За година доларовите милионери по света са се увеличили с 2.3 млн. души, сочи Credit Suisse

Докладът за богатството на домакинствата разкрива тревожни прогнози за младите

Близо 3.5 млрд. души на планетата притежават пари и имущество за не повече от 10 000 долара.
Близо 3.5 млрд. души на планетата притежават пари и имущество за не повече от 10 000 долара.
Близо 3.5 млрд. души на планетата притежават пари и имущество за не повече от 10 000 долара.    ©  Reuters
Близо 3.5 млрд. души на планетата притежават пари и имущество за не повече от 10 000 долара.    ©  Reuters
С 18% Полша е световен лидер по темпо на растеж на богатството на домакинствата

През последните 12 месеца богатството на света се увеличава с темпо, невиждано от 2012 г., благодарение на финансовите активи, но и на активи извън тях. Добавени са 16.7 трилиона долара до обща оценка от 280 трилиона долара, или ръст от 6.4%.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 3
  • + 7

  Това, че имам слабост към Капитал съвсем не означава, че приемам всяка глупост, написана тук. Това е поредната. Ако няма с какво да си пълните вестника, слагайте кръстословици, картинки за оцветяване и пр.

  В същностни анализи, които не пробиват до страниците на тази медия, от години става въпрос точно за задълбочаваща се тенденция за отваряне на ножицата на доходите: единият процент най-богати притежават колкото останалите 99 % от населението на Земята. И в това не виждам никакъв повод за гордост. напротив - това е катастрофа за неолибералните плещения.
  Сериозните аналитици дават много аргументирани обяснение защо е така. В Капитал анализи и коментари няма, защото видимо в самодостатъчния си редакционен отбор няма кой да ги направи. Затова се преписват оттук-оттам гръмки цифри без стойност.

  Драги г-н Карабоев, кого смятате, че ще заинтересувате с тренда на милионерите в Австралия? Или в Индия?

  Няма как да не ви е ясно, че срещу всеки един нов милионер от другата страна на кантара стоят поне дин милион нови бедняци и тая корелация е постоянна величина.
  Вие ми тикате в очите милион и нещо нови ЮЕс-милионери, а в същото време икономисти изчисляват, че днешните американци получават по-ниски надници от бащите си през 80-те години.
  Не смея да ви предложа да разсъждавате на тая тема, защото виждам, че е безсмислено.

  И ако по дефолт приемаме, че Пеевските медии събират "онези" 80% по проф. Иво Христов, защо не се замислите, че Икономедия изобщо не е гарантирана с останалите 20. Пък и хвърлете око на форума на Дневник. Вижти нивото на публиката си. И смятате, че сте различни от Пеевските газети?

  И тъй като критичните модератори услужливо трият всяка критика, аргументирайки се, че "коментарът не е по темата", ще синтезирам: нищо не разбирате от темата бедност/богатство, просто преписвате каквото ви падне.

  Нередност?
 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • + 2

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Не може да се правят такива изводи без да се отчита ефектът от инфлацията. Абсолютно нормално е да има повече милионери, ако стойността на парите намалява. За тази година глобалната инфлация е около 1,7 %, което ще обясни над половината от тези милионери.

  Иначе за това че липсват анализи - прав сте.

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 1


  До коментар [#2] от "
  Георги Георгиев
  ":

  Благодаря. Механизмите за правене на милионери не са интересни. Съществени са тенденциите, но в тая газета никой няма капацитет да се занимава с тях. Дай им да преписват цифри...

  Нередност?
 • 4
  nuy58531930 avatar :-|
  nuy58531930
  • - 3


  До коментар [#1] от "
  D-r D
  ":

  Важното е, че ти си спец по политика и икономика. Като са ти толкова трън милионерите стани един от тях, че да не си от онези "един милион нови бедняци", дето само плещят как някой им е виновен, че са такива.

  Що не вземеш да си спишеш един вестник, да се самоабонираш и да се любуваш на стойностните си анализи?

  Защо "днешните американци получават по-ниски надници от бащите си през 80-те години" е прекалено сложно за соц-индоктринираните в планова икономика. Та, защо изобщо някой да се хАби да ти обяснява?!

  Нередност?
 • 5
  kvg08393766 avatar :-|
  kvg08393766

  Опитът да се синтезира информация, не говоря за анализи, от доклад с обем около 80 страници не е шега, и разработката го доказва с невъзможността да се предаде даже резюме. Предвид на това, че интересуващите се от тематиката могат да прочетат самия оригинален доклад и сами да направят необходимите изводи или заключения, едва ли биха достигнали до тази разработка, която сама по себе си не предоставя абсолютно нищо.

  Нередност?
Нов коментар