Липсващите булки на Китай

Несъответствията в съотношението мъже - жени в страната водят до редица последици - от поскъпване на брака през трафик на хора до бум на нови сектори

Бракът в Китай не е по джоба на всеки
Бракът в Китай не е по джоба на всеки    ©  Reuters
Бракът в Китай не е по джоба на всеки
Бракът в Китай не е по джоба на всеки    ©  Reuters
Според прогнозите до 2020 г. ще има 30 млн. повече мъже, отколкото жени на възраст 24–40 години.
В една система, която разчита на социалната стабилност, тази формираща се недоволна част от населението е сериозен повод за притеснение.

В Китай съществува традиционно предпочитание към синовете. Тази тенденция само се усилва от правителствената политика "едно семейство – едно дете", която продължи до 2015 г., доведе до това още повече родители да избират момчета пред момичета и изправи страната пред тежки демографски предизвикателства. Според държавните медии съотношението мъже - жени е 136:100 сред неженените китайци, родени от 80-те години на миналия век насам. А прогнозите са, че до 2020 г. ще има 30 млн. повече мъже, отколкото жени на възраст 24–40 години.

Резултатът от всичко това е остър недостиг на булки с редица последици. В една система, която разчита до голяма степен на социалната стабилност, тази оформяща се недоволна част от населението е сериозен повод за притеснение.

Браковете са ни скъпи

Цената на женитбата в Китай непрекъснато се покачва. В някои области на страната се практикува т.нар. обратна зестра, тоест мъжът осигурява определена сума за бъдещата си съпруга, която често достига няколко пъти неговата годишна заплата. Това прави брака не по джоба на всеки и разклаща основите на обществото и икономиката. Често момичетата от провинцията се преместват в големите градове в търсене на работа и съпрузи, а родителите на момчетата започват да пестят отрано или задлъжняват. "Мъжете мигранти от провинцията, които живеят и работят в градовете от много години, допринасяйки в голяма степен за техния напредък, нямат същия достъп до заетост, жилище, образование и здравеопазване, както официално регистрираните градски жители", обобщава в анализ за Guardian Уанинг Сун, професор от University of Technology Sydney, Австралия. А това ограничава възможността за женитба, тъй като е необходимо условие, за да направи един мъж желан за брак сред градската средна класа. Според мащабно проучване сред хиляди мигранти от провинцията в десет китайски града през 2010 г. "определящият аспект на мигрантския живот е самотата поради липсата на романтични перспективи".

Оказва се, че нежененото мъжко население е концентрирано както географски, така и социално, пише сп. Economist. Жените се възползват от ситуацията и избират по-заможни съпрузи, като оставят много бедни и необразовани мъже от провинцията без перспектива. Тревожният резултат може да бъде съществен дял изолирано население. Всичко това води до постепенна промяна в нагласите – някои провинциални семейства започват да възприемат синовете си за икономическо бреме, а не за инвестиция в сигурността на старини. Което се оказва точка в полза на момичетата.

Трафикът процъфтява

Някои китайци прибягват до трафиканти, за да намерят чуждестранна булка за по-малко пари. Много от тези жени са от страни като Виетнам и Камбоджа, като немалка част идва от Северна Корея. Те често са подложени на нарушения на човешките права, включително задържане, насилие, изнасилване, принудителен труд, изолиране от семейството и други.

Липсва достатъчно изчерпателна статистика, която да покаже дълбочината на проблема, но китайското министерство по обществена сигурност информира, че за година и половина в рамките на специална кампания е спасило 17 746 жени, жертви на трафик. Наскоро американският Държавен департамент посочи, че Китай "не изпълнява напълно минималните стандарти за елиминирането на трафика и не прави съществени усилия да го направи".

"Дисбалансът между половете ще доведе до мъже, които не могат да се оженят. Резултатът може да е увеличаване на сексуалните престъпления, отвличанията на момичета и трафика на хора", твърди пред Nikkei Asian Review Тору Сузуки от Националния институт за изследване на населението и социалната сигурност в Токио. Други последици биха могли да бъдат разрастване на проституцията и организираната престъпност в провинцията.

Бум на нови сектори - сайтове и клубове за запознанства

В тази ситуация не е изненадващо, че онлайн запознанствата в Китай са във възход. "Тези услуги стават все по-популярни, тъй като разчитат на традиционни китайски ценности като материална сигурност и ориентирани към брака взаимоотношения", обяснява анализ на Американско-китайския институт към University of Southern California. Двата най-известни сайта за запознанства в страната са имали съответно около 126 млн. и 85 млн. регистрирани потребители през 2015 г. Много от тях, и особено жените, очакват да се обвържат с някой, който е финансово стабилен. Затова китайските приложения за запознанства искат да се даде лична информация относно годишен доход, жилище и марка автомобил. Същевременно компаниите постоянно развиват нови технологии. Последната такава е "робот за трениране на взаимоотношенията", чиято задача е да помага на необвързаните да преодолеят притесненията си при предприемането на първата крачка във връзката и да подобрят своите умения за комуникация.

"Напоследък много китайци поглеждат към Източна Европа, стимулирани от публикации в социалните медии относно техни сънародници, които са сключили брак с жена оттам. Държавните вестници също се присъединяват към тези, които изтъкват ползите да се търси булка в чужбина", пише Юджийн К. Чоу за The Diplomat. И допълва, че инфографика, публикувана в Beijing News, показва страните, в които ергените биха имали най-добри перспективи. Според нея Украйна е чудесна възможност заради красивите местни жени. В Китай дори вече са създадени клубове за запознанства, които свързват китайски мъже с украинки. Обещаващи държави са също така Южна Корея, Япония и Русия.

Има и други алтернативи за необвързаните – в страната се наблюдава рязко покачване на популярността на секс играчките. Продажбите в онлайн платформи като Alibaba са се повишили средно с 50% на годишна база през последните пет години.

Ефектът върху работната сила

Липсата на жени дава отражения и на пазара на труд. Ръководители на фабрики споделят, че има сфери, в които жените са по-ефективни от мъжете, особено ако естеството на работата изисква висока степен на концентрация и последователност. В този смисъл има стъпки, които общественият сектор може да предприеме по отношение на дисбаланса, като помогне за покачване на заплащането на жените.

Тору Сузуки от Националния институт за изследване на населението и социалната сигурност в Токио посочва нуждата от по-стабилни "социални мрежи за сигурност", тъй като много семейства предпочитат синове като вид обезпечаване в бъдеще. "Ако родителите могат да живеят с държавна пенсия, те няма да извършват полово селектирани аборти. Така дисбалансът естествено ще изчезне чрез въвеждането на достатъчна социална защита", обяснява той пред Nikkei Asian Review. По този начин много проблеми ще се решат от само себе си.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  jonson avatar :-|
  jonson

  Само едно не ми стана ясно: как технически избираш момче пред момиче? Полът се разбира, когато вече е късно за аборт. Тоест - заравяш новороденото момиченце и пробваш пак?

 • 2
  bai_toz avatar :-P
  Без коз

  Поради липса на жени
  Бойко ходи в Симитли :)

 • 3
  evpetra avatar :-P
  evpetra

  В Китай е било традиционно многоженството, явно сега е дошло времето на многомъжеството.

 • 4
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  "Затова китайските приложения за запознанства искат да се даде лична информация относно годишен доход, жилище и марка автомобил".

  Ясно описание на китайската романтика и любов. Горко им на наивните украински или руски провинциални момичета, които ще се хванат на китайската въдица. Българките са по-съобразителни и не се хващат лесно на такава стръв.

 • 5
  ss avatar :-P
  SS

  Имат индустрия , ще насмогнат с производството на кукли ...

 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73

  "... съотношението мъже - жени е 136:100 ..."

  36 мъже без жени на всеки 100 двойки. 36/2 = 18 двойки мъж-мъж, лесно решение. 36% китайци са обречени на мъжка любов. ЛГБТ би трябвало да са щастливи от подобни перспективи :-) Ако сметнем и заможните китайци, които освен законна съпруга ще съдържат и държанка, добавяме и стандартните 2-4% гей измежду жените и процента скача на почти 20. Всеки пети китаец или умира като заклет онанист или му отпуска края и влиза в новата нормалност :-) И понеже са над милиард, говорим за стотици милиони гейове с дръпнати очички. Кефят!
  Ум не ми го побира!

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Може да е цинично, но подобно отношение води до по-малко население, а освен това и до по-качествени гени.

  И двата ефекта са позитивни. На нашата унищожима планета при действащото шесто масово иъмиране на животински видове, сме длъжни да ограничим раждаемостта глобално.

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#4] от "zmuz":

  Само на китайската? Е, да, в Българските сайтове сигурно не искат такава информация. Затова всички си я побират в снимките, дори и да е измамна.

 • 9
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#6] от "misho73":

  "Всичко това води до постепенна промяна в нагласите – някои провинциални семейства започват да възприемат синовете си за икономическо бреме, а не за инвестиция в сигурността на старини. Което се оказва точка в полза на момичетата."

  Пазар акбар, както обичаш да се изразяваш.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход