Вирджиния Лангбак: Адекватното поведение на властите е ключово за справяне с насилието срещу жени

Директорът на Европейския институт за равенство между половете (EIGE) пред "Капитал"

Сп. Time обяви кампанията #metoo за "личност на годината" за 2017 г. Смятате ли, че тази кампания допринесе по положителен начин за привличане на вниманието към проблема със сексуалния тормоз?

Да, кампанията #metoo постигна нещо, което дори не можехме да си представим преди – че за този проблем изведнъж ще започнат да говорят всички. Това показва, че тя беше подходящата инициатива в подходящия момент. Тази кампания окуражи жените да излязат и да говорят, показа им, че това е широкоразпространен проблем, и им даде увереност, че вината не е у тях, а у насилниците. Другият огромен плюс е, че тя постави проблема в дневния ред на политиците, накара ги да се замислят, доведе до приемане на резолюция в Европейския парламент.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 5

  По всичко личи, че не разбирате, но проблемът, с който се сблъсквате покрай масовото неприемане на Истанбулската конвенция (която е представяна за публиката като загрижена за равноправието на дамите), е в неуниверсалността на подхода.
  Глобализмът може да е относително универсално приложим във финансовата и икономическата теория, но е абсолютно безпомощен на ниво психика. Индивидуалната и националните психологически особености са неща, които не се вписват успешно в математически модел, защото са хаотични. Да има алгоритми, които смятат, че ги обобщават, но процентът на грешката при тях е много висок. Защото един условен българин на 33 г, магистър по физика, израсъл в град с над 1млн. жители, с доход от х евро и пр. в системата на ръзсъжденията и възприятията си няма нищо общо нито с швед с идентични характеристики, нито дори със съседния "еднакъв" българин дори. Не проработват универсалните подходи за въздействие. Още повече, когато те газят като булдозери през възприятията ни и опитват да ни налагат чужди.

  И посре - много съществено е защо въпреки универсалността на глобалистичните цели в подобни глобални документи освен психологическото несъобразяване и насилие, задължително се прокарат разделителни линии - по полов, расов, верски, идеологически, имуществен, сексуален, възрастов, национален, географски и т.н. признак. И трябва да се съгласите, ча става въпрос именно за ПРОКАРВАНЕ НА РАЗДЕЛИТЕЛНИ ЛИНИИ, а не за премахването им и синхронизирането на обществата за преодоляване на различията. Цели се разделяне и противопоставяне, пораждане на конфликти и агресирането им.

  Ако човек, който можеше да стигне до тези не особено сложни заключения, водеше такова интервю, смятам, че нямаше да пропусне да предизвика събеседничката си да излезе от шаблонните отговори, да поръзсъждава и - кой знае - да каже нещо интересно.

  Иначе този разговор прилича на досадно само форхендово прехвърляне на топката от едната половина на корта до другата и обратно.
  И така докато се стъмни.
  Скучно и безсмислено.

  Нередност?
 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Лошите момчета ... бият. Понякога обиват.

  Но пък - хей - не са скучни, нали така?

  Нередност?
 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  убиват*

  Нередност?
 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Но за да не се налага да бъдат въвеждани със закон, е необходимо да има ниво на зрялост в една държава, да не се поставя под въпрос, че жените са равнопоставена половина на обществото и е нужно да участват във взимането на решения, без да се удрят в т.нар. стъклен таван."

  Ама като ще слагаме квоти, нека да има и 50% сервитьори, 50% стюарди (по самолетите), 50% фризьори, 50% маникюристи... Като ще е дискриминация по полов признак, нека да е пълна и всеобхватна!

  Нередност?
Нов коментар