Европейският парламент призова за оръжейно ембарго на Саудитска Арабия

Резолюцията бе гласувана, докато официалната българска делегация беше в Рияд

Гражданската война в Йемен продължава вече няколко години и доведе страната до най-тежката хуманитарна криза в света от десетилетия
Гражданската война в Йемен продължава вече няколко години и доведе страната до най-тежката хуманитарна криза в света от десетилетия    ©  Reuters
Гражданската война в Йемен продължава вече няколко години и доведе страната до най-тежката хуманитарна криза в света от десетилетия
Гражданската война в Йемен продължава вече няколко години и доведе страната до най-тежката хуманитарна криза в света от десетилетия    ©  Reuters

По доста неудобно за България съвпадение Европейският парламент (ЕП) одобри в четвъртък резолюция, с която отново призовава за оръжейно ембарго срещу Саудитска Арабия заради действията й срещу Йемен. Докато Бойко Борисов и официалната българска делегация провеждаше срещи за втори ден в Рияд, в Брюксел депутатите гласуваха с 539 гласа към 13 и 81 въздържали се да поискат от върховния представител по външната политика Федерика Могерини налагането на ембарго на продажбите на оръжие за кралството.

Според резолюцията ЕП критикува силно някои държави членки и призовава за незабавно спиране на продажбата на оръжие и военната помощ за Саудитска Арабия и нейните коалиционни партньори заради сериозните съмнения за нарушаване на международното право. Основна цел на резолюцията са държави като Испания, Франция, Германия, Великобритания и Италия, които са и сред основните снабдители на саудитската армия. България обаче има набъбваща военна търговия с кралството. От 90 млн. евро през 2015 г., през 2016 г. тя стигна до 239 млн. евро (данните за 2017 г. още не са излезли), като основната част са боеприпаси, бомби, снаряди и оръжие. Съмненията са, че закупеното от българските производители оръжие не се използва от саудитците, а се прехвърля към места като Сирия. Не е изключено обаче част от него да стига и до Йемен.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  xyha avatar :-P
  xyha

  Резолюцията бе гласувана, докато официалната българска делегация беше в Рияд


  Сефте :-) . Съборихме Рим , Византиа , Османската империя , СССР , а сега е наред ЕССР :-)

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Войната в Йемен в острата си фаза трае от повече от 2 г., хуманитерната криза - също, а Европарламентът чак вчера реши да вземе отношение... И то по един доста скопен начин: "да п о и с к а" (?!) от Могерини налагането на оръжейно ембарго на СА. Федерика ли да им го наложи???

  Когато една немного позната история целенасочено се разказва опростенчески от типа: "...коалицията иска да върне на власт президента на страната", има голяма вероятност публиката да си направи очакваните грешни изводи, че там две племена се бият чий вожд да седне в двореца. Затова ще си позволя да разкажа генезиса на гражданската война в Йемен.

  До 90-те години днешен Йемен е разделен на две държави – Йеменска арабска република (Северен Йемен) с преобладаващо шиитско население и политика, ориентирана към СА и САЩ, и Народно-демократична република Йемен (Южен Йемен), преобладаващо сунитска и ориентирана към Москва и соцлагера. През 1994 г. Йемен се обединява. Начело застава президентът Але Абдала Салех. Управлението му продължава до инициираната от американците "арабска пролет" през 2011 г., когато е свален от власт. и заменен с поставения от саудитите президент Абд Раби Мансур Хади. Гражданската война се изостря и през март 2015 г. разбунтувалите се хусити изпъждат Хади. Той бяга в СА и започва да призовава САЩ и саудитите да навлязат в Йемен, както и става.
  Хуситите са военно крило на шиитската секта на зейдитите, които населяват севера на Йемен и са около една трета от 25-милионното население на страната. Към тях се присъединява лоялната на президента Салех йеменска армия. Зад хуситите застава и Иран, който изпраща инструктори, пари и оръжие. На страната на саудитската коалиция се бият местни племена, докато Ер Рияд плаща на вождовете им. Спрат ли парите - те хвърлят оръжието.

  Хуситите бързо вземат страната под свой контрол, връщат президента Салех и излизат на брега на пролива Баб ал Мандаб и на границата на източната провинция на СА, която е населена предимно с шиити и където се добива преобладаваща част от саудитския нефт. Така подкрепяното от Иран движение излиза на мегастратегически важния бряг на Червено море и застрашава да дестабилизира районите за добив на саудитски нефт. Това е отчетено като сериозна заплаха за Израел и подводниците му, които минават оттам към Персийския залив, и странната на пръв поглед симбиоза между Тел Авив и Ер Риад довежда до откритата военна агресия на водения от СА алианс срещу Йемен "по молба" на избягалия президент Хади.

  Въпреки колосалния си военен бюджет и най-съвременно въоръжение, СА е нищожна военна сила, която не може да се конфронтира с Иран, затова САЩ скоростно заявиха, че войната в Йемен е и "тяхна война".

  Гражданската война в Йемен, се превръща в епизод от повсеместното прокси противостоене срещу Иран от страна на СА, САЩ и Израел. Но като катализатор на конфликта в Африканския рог все по-сериозно започва да се усеща присъствието на Китай. Военноморската му база в Джибути е първият намек, че Пекин има интерес от умиротворяването на района, което е точно обратното на интересите на САЩ и СА.

  В този контекст гласуването в ЕП е поредното без връзка с реалността действие, което няма никакво значение за случващото се. ЕС не фигурира като реален участник в разрешаването на нито един световен конфликт и с неадекватните си действия сам се избутва на все по-тревясал коловоз.

 • 3
  vaticana avatar :-|
  vaticana

  ЕС като наложи оръжейно ембарго на Саудитска Арабия, (ако наложи, защото зад нея са САЩ и Израел, все пак...) бизнесът ще минава през Кувейт или през ОАЕ. После пак ще се препродава на трети фирми и ще отива за там, за където трябва да отиде. Съвсем целенасочено няма контрол за пътя на оръжието. Купувачът попълва декларация, че няма да го реекспортира. Това е достатъчно за производителя, а оттам насетне никой не контролира къде отива пратката.

 • 4
  aussie avatar :-|
  aussie

  Не случайни Великобритания напуска тази соц сбирщина наречена ЕП.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#4] от "
  aussie
  ":

  Соц. сбирщина? Не, ЕС е нарисуван и изпълнвен по съвършените правила на неолибералния глобализъм. Не знам дали обръщате внимание, но страните-членки са представени в ЕП не по национални квоти, а на квазипартиен признак, щкато националните партии членуват в някакви измислени европейски партии-чекмеджета: десни, леви, средни, горни, долни.. Така се размиват всякакви национални интереси и се заместват със зависимите от глобалния индустриален и банков капитал партии-хермафродити.
  Мъртво формирование ражда мъртви правила. Затова и никой не обръща внимание на ЕС.

 • 6
  uir27542198 avatar :-|
  uir27542198

  Това требваше да стане преди много години. И не само оръжейно ембарго - пълна изолация докато не започнат да спазват елементарни човешки права и да спрат износа на радикален ислям. Отново след дъжд качулка. А за България, която се бута незнайно къде и за унижението, на което беха подложени настоящия и бившия ни премиер и цар с танца със сабиите, оставам без коментар. Пълен срам.

 • 7
  kdo52372883 avatar :-P
  kdo52372883

  Въй, ами сега?! Освен Цар-Тиква да я глътне оназ сабя, с която толкоз вихрено танцуваше в Рияд, не виждам какво друго му остава... Язък, изгоряха сега и комисионните за #Дебелия!

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "D-r D":

  От предвиждането, че "Китай ще внесат ред в региона" мина половин година. Не виждам промяна.. За сметка на това тенденциите показват, че от китайска страна милиардери с партийно настояще изкупуват активи по протежението на "Новия път на коприната", който минава и през Аденския залив.

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#8] от "
  Георги Георгиев
  ":

  Не познавате мисленето на китайците. Те смятат, че времето им принадлежи и не бързат. Чували сте за акупунтура? Е, сега забиват иглите колкото да се задържат. После... Вчера в Тартус разтоварили "до 5000" души от спецчасти. Какво ли ще правят в Сирия?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал