Белият дом отхвърли спекулациите за смяната на Тилърсън, но бъдещето му изглежда несигурно

Опровержението идва на фона на материалите в няколко медии, че се изготвят планове за заменянето на държавния секретар с директора на ЦРУ

Тилърсън бе назначен през януари и ако бъде сменен, би бил един от американските държавни секретари с най-кратък престой на поста
Тилърсън бе назначен през януари и ако бъде сменен, би бил един от американските държавни секретари с най-кратък престой на поста    ©  Reuters
Тилърсън бе назначен през януари и ако бъде сменен, би бил един от американските държавни секретари с най-кратък престой на поста
Тилърсън бе назначен през януари и ако бъде сменен, би бил един от американските държавни секретари с най-кратък престой на поста    ©  Reuters

Бъдещето на държавния секретар на САЩ изглежда несигурно на поста, въпреки че в петък Белият дом опроверга информацията, че Рекс Тилърсън ще бъде сменен. "Той продължава да ръководи Държавния департамент", посочи говорител на президентската администрация. Същевременно говорител на държавния департамент коментира, че спекулациите "не са истина".

Въпросителните около поста на Тилърсън обаче остават. Опровержението идва на фона на материалите в няколко медии, позоваващи се на анонимни представители от администрацията, че се изготвят планове за смяната на Тилърсън с директора на ЦРУ Майк Помпейо. Президентът Доналд Тръмп и държавният секретар не са в добри отношения и са на различни мнения по външнополитически теми. Според тиражираната информация смяната може да стане през декември или януари, пише ВВС.

Рекс е тук

Говорител на Белия дом заявява: "Както президентът каза, Рекс е тук. На този етап няма обявления за служителите. Тилърсън продължава да води Държавния департамент и целият кабинет е фокусиран върху завършването на тази изключително успешна първа година на администрацията на Търмп. Когато президентът изгуби доверие в някого, той повече няма да заема поста си."

Отношенията между двамата обаче не са добри, пишат американските медии. От известно време насам има спекулации относно разочарованието на Тръмп от Тилърсън. Държавният секретар защитава многостранната сделка за ограничаване на иранските ядрени амбиции в замяна на разхлабване на санкциите. А това е споразумение, срещу което се обявява Тръмп. Освен това преди време се появи информация, че Тилърсън е нарекъл президента "слабоумен".

През юни пък двамата отправиха несъвместими послания относно кризата между Саудитска Арабия и Катар. Държавният секретар предупреди, че водената от саудитците блокада над Катар може да се отрази върху борбата срещу екстремизма и ще има хуманитарни последици. Докато Тръмп, изглежда, подкрепи саудитската политика, посочвайки, че блокадата може да доведе до "началото на края на ужаса на тероризма".

Явно напрежение

Тилърсън беше назначен през януари и ако бъде сменен, би бил един от американските държавни секретари с най-кратък престой на поста. Напрежението между него и Тръмп отчасти се дължи на персонални причини – двамата са много различни като темперамент и като начин, по който си вършат работата. Но се смята, че Тръмп също така е недоволен, че държавният му секретар прекалено представлява статуквото.

Президентът подкопава позициите на Тилърсън по отношение на ключови политики със своите невъздържани туитове. Все пак обаче той тихо прие неговата дипломатическа стратегия по теми като Северна Корея, което подсказва, че отношенията им са по-сложни, отколкото медиите предполагат.

Същевременно ръководният стил на Тилърсън успя да отдалечи мнозина в Държавния департамент, в Конгреса и във външнополитическата общност. Това е, защото той прие предложените от Тръмп бюджетни съкращения без особена съпротива и започна съществен ремонт на департамента, без да каже какво точно има предвид или да обясни подробностите.