"Окото на Бохай"

Новооткритата библиотека в Тиендзин е по европейски проект с китайски размах

MVRDV
MVRDV    ©  MVRDV
MVRDV
MVRDV    ©  MVRDV

В китайската провинция Тиендзин неотдавна отвори врати библиотека със зашеметяваща архитектура, дело на холандското проектантско бюро MVRDV, базирано в Ротердам.

Библиотеката, наречена "Окото на Бохай", е разположена в културния център на новата и бързо развиваща се икономическа зона около Бохайския залив. Идеята е сферичната форма с терасирани рафтове заедно с основното преддверие да образуват "око", което действа като фокусна точка за вътрешното пространство.

Отделните нива на библиотеката с обща разгърната площ от близо 34 хил. кв.м предоставят различни възможности за потребителите - в подземното има голям архив, приземният етаж е с лесни за достъп места за четене за деца и възрастни, първият и вторият етаж се състоят главно от зали за четене, а горните два етажа са със заседателни зали, офиси, компютърни зали и аудио кабинети.

Тиендзин е един от мегаполисите в Китай с население над 15 милиона души. Той е част от Бохайския икономически пояс, който се превръща в конкурентен икономически център на Делтата на Перлената река, където са разположени Хонконг, Гуанджоу, Шънджън и Макао.

Откриването на библиотеката съвпадна с друго щастливо събитие за екипа на MVRDV - обявяването му за носител на наградата Gazellen за 2017 г., която се присъжда на най-бързо развиващите се компании в Холандия. Учредена е по инициатива на Het Financieele Dagblad (FD), холандски бизнес вестник, и се подкрепя от ING Business Boost. За да бъде номинирана за тази награда, организацията трябва да е показала нарастване на оборота с най-малко 20% през последните три години.

За същия период проектантската компания е разширила екипа си от 65 на 205 души. "Ние се разраствахме, без да правим компромиси или да се специализираме. Проектираме във всякакъв мащаб и типология - от една маса до цяла градска зона. Оставаме верни на нашите идеи, които се възприемат като иновативни, демократични и великолепни места за обитаване", пише по този повод на сайта на MVRDV.