Пражка декларация срещу подривните действия на Кремъл

Над 110 европейски и американски експерти по сигурността и парламентаристи от 22 страни са първите подписали я

"Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини прекара последните две години в опит да избегне назоваването на Русия като основен източник на подривна дезинформация. Ако Европа иска да победи тази заплаха, нейните лидери трябва да я наричат с истинското й име", се казва в декларацията.
"Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини прекара последните две години в опит да избегне назоваването на Русия като основен източник на подривна дезинформация. Ако Европа иска да победи тази заплаха, нейните лидери трябва да я наричат с истинското й име", се казва в декларацията.
"Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини прекара последните две години в опит да избегне назоваването на Русия като основен източник на подривна дезинформация. Ако Европа иска да победи тази заплаха, нейните лидери трябва да я наричат с истинското й име", се казва в декларацията.    ©  Reuters
"Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини прекара последните две години в опит да избегне назоваването на Русия като основен източник на подривна дезинформация. Ако Европа иска да победи тази заплаха, нейните лидери трябва да я наричат с истинското й име", се казва в декларацията.    ©  Reuters

Над 110 европейски и американски експерти по сигурността и парламентаристи от 22 страни са първите подписали огласената "Пражка декларация: Как демократичният Запад да спре Путин", която призовава западните лидери да "престанат да се опитват да избегнат името на Русия като основен източник на подривна дезинформация" и да направят практически стъпки срещу нея. Декларацията е по инициатива на базирания в Прага тинк-танк "Европейски ценности".

Подписалите документа представляват всички важни сектори на западната политика и сигурност - сред тях са зам.-председател на Европейския парламент; инициаторът на закона "Магнитски" в САЩ Бил Браудър; архитектът на финландския отговор на руската дезинформация; бивш президент на Радио Свободна Европа / Радио Свобода и др. Документът е подписан и от големи мозъчни тръстове като института Brookings и American Enterprise Institute в САЩ, британския нститут Royal United Services за изследвания в областта на отбраната и сигурността, полския Институт за международни отношения, естонския Международен център за отбрана и сигурност, френския Център за изследване на политическите решения, словашкия GLOBSEC институт, унгарския "Политически капитал", чешкия "Европейски ценности", Академията за национална отбрана на Латвия и др.

"Агресивните действия на Русия са безпрецедентни в периода след Студената война: над 10 000 убити украинци, докато защитават страната си от нахлуване, първото анексиране със сила на територия в Европа след Втората световна война, постоянни нарушения на границите на други страни и въздушно пространство, отвличане на чуждестранни граждани, безпрецедентно използване на дезинформация, подкупване на политици, пряка финансова и логистична подкрепа за екстремистки и паравоенни групи, враждебна намеса в демократични избори и постоянни кибератаки", се казва в Пражката декларация.

В нея де посочва, че на всичко това досегашната реакция на западните демокрации е слаба и неефикасна:"Използват се многобройни оправдания, свързани с предполагаемата необходимост от сътрудничество с Русия за борба с тероризма, въпреки всички доказателства, че не е възможно реалистично да се постигне каквото и да е ефективно сътрудничество. Също така виждаме и усилия бизнесът as usual с Русия да се постави по важност нас хилядите убити и спасяването на нашите демокрации".

Според документа Русия използва различни тактики спрямо различните страни - спрямо едни отправя открити заплахи, а на други обещава като привидно изгодни енергийни сделки, ако приемат антизападна, антидемократична и антилиберална позиция. "Почти всички страни са атакувани със смесица от шпионаж, корупция, организирана престъпност и непрекъснати дезинформационни кампании", се отбелязва в него.

Документът призовава за ефективно противодействие на войната посредством шпионаж и дезинформация, с която Кремъл подкопава изборите и ценностите в западните страни. Той определя и седем спешни стъпки, които Западът трябва да предприеме, за да спре руската агресия:

1. Западните политически лидери трябва да признаят заплахата и да й се противопоставят с решителни действия, чиято липса досега насърчава още повече Москва да продължи това поведение.

2. Западните държави трябва да разследват и да разобличават подривните усилия на Русия в национален контекст. Парламентите трябва да сформират разследващи комисии, които прозрачно да събират и обсъждат доказателства за влиянието и дезинформацията на Москва.

3. Изследвания за това, което Русия вече е постигнала.Държавите-членки на ЕС трябва заедно да провеждат целенасочени изследвания , за да получат ясни данни за това кои сегменти от обществото вярват в разпространяваната от Кремъл дезинформация.

4. Създаване на чисто експертна структура на ниво ЕС. Най-малко три години след като Русия започна мащабните си дезинформационни кампании, има много пропуски в емпиричните знания за това колко успешни са техните послания.

5. Политическа конфронтация с агресора. Руските лидери трябва да чуят от европейските представители, че подривните им усилия срещу нашите демокрации трябва да спрат.

6. Създаване на работна група от страните-съмишленици сред членовете на ЕС и НАТО. Някои от малките и средни страни са показали, че не са в състояние да работят ефективно като съмишленици, затова страните, загрижени за руската агресия, трябва да създадат механизми за реални съвместни действия, като координиране на посланията например.

7. Разширяването на разбирането на проблема извън специализираната общност. Тъй като в западноевропейските страни съществува сравнително ограничено разбиране на руските подривни методи, правителствата и структурите на гражданското общество в Централна и Източна Европа трябва активно да участват с опита си от операциите на Москва за осъществяване на влияние. Налице е неотложна необходимост на хората извън специализираната общностда се предоставят основни познания за заплахите от тях и разбирането на начина им на действие.

13 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kuv1491237200520839 avatar :-(
  Vladimir Radoslavov
  • - 11
  • + 6

  Тоз път НПО ли или незнам си какъв тинк-танк "Европейски ценности" със неизвестно финасиране и не особенно попълярни членове се включва в истерията срещу РФ. Ако това са цненностите на прецедента то е ясно че не прихващат в България

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 6
  • + 8


  До коментар [#1] от "
  Vladimir Radoslavov
  ":

  Не прихващат? Не сте прав. Тази газета явно симпатизира на тинк-танка ЕЦ и на всякакви подобни "проекти", щом занимава публиката с тия щуротии, а и може би помпа от същия финансов кладенец. Затова прави всичко възможно да ни промива съзнанието и да убеди колкото се може по-голяма част от нас, че това е нормалността. А не е.
  Аз лично упорствам да вярвам в здравия разум на нашенеца, ама пък и много с лабилна психика виждам всеки ден. Е, те са им таргета.

  Нередност?
 • 3
  xyha avatar :-P
  xyha
  • - 2
  • + 1

  Тиа "бедни" хорица не разбраха ли , че забраненото е по-сладко.

  Нередност?
 • 4
  borodino avatar :-|
  borodino
  • - 7
  • + 9

  Капитал, опитвате да пуснете fake news, ли? "Пражка декларация" звучи много авторитетно, ама зад тоя параван седи, явно, соросоидска сбирка на декласирани типове, които се бутат, за да влязат отново във финансиране. Е, кои са корифеите? Освен едно име - на някой си Бил Браудър (?!) няма друго - явно са още по-запъртъци и от него. За НПО-тата - ясно: и там никому неизвестни с по един файтон адепти.

  Хей, Капитал, защо не отворите рубрика и за турбофолк или друга някаква простотия. Няма да ви си опре след тая засилка.

  Нередност?
 • 5
  vaticana avatar :-?
  vaticana
  • - 8
  • + 5

  Сбрали се някакви лузъри в Прага, пили светло и се лигавили. И какво от това? Все някъде някакви се събират. За всички ли ще информирате?

  Нередност?
 • 6
  185 avatar :-|
  Napster
  • - 1
  • + 5

  Помните Плевнелиев нали? Помните и какво той каза в някои свои изказвания в края на мандата. Скоро ще дойде времето всеки и най вече партии и политици да се определят не по оста дясно-ляво а изток-запад, Европа-Азия, Европейски съюз-Евразия и т.н. Те хората в по голямата си част са се самоопределили, време е и партиите да го направят ясно и категорично.

  Нередност?
 • 7
  onufrii avatar :-P
  onufrii
  • - 3
  • + 2

  До коментар [#1] от "Vladimir Radoslavov":

  неизвестно финансиране? Баш си е известно то-ако ти кажа 18 милярда-май,ще обясня цялата статия с 1 дума

  Нередност?
 • 8
  onufrii avatar :-|
  onufrii
  • - 4
  • + 2

  До коментар [#6] от "Napster":

  Плевню го помним,ама що го няма там?
  Документът е подписан и от големи мозъчни тръстове като института Brookings и American Enterprise Institute в САЩ, британския нститут Royal United Services за изследвания в областта на отбраната и сигурността, полския Институт за международни отношения, естонския Международен център за отбрана и сигурност-пълна халтура,че и 7 точи на всичкото отгоре.......Ех ако наш роско беше там,точката щеше да е само 1-
  1.ЦЯЛОСТЕН,МАСИВЕН,ПРЕВАНТИВЕН И НАЙ-ВЕЧЕ ЯДРЕН УДАР ПО РУСИЯ!!
  ........да на са го пък купили(той уж с рубли не работеше,ама пък знае ли човек,след като Хиларито се провали може да е останал без доходи човека)???

  Нередност?
 • 9
  uql26355225 avatar :-|
  Noal
  • - 3
  • + 2


  До коментар [#2] от "
  D-r D
  ":

  Съзнанието ни го промиват руснаците. Най-накрая една разумна стъпка. Асиметричната стратегия на Путин трябва да получи своя отговор.

  Нередност?
 • 10
  uql26355225 avatar :-|
  Noal
  • - 4
  • + 1


  До коментар [#2] от "
  D-r D
  ":

  Съзнанието ни го промиват руснаците. Най-накрая една разумна стъпка. Асиметричната стратегия на Путин трябва да получи своя отговор.

  Нередност?
Нов коментар