Какво ще плати всъщност Apple на Ирландия

Компанията ще насочи средствата към доверителна сметка, а Ирландия не е съгласна с решението на ЕК

Сагата с три страни - ЕК в лицето на комисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, Apple и Ирландия, продължава
Сагата с три страни - ЕК в лицето на комисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, Apple и Ирландия, продължава    ©  Reuters
Сагата с три страни - ЕК в лицето на комисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, Apple и Ирландия, продължава
Сагата с три страни - ЕК в лицето на комисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, Apple и Ирландия, продължава    ©  Reuters
Ирландия на практика не иска парите на Apple, а компанията ще ги превежда в блокирана сметка, докато тече делото на Дъблин срещу Брюксел.

0.005%. Това е данъкът върху печалбата, който по договорка Apple е изплатила на Ирландия през 2014 г. Данъчните ставки през останалите години също не са особено високи. След приключилото без успех разследване на американския Сенат срещу спорните практики на технологичния гигант топката пое Европейската комисия (ЕК). Резултатът - най-голямата сметка за неплатени данъци със задна дата, налагана някога. Тази седмица стана ясно, че ирландското правителство е постигнало споразумение с компанията най-накрая да започне да събира сумата, равняваща се на 13 млрд. евро. С една подробност - Ирландия на практика не иска парите на Apple, а компанията ще ги превежда в доверителна сметка, докато тече делото на Дъблин срещу Брюксел.

ЕК - отново виновна

"Ако моята действителна данъчна ставка беше 0.05%, намаляваща до 0.005%, щях да реша, че може би трябва да хвърля втори поглед на данъчната си декларация", заяви миналата година комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, която се изправи срещу данъчните практики на редица други компании.

След двегодишно разследване ЕК отсъди, че договорката между технологичния гигант с ирландското правителство е "незаконна според правилата на ЕС за държавната помощ". Решението беше взето през септември 2016 г., но двете страни успяха да постигнат споразумение едва миналата седмица, след като ЕК повдигна съдебен иск срещу Ирландия, че не си иска парите. Двете страни ще обжалват, а дотогава Apple ще превежда неплатените данъци към Ирландия в доверителна сметка. Все още няма детайлна информация по договора за нея, но в действителност това означава, че парите не могат да бъдат използвани.

Ирландците и данъците

Ходът на правителство и Apple не е изненадващ. Корпоративният данък в Ирландия е 12.5%, което представлява една от най-ниските данъчни ставки в Западна Европа и славата на Зеления остров като дестинация за правене на бизнес и магнит на инвестиции не е от вчера. В ирландското законодателство съществуват множество вратички, от които компанията се е възползвала, за да може в крайна сметка през 2003 г. да плати едва 1% данък върху европейските си печалби, а през 2014 г. - 0.005%.

В резултат на това сега Ирландия трябва да защитава доста странна позиция - правителството обжалва пред Общия съд на Европейския съюз (ЕС) решение да получи милиарди. Според изявление на министерство на финансите Дъблин изчаква "окончателно решение от европейските съдилища относно валидността на решението на Комисията". Apple също иска анулиране на решението, а говорител на компанията директно постави под въпрос интегритета на Комисията и Вестагер. Той коментира, че делото на Комисията "никога не е било за това колко данъци плаща Apple, а кое правителство ги получава".

"Не се извинявам изобщо за това, че защитавам правото да обжалваме решението, тъй като става дума за Ирландия, нашия народ, нашата суверенна нация, за политиките, които считаме като подходящи, за да създаваме работни и кариерни възможности за нашия народ", коментира миналата година Енда Кени, вече бивш министър-председател на Ирландия.

Но след излизането на Великобритания от ЕС лагерът, който подкрепя активните политики за окуражаване на данъчната конкуренция и е против всякакви инициативи за хармонизиране на данъчната база на европейско ниво, изглежда все по-слаб. Моментът е ключов за съюза, но все още не е ясно коя страна ще има последната дума.