За година доларовите милионери по света са се увеличили с 2.3 млн. души, сочи Credit Suisse

Докладът за богатството на домакинствата разкрива тревожни прогнози за младите

Близо 3.5 млрд. души на планетата притежават пари и имущество за не повече от 10 000 долара.
Близо 3.5 млрд. души на планетата притежават пари и имущество за не повече от 10 000 долара.    ©  Reuters
Близо 3.5 млрд. души на планетата притежават пари и имущество за не повече от 10 000 долара.
Близо 3.5 млрд. души на планетата притежават пари и имущество за не повече от 10 000 долара.    ©  Reuters
С 18% Полша е световен лидер по темпо на растеж на богатството на домакинствата

През последните 12 месеца богатството на света се увеличава с темпо, невиждано от 2012 г., благодарение на финансовите активи, но и на активи извън тях. Добавени са 16.7 трилиона долара до обща оценка от 280 трилиона долара, или ръст от 6.4%.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Това, че имам слабост към Капитал съвсем не означава, че приемам всяка глупост, написана тук. Това е поредната. Ако няма с какво да си пълните вестника, слагайте кръстословици, картинки за оцветяване и пр.

  В същностни анализи, които не пробиват до страниците на тази медия, от години става въпрос точно за задълбочаваща се тенденция за отваряне на ножицата на доходите: единият процент най-богати притежават колкото останалите 99 % от населението на Земята. И в това не виждам никакъв повод за гордост. напротив - това е катастрофа за неолибералните плещения.
  Сериозните аналитици дават много аргументирани обяснение защо е така. В Капитал анализи и коментари няма, защото видимо в самодостатъчния си редакционен отбор няма кой да ги направи. Затова се преписват оттук-оттам гръмки цифри без стойност.

  Драги г-н Карабоев, кого смятате, че ще заинтересувате с тренда на милионерите в Австралия? Или в Индия?

  Няма как да не ви е ясно, че срещу всеки един нов милионер от другата страна на кантара стоят поне дин милион нови бедняци и тая корелация е постоянна величина.
  Вие ми тикате в очите милион и нещо нови ЮЕс-милионери, а в същото време икономисти изчисляват, че днешните американци получават по-ниски надници от бащите си през 80-те години.
  Не смея да ви предложа да разсъждавате на тая тема, защото виждам, че е безсмислено.

  И ако по дефолт приемаме, че Пеевските медии събират "онези" 80% по проф. Иво Христов, защо не се замислите, че Икономедия изобщо не е гарантирана с останалите 20. Пък и хвърлете око на форума на Дневник. Вижти нивото на публиката си. И смятате, че сте различни от Пеевските газети?

  И тъй като критичните модератори услужливо трият всяка критика, аргументирайки се, че "коментарът не е по темата", ще синтезирам: нищо не разбирате от темата бедност/богатство, просто преписвате каквото ви падне.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Не може да се правят такива изводи без да се отчита ефектът от инфлацията. Абсолютно нормално е да има повече милионери, ако стойността на парите намалява. За тази година глобалната инфлация е около 1,7 %, което ще обясни над половината от тези милионери.

  Иначе за това че липсват анализи - прав сте.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#2] от "
  Георги Георгиев
  ":

  Благодаря. Механизмите за правене на милионери не са интересни. Съществени са тенденциите, но в тая газета никой няма капацитет да се занимава с тях. Дай им да преписват цифри...

 • 4
  nuy58531930 avatar :-|
  nuy58531930


  До коментар [#1] от "
  D-r D
  ":

  Важното е, че ти си спец по политика и икономика. Като са ти толкова трън милионерите стани един от тях, че да не си от онези "един милион нови бедняци", дето само плещят как някой им е виновен, че са такива.

  Що не вземеш да си спишеш един вестник, да се самоабонираш и да се любуваш на стойностните си анализи?

  Защо "днешните американци получават по-ниски надници от бащите си през 80-те години" е прекалено сложно за соц-индоктринираните в планова икономика. Та, защо изобщо някой да се хАби да ти обяснява?!

 • 5
  kvg08393766 avatar :-|
  kvg08393766

  Опитът да се синтезира информация, не говоря за анализи, от доклад с обем около 80 страници не е шега, и разработката го доказва с невъзможността да се предаде даже резюме. Предвид на това, че интересуващите се от тематиката могат да прочетат самия оригинален доклад и сами да направят необходимите изводи или заключения, едва ли биха достигнали до тази разработка, която сама по себе си не предоставя абсолютно нищо.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход