Парализа по никое време
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Парализа по никое време

Слуховете за смъртта на Меркел може и да са силно преувеличени, но авторитетът й понесе силен удар

Парализа по никое време

Германия е в политическа безтегловност и от опора се превръща в проблем за ЕС

Светломира Гюрова
6557 прочитания

Слуховете за смъртта на Меркел може и да са силно преувеличени, но авторитетът й понесе силен удар

© Reuters


- Докато канцлерът Ангела Меркел се бори за политическото си оцеляване, а Германия се е запътила към повторни избори, почти всичко важно в ЕС е замръзнало в режим "пауза".

- Рискът е, че отвореният прозорец за реформи в ЕС няма да трае безкрайно. И амбициите на Макрон ще бъдат укротени от предпазливостта на Меркел.

Това трябваше да са най-скучните избори в най-стабилната страна. Вместо това месец след парламентарния вот на 24 септември Германия е в политическа безтегловност и от опора се превръща в проблем за ЕС.

Докато канцлерът Ангела Меркел се бори за политическото си оцеляване след неуспеха да сформира правителство, а Германия се е запътила към - нечувано! - повторни избори, почти всичко важно в ЕС е замръзнало в режим "пауза". И ще бъде така поне няколко месеца. Неща като реформа на еврозоната, сигурност, миграция и всякакви по-грандиозни или по-скромни визии за бъдещето на ЕС ще трябва да изчакат управленската мъгла в Берлин да се разсее.

За София също не е добра новина, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС Германия се очертава да бъде погълната от нова изборна кампания и следващ опит за сглобяване на коалиция. Както показва изминалият месец, дори по наглед не толкова противоречиви въпроси като геоблокирането - една от темите на фокусираното върху цифровия пазар естонско председателство - трудно се придвижват напред без лидерство и ясна позиция от Берлин.

Юпита, хипита и "Ямайка" kaputt

Съставянето на т.нар. коалиция "Ямайка" - по цветовете на партиите: черно за Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, жълто за Партията на свободните демократи (ПСД) и зелено за Зелените - очертала се като единствената възможност след изборите, от самото начало изглеждаше кошмарна задача. Не само защото в нея участваха на практика четири формации, тъй като Християнсоциалният съюз (ХСС) от Бавария се държеше по-скоро като самостоятелен играч, отколкото като съюзник на ХДС, но и защото позициите им по конфликтни теми като климат и миграция бяха трудно примирими.

Зелените например дълги години са постоянна контра на християндемократите и най-вече на ХСС, като същевременно смятат ПСД за безсърдечни юпита. Баварците от своя страна презират зелените и ги осмиват, че са наивни хипита, готови да блокират икономиката с настояванията си за край на въглищната енергетика и да оставят Германия да бъде залята от мюсюлмански бежанци и техните семейства. Либералите пък от самото начало бяха подозирани, че нямат особено желание да управляват отново с Меркел, след като предишния път прегръдката с нея ги изхвърли от Бундестага.

Така, когато лидерът на ПСД Кристиан Линднер обяви в неделя вечер, че партията му се оттегля от преговорите заради липсата на "обща основа за доверие" и с аргумента, че е "по-добре изобщо да не управляват, отколкото да управляват лошо", това не беше особена изненада. Но въпреки това беше шок най-малкото защото федералната република досега не е изпадала в такъв пат.

"Това е непозната територия за германската политика, никога преди не сме имали подобна ситуация", обобщава пред "Капитал" Йорг Форбрих от офиса на German Marshall Fund в Берлин.

Сценариите оттук нататък са три - правителство на малцинството, нов напън за коалиция или предсрочни избори. Канцлерът вече даде знак, че първата опция, която досега не е пробвана в Германия на федерално ниво, не й е по вкуса. Втората на теория има два подварианта - римейк на "Ямайка" или убеждаване на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) да се жертва да влезе в потенциално самоубийствена трета "голяма коалиция" с Меркел. "И двата опита изглеждат обречени на провал", прогнозира пред "Капитал" Йозеф Янинг от берлинския офис на Европейския съвет по външна политика (ECFR). Което води към най-драстичната опция - повторение на изборите.

Опасенията, че те няма да променят нищо и от тях ще спечели само крайнодясната "Алтернатива за Германия" (АзГ), може да се окажат неоснователни. "Все още има шанс да се появи стабилно мнозинство след нови избори, дори изходът от тях да не е фундаментално различен от предишните. Понякога спечелването на 2% тук или загубата на 2% там може да направи решаваща разлика. И когато бъде сформирано на основата на разполагаща с мнозинство коалиция, правителството няма да бъде крехко", смята Йозеф Янинг. Не е задължително и АзГ да подобри и без това впечатляващия си резултат от септември, когато взе 13% и стана трета политическа сила. "Голяма част от вота за тях беше наказателен. Според мен някои хора може да си кажат - добре, искахме да изразим протест, но не искаме да дестабилизираме страната. И сега да гласуват за други, най-вероятно за християндемократите", прогнозира Йорг Форбрих.

Що се отнася до останалите партии, съдбата им ще зависи от това как германците ще оценят ролята им в кризата. За социалдемократите рискът е желанието да останат в опозиция, за да се съвземат и прегрупират, да бъде видяно като егоизъм. При либералите на Линднер, заклеймявани като "циркова трупа, лишена от съдържание" и "банда безотговорни нарцисисти" (по израза на депутат от ХДС), въпросът е дали избирателите ще ги обвинят за краха на коалиционните преговори или ще ги възнаградят за отстояването на принципи. За Меркел залогът е политическото й бъдеще. "Нейната репутация стана обект на дискусии. Някои казват, че тя избра грешен подход. Други смятат, че беше изненадана от ситуацията - преговори между четири вместо между две партии, както преди. Трети посочват, че просто обичайната й стратегия този път не сработи заради сложността на ситуацията. Накрая имаше впечатление за трима срещу един", казва пред "Капитал" д-р Геро Нойгебауер, политолог от Свободния университет в Берлин.

Дали Меркел ще успее да възвърне авторитета си зависи и от следващите стъпки. Поне засега 58% от германците все още искат тя да е канцлер, показва проучване от последните дни. "Ако след нови избори успее да направи бързо правителство, може би този провал ще остане просто епизод и имиджът й поне отчасти ще бъде възстановен. Но ако загуби гласове и пак има проточили се преговори, щетите ще бъдат трайни. Някои дори вече я отписват като политически труп. Аз не съм съгласен, но е факт, че понесе значителен удар", казва Йорг Форбрих.

Амбициите ще трябва да почакат

Всичко това съвсем не означава, че Германия внезапно е станала неуправляема и всеки момент ще колабира, а с нея и ЕС. Меркел продължава да е канцлер, страната си има временно правителство, икономиката върви чудесно и дори пазарите трепнаха съвсем леко при новините от Берлин, след което бързо се съвзеха. Следващите стъпки са ясно разписани (виж карето) и единственият проблем е, че ще отнемат време, а накрая Меркел може да е в още по-лоша форма.

"Сега тя е много по-слаба, тъй като стабилността на Германия и способността й да действа са поставени под въпрос. Докато е канцлер на временно правителство, Меркел не може да се впуска в големи нови инициативи и ще се фокусира върху управляване на статуквото, което критиците й - не съвсем честно - твърдят, че тя така или иначе прави", посочва Йозеф Янинг. Това е по-скоро повод за тревога в Париж, отколкото за триумф, че френският президент Еманюел Макрон може да поеме лидерския скиптър в ЕС. "Сега прожекторите се насочват към Макрон. Но истината е, че Франция не може да направи нищо сама и има нужда от Германия за важните решения в ЕС. Боя се, че просто ще трябва да изчакаме, докато имаме правителство", казва Йорг Форбрих.

Това важи особено за т.нар. финансово досие или, с други думи, реформите в еврозоната. Там Меркел няма как да отговори на френските искания без силна легитимност у дома. Лошото е, че ЕС разполага с около година и половина за големи решения, преди да започне кампанията за европейските избори и Брюксел да изпадне в хибернация. "Има отворен прозорец, но той няма да трае безкрайно. Губим много време, докато първо чакахме френските избори, а сега чакаме Германия", посочва анализаторът от German Marshall Fund.

Много е вероятно накрая да се окаже, че чакането не си е струвало и амбициите на Макрон бъдат укротени от предпазливостта на Меркел. "Меркел не си пада особено по големите визии за Европа. ЕС ще стане по-слаб и още по-фрагментиран, защото ще липсват дисциплинираща амбиция и силен дневен ред от Париж и Берлин. Накратко, ще бъде по-скоро продължение на последните няколко години, отколкото ново начало", прогнозира Йозеф Янинг. Но дори и това ще трябва да почака.

Стъпките преди нови избори

Стигането до повторение на вота не става бързо, нито пък лесно заради процедурата в германската конституция, замислена да гарантира стабилност след хаоса на Ваймарската република, родил нацизма. Процесът трябва да бъде задвижен от президента Франк-Валтер Щайнмайер, който да предложи Меркел за канцлер и кандидатурата й да бъде подложена на гласуване в парламента. Ако бъде отхвърлена, трябва в рамките на 14 дни да има повторно гласуване, а после и трето. Едва след това президентът трябва да реши дали въпреки това да посочи Меркел за канцлер, или да разпусне парламента и да свика нови избори в следващите 60 дни.
- Докато канцлерът Ангела Меркел се бори за политическото си оцеляване, а Германия се е запътила към повторни избори, почти всичко важно в ЕС е замръзнало в режим "пауза".

- Рискът е, че отвореният прозорец за реформи в ЕС няма да трае безкрайно. И амбициите на Макрон ще бъдат укротени от предпазливостта на Меркел.

Това трябваше да са най-скучните избори в най-стабилната страна. Вместо това месец след парламентарния вот на 24 септември Германия е в политическа безтегловност и от опора се превръща в проблем за ЕС.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Ако Борисовски не направи хеттрик да сдобри кравичката Анджи с джуджето Марти, работата отива на блицкриг - повторни избори не е имало от времето на Хитлер, но както се пее в една баварска песен: падне ли Канцлера, идва Фюрера...или zied heil uber alles...

 • 2
  xali avatar :-|
  ''zms15783''

  Меркел колко са имигрантите в Германия?-май към два милиона....

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Нека тези избори бъдат урок към всички - безразборно допускане на централноазиатски мюсюлмани в Европа няма да бъде толерирано!

 • 4
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#2] от "xali":

  Някакво избиване на комплекси ли е това изречение? Принципно сигурно са 10 милиона и 5% от тях са избягали от нашата байганьовска държава.
  Вие изтървахте влака и май май много Ви е яд.

  До коментар [#3] от "Георги Георгиев":

  Ние като не допускаме имигранти да сме стигнали дори и минималния немски стандарт на живот? Дори и минималното немско образование? Дори и минималното немско здравеопазване?
  Май май сме на нивото на централноазиатска държава, вместо на централноевропейска и не виждам никаква причина да се гордееш толкова с това ни НАШЕ постижение.

 • 5
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  Статията е неуместно негавна и четайки я човек остава с впечатление, че хората в Германия са се запритеснявали, че един вид ще рухне държавата и едва ли не целия ЕС с нея. Няма нищо такова, икономиката им върви та пуши, безработицата е на изключително добро ниво, някъде към 6%, ако не се лъжа. И това въпреки всичките чуждомразци и ксенофоби, които бълват всеки ден омрази срещу различно от арииско изглеждащите хора.
  Дори хората са щастливи, че в момента няма функциониращо правителство. Ето една статия по този въпрос.
  http://www.der-postillon.com/2017/11/sondierung.html

 • 6
  cannibal666 avatar :-|
  Tzun Kai Hui

  [quote#5:"ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов"]И това въпреки всичките чуждомразци и ксенофоби, които бълват всеки ден омрази срещу различно от арииско изглеждащите хора.[/quote]

  Теб пък откъде те изкопаха бе,трол българо-хелзинкски ? Айде марш обратно в дупката от която си изпълзял :)

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#4] от "ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов";:

  Определено не сме на низините на Централноазиатска държава. Нито на социалното им положение, нито на слабите им икономики, нито на архаичните им общества.

 • 8
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#6] от "Tzun Kai Hui":

  Майка ти беше на друго мнение (:


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Оптимизъм по време на COVID-19

Оптимизъм по време на COVID-19

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK