ЕС удължи с пет години лиценза за ползване на потенциално опасeн хербицид

България също е подкрепила решението за хербецида глифозат, след като преди се е въздържала

Гласуването бе посрещнато с протести пред сградата на Европейската комисия
Гласуването бе посрещнато с протести пред сградата на Европейската комисия    ©  Reuters
Гласуването бе посрещнато с протести пред сградата на Европейската комисия
Гласуването бе посрещнато с протести пред сградата на Европейската комисия    ©  Reuters
Според дипломати ключовият глас е дошъл от Германия, а в момента Bayer се опитва да приключи придобиването на Monsanto

Страните от Европейския съюз (ЕС) одобриха в понеделник при гласуване в апелативна комисия удължаване с пет години на лиценза за използване на хербицида глифозат, съобщиха от Европейската комисия (ЕК). "За" са гласували 18 държави, "против" - девет, а една се е въздържала, уточнява AFP. По този начин е изпълнено изискването за квалифицирано мнозинство, каквото не беше събрано при първото гласуване в началото на ноември. През октомври Брюксел предложи удължаване на лиценза за използване на глифозата с пет години, след като първоначалният й план за 10 години не получи достатъчна подкрепа.

Как гласуваха държавите

Европейският парламент подкрепи пълната забрана на хербицидите на основата на глифозата до декември 2022 г. и незабавното ограничаване на употребата на веществото. Европа не може да реши какво да прави с химикала, който е ключова съставка на хербицида Roundup на Monsanto, след като през 2015 г. Световната здравна организация (СЗО) постави веществото сред "възможно канцерогенните". През март Европейска агенция по химикали (ECHA) посочи, че няма доказателства, които да сочат, че глифозатът предизвиква рак при хората.

"Днешният вот показва, че когато искаме, можем да споделим и да приемем колективната ни отговорност във взимането на решения", каза еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андрюкайтис. Според дипломати ключовият глас е дошъл от Германия, съобщава Reuters. Преди Берлин се въздържаше от гласуване, но сега подкрепи решението, срещу което се обяви Франция. Три други държави - България, Полша и Румъния - които преди също гласуваха с "въздържал се", постъпиха като Германия и единствено Португалия се въздържа. Удължаването изискваше 16 държави, представляващи 65% от населението на ЕС, да гласуват "за". Страните, подкрепили решението, представляват 65.7%.

Френският президент Еманюел Макрон заяви вчера, че ще вземе всички необходими мерки, за да гарантира, че хербицидът глифозат ще бъде забранен във Франция, веднага щом се появи алтернатива и това ще стане до три години, съобщи по-късно в понеделник Reuters.

Приносът на Германия

Вчерашното решение на ЕС отново да разреши използването на глифозат поражда напрежения в сегашната германска управляваща коалиция между консерваторите и социалдемократите в момент, когато те се опитват да договорят нов съюз, съобщиха германските медии. Разрешението за употреба на спорния хербицид стана възможно и благодарение на положителния вот на представителя на Германия по нареждане на министъра на земеделието Кристиан Шмит, консерватор от партията на Ангела Меркел. Досега Германия се въздържаше при гласуванията по този въпрос заради разногласията за глифозата между християндемократите и социалдемократите в правителството. В крайна сметка тя гласува в подкрепа на възобновяването на употребата на глифозата за срок от пет години, след като поиска ограничения за ползването на продукта от частни лица и по-добро опазване на биоразнообразието.

Министърът на околната среда от Социалдемократическата партия Барбара Хендрикс, която е против този хербицид, незабавно обвини колегата си от земеделието, че е превишил правомощията си и спомена "сриване на доверието" в сегашната управляваща коалиция. Тези, които се надяват да изградят отношения на доверие между коалиционни партньори, не може да се държат така, заяви тя. Според Хендрикс тя и Шмит са се договорили Германия отново да гласува "въздържал се", а колегата й от земеделието не е удържал на думата си. В интервю пред ARD Шмит се оправда с аргумента, че в противен случай ЕК е щяла да има последната дума и бездруго е щяла да гласува в подкрепа на глифозата. По време на интервюто Шмит отказа да коментира дали канцлерът Ангела Меркел е знаела как ще гласува Германия.

Гласът "за" беше силно разкритикуван и от Съюз 90/Зелените, екологичната партия на Германия, с която доскоро консервативният блок на Меркел беше в преговори. "Това е скандал" и "шамар в лицето на околната среда и потребителите", коментира Свен Гийголд от Зелените. Партията призова Шмит да бъде освободен от поста, ако бъде доказано, че е действал на своя отговорност и без знанието на Меркел.

Разногласията допълнително засилват напрежението между консерваторите и социалдемократите, от които се очаква тази седмица да влязат в преговори. След седмици в опозиция партията на Мартин Шулц се съгласи да излезе от опозиция и да стартира преговори за коалиция, изкарвайки Германия от продължителен политически блокаж.

Връзката с Bayer и Monsanto

През май 2015 г. глифозатът беше класифициран като "вероятен канцероген" от Международния център за изследване на рака към Световната здравна организация. Най-известната употреба на хербицида е в продукта Roundup на американската компания Monsanto. В момента германската химико-фармацевтична компания Bayer преговаря за придобиване на Monsanto, което повдига допълнителни въпроси към интегритета на Шмит и кабинета на Меркел. Все още не е взето окончателно решение по сделката - след вълната от протести през август тази година европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер обяви, че има нужда от повече информация и време, преди да я одобри.

Как работи глифозатът

Глифозатът е хербицид, който се използва основно в борбата в плевели. При смесването му с други химикали се блокира ключов ензимен процес, който не позволява на растенията да произвеждат определени аминокиселини, нужни за изграждането на протеини и растежа на растението. Обикновено пръскането със сместа започва през пролетта, преди посевите да израснат, но може да се използва и за по-лесно събиране на реколта. Според Британската почвена асоциация втората употреба е вредна, тъй като може да доведе до увеличено съдържание на глифозатни остатъци в почвата.