фондации, а местните имами ходят на "преквалификация" в тамошни религиозни училища.
  И в този смисъл е връх на американския цинизъм точно от ер Рияд Тръмп да размахва пръст на други, че спонсорирали тероризма.
  От отявлен враг на Израел, след ислямската революция в Иран през 1979 г. СА постепенно тръгва на сближавате с ционистката държава. Допирните точки - общата ненавист към новия режим в Техеран. Евреите заради заканите на Хомейни към Израел, а саудитите - заради вековните конфесионални вражди шиити - сунити. Другото общо е американизма, което е индулгенция за всичките им разминаващи се с международното право действия.

  След зрелищните бомбардировки, довели до унищожаването на Югославия и на Либия, които предизвикаха връх на антиамериканските настроения по света, през втория мандат на Обама във външната политика на САЩ се наложи доктрината за директна ненамеса на американските въоръжени сили в задгранични конфликти. Доразвивайки опита си от организирането на войната на муджахидините срещу съветските войски в Афганистан от 80-те години, американските стратези започнаха да използват проксита. И за да бъде американската намеса недоказуема, трябваха посредници между стратезите във Вашингтон и главорезите на терен. Е, такъв любезен посредник е и СА, която буквално до онзи ден финансираше, снабдяваше с (вкл. и с произведино в България) оръжие, лекуваше и пр. джихадисти в Сирия от обявените за терористични в целия цивилизован свят (вкл. и в САЩ) отряди на Ал Кайда, ан Нусра, ИДИЛ. Политическите ръководители на терористите съвсем официално ги ръководеха от ер Рияд. До онзи ден, когато двама от тях по време на "чистката" бяха обявени за издирване...

  СА е на къса вилка с Вашингтон. Това, което се случва там, е задължително съгласувано с американците. Затова мисля, че след провала с намесата във войната в Сирия, там в момента тръгва някакъв американско-израелски проект за "изчистването" на имиджа на СА и на книга прекратяване на дразнещия света уахабизъм.
  Нищо няма да се промени., но пък крал Салман и неговият наследник - който и да е той и когато и да бъде овластен - са изправени пред съдбовен избор между САЩ и Китай. Така че интересното предстои...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход