Новият брой: Магистрален грабеж

Еврокомисията иска замразяване на фондовете за данъчните убежища

Засега подготвяните мерки засягат само страни и територии извън ЕС.

Еврокомисията иска замразяване на фондовете за данъчните убежища

Брюксел призовава до края на годината да има черен списък на ЕС

Гергана Станчева
4860 прочитания

Засега подготвяните мерки засягат само страни и територии извън ЕС.

© Reuters


Все още се спори дали да има санкции или е достатъчна накърнената репутация.

Еврокомисарят по въпросите на икономиката и финансите Пиер Московиси настоя правителствата в Европейския съюз да бъдат амбициозни, когато вземат решение за общия черен списък за данъчни убежища следващата седмица. Според него еврофинансирането за държавите, включени в този списък, трябва да бъде замразено, предаде Reuters.

След почти година разговори на 5 декември се очаква финансовите министри на ЕС да приемат т.нар. черен списък, въпреки че 28-те правителства остават разделени по въпроса за санкциите, както и кои юрисдикции да бъдат включени.

"Приканвам държавите членки спешно да приемат преди края на годината европейския списък на юрисдикциите, които отказват да реформират данъчните си правила и да спазват европейските стандарти", каза Московиси по време на изслушване в Европейския парламент.

Без страни от ЕС

На този етап държавите разполагат със свои собствени списъци на юрисдикциите, които отказват да сътрудничат по данъчните въпроси. Под обществения натиск, последвал поредица от разкрития в медиите, правителствата от ЕС се съгласиха да съставят общ черен списък, без обаче в него да са включени държавите - членки на блока. Те проучиха 92 юрисдикции по целия свят и установиха серия от критерии за измерване на данъчната прозрачност, използването на вредни данъчни практики и сътрудничеството по данъчни въпроси.

По думите на Московиси "някои страни" са променили данъчните си правила след натиска от ЕС и "половината (от споменатите 92) са се ангажирали да направят същото до 2018 г.".

Все още не е ясно колко страни ще попаднат в черния списък на ЕС. Тези, които не спазват правилата, но са поели ангажимент да променят данъчното си законодателство, вероятно ще бъдат включени в отделен "сив" списък, който едва ли ще бъде обявен публично.

Някои карибски острови, които наскоро пострадаха от урагани, също ще получат повече време.

Какви да бъдат санкциите

Остава нерешен и въпросът какви санкции да бъдат налагани. Например върху транзакциите на страните в списъка може да бъде наложен данък, удържан при източника. Някои държави членки обаче може да решат да не прилагат ответни мерки, което ще създаде вратички в правилата.

Част от страните, сред които Люксембург и Малта, се обявиха срещу санкции, като заявиха, че дори и самото включване в списъка ще е достатъчен удар по репутацията.

Но Московиси каза на евродепутатите: "Комисията ще предложи да има силни и разубеждаващи санкции." Примерът му бе фондовете, предоставяни от бюджета на ЕС, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка, може да бъдат замразени за държавите в списъка.

Oxfam посочи 4 държави

Четири страни от ЕС заслужават да бъдат включени в черния списък с данъчни убежища, който ще бъде представен от Европейската комисия на 5 декември. Това заявява британската неправителствена организация Oxfam, цитирана от изданието Le Parisien.

Самата Oxfam е съставила черен списък с 39 страни, определяни като "данъчно убежище", след информацията от досиетата за укриване на данъци от политици и големи компании, известни като SwissLeaks, LuxLeaks и Panama Papers.

Трийсет и пет страни извън ЕС, сред които Швейцария и Бермудските острови, са класирани като общоизвестни данъчни убежища. Според Oxfam, ако ЕС прилага собствените си критерии към своите членки, най-малко четири страни щяха да фигурират в списъка: Ирландия, Люксембург, Холандия и Малта. По думите на говорител на еврокомисията обаче всички държави от ЕС "напълно спазват" критериите, заложени при изготвянето на списъка.

Московиси все пак коментира пред европарламента, че някои страни от ЕС все още прилагат "вредни данъчни практики, които водят до агресивно данъчно планиране", и даде за пример случаи именно във Великобритания, Малта и Холандия.

Как е съставен списъкът на Oxfam

Британската организация е използвала три критерия: прозрачност, данъчна равнопоставеност и участие в международни форуми по данъчни въпроси. Oxfam е анализирала статистически данни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) относно данъчните режими и корпоративните данъци (въз основа на Евростат, Световната банка, МВФ и др.).

Посочени са страните, които обменят автоматично информация или по поискване, както и тези, които не прилагат преференциални фискални мерки, например не улесняват създаването на офшорни механизми. Като показател е включено и предлагането на нулево равнище на лихвите.

Според Oxfam списъкът трябва да се основава само на обективни критерии и нито една страна не трябва да се изплъзва от него, дори и да е член на ЕС или ако политически натиск й позволява да не бъде включвана в него.

Организацията настоява за налагане на санкции и засилване на данъчната и финансовата прозрачност. За целта ЕС трябва да изисква всички многонационални компании да публикуват доклади за всяка страна, където развиват дейност, с посочване на оборота, броя на служителите и платените данъци.

Застрашена ли е Турция

Турция е била сред държавите, обсъждани за включване в черния списък на ЕС заради недостатъчно сътрудничество и обмяна на информация, съобщи Bloomberg в петък. В понеделник агенцията допълни, че Анкара е предоставила допълнителни разяснения и това е отбелязано в работен документ на еврокомисията. На базата на новата информация експертите от т.нар. Група за Кодекс за поведение препоръчват страната да не се включва в списъка с данъчни режими, нанасящи щети. На 21 ноември същите специалисти бяха стигнали до заключение, че турските власти не са достатъчно прозрачни за преференциалните данъчни условия, които предоставят. В тази по-ранна версия от миналата седмица сред 29-те юрисдикции, които не сътрудничат достатъчно с ЕС, от Bloomberg изброиха Сърбия, Армения, Бахрейн, Барбадос, Йордания, Мароко, Монголия, Панама, Катар, Тайланд, Тунис, Обединените арабски емирства и Виетнам.
Все още се спори дали да има санкции или е достатъчна накърнената репутация.

Еврокомисарят по въпросите на икономиката и финансите Пиер Московиси настоя правителствата в Европейския съюз да бъдат амбициозни, когато вземат решение за общия черен списък за данъчни убежища следващата седмица. Според него еврофинансирането за държавите, включени в този списък, трябва да бъде замразено, предаде Reuters.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  mul1426175987394222 avatar :-|
  Milen Stefanov

  Аз съм за тотална забрана за офорките! Зад тях се крият само нечисти хора и финанси и са в ущърб на всички останали редовни фирми и данъкоплатци!

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "Milen Stefanov":

  Всички сме затова. Именно с тази цели от десетилетия се дъвчат едни локуми за това как а-ха да ги забранят, и изведнъж нищо не се случва. Но усилията продължават... сякаш е кой знае колко трудно да спрат кранчето...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал