Световната банка предупреди, че по-високият глобален растеж може да е краткотраен
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Световната банка предупреди, че по-високият глобален растеж може да е краткотраен

Shutterstock

Световната банка предупреди, че по-високият глобален растеж може да е краткотраен

Финансовата институция очаква по-голямо увеличение на БВП през 2018 г.

Йоанна Иванова
6197 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


"Сега е времето да предприемем отговорни политики с поглед към бъдещето."

Айхан Косе, съавтор на доклада

Световната икономика е отбелязала ръст от 3% през изминалата 2017 г., а очакванията са за поддържане на близко до настоящото ниво на растеж до 2020 г. включително. Това стана ясно от годишния доклад Global Economic Prospects за 2018 г. на Световната банка, който институцията публикува вчера.

Но докато експертите очакват повсеместно възстановяване на икономическите показатели, те също така предупреждават, че растежът може да бъде забавен от редица фактори като влошаващата се демография, липсата на инвестиции и затягането на паричните политики.

Добри и лоши новини

Според финансовата институция възстановяването на инвестициите, производството и търговията продължава, а развиващите се икономики, разчитащи на износа, се възползват от укрепващите цени на суровините. Това обаче до голяма степен е краткосрочно подобрение, смятат от банката. "В дългосрочен план забавящият се потенциален растеж поставя в риск подобряването на жизнените стандарти и намаляването на бедността по света", предупреждава банката в доклада си. Според прогнозите глобалният растеж ще се забави до 3% догодина и 2.9% през 2020 г.

"Повсеместното възстановяване на растежа е окуражаващо, но няма място за самодоволство", коментира президентът на Световната банка Джим Йон Ким.

Развитите икономики са отбелязали ръст от 2.3% през изминалата година, но очакванията са през 2018 г. той да се забави до 2.2%, падайки рязко до 1.7% през 2020 г. Таван ще ударят и развиващите се държави, които са достигнали 4.3% ръст през 2017 г., става ясно от доклада. Това се дължи на забавящия се потенциален растеж, предизвикан от спад на ръста на производителността, липса на инвестиции и застаряването на хората в трудоспособна възраст, коментират експертите от институцията. Също така, като негативни са отчетени геополитическите конфликти, както и политиките на протекционизъм в някои държави.

"Политически инициативи за насърчаване на физически и човешки капитал, окуражаване на участието в пазара на труда, както и подобряване на институциите биха могли да задвижат потенциалния растеж и да намалят неравнопоставеността", смятат авторите на доклада.

Въпреки това 2018 г. може да се окаже първата след финансовата криза, в която световната икономика ще заработи на пълни обороти. Очакванията икономическият застой да бъде преодолян ще накара политиците да погледнат отвъд паричните и фискалните инструменти за стимулиране на растежа и да обмислят други мерки, пише още в доклада.

"Това е страхотна възможност за инвестиране в човешки и физически капитал. Ако политиците по света се фокусират върху тези ключови инвестиции, биха могли да повишат продуктивността на държавите си, да подсилят участието на пазара на труда", коментира Джим Йон Ким.

Представяне по региони

Еврозоната е натрупала значителна инерция през 2017 г., достигайки ръст от 2.4%. Кредитирането в частния сектор реагира на стимулите на ЕЦБ, а растежът на местното търсене и на вноса също остава стабилен. Банката очаква цикличното подобрение да продължи и през 2018 г., макар и с по-ограничен темп. Икономиката на региона ще нарасне с 2.1% през тази година и с 1.6% през 2019-2020 г.

Прогнозата за САЩ е, че икономиката също ще се забави през следващите години въпреки приетата данъчна реформа и други мерки. По прогнози на банката растежът е достигнал 2.3% през 2017 г. и тази година леко ще се ускори до 2.5%, но ще се забави до 2.2% и 2% през следващите две години.

Оценката за Китай на банката показва ръст на БВП от 6.8% през 2017 г.. Очакванията обаче са растежът да се забави до 6.4% тази година заради затягането на политиките и да бъде средно до 6.3% през 2019 и 2020 г.

Къде е България

Световната банка остави без промяна прогнозата си за България. Институцията потвърди очакванията си от есента - икономически растеж от 3.9% и 4% съответно през 2018 и 2019 г. Тогава банката заложи на силно вътрешно търсене, предимно от страна на домакинствата, докато нетният принос на износа към растежа се очаква да се свие. Експертите подчертаха, че страната трябва да обърне внимание на негативните последствия от влошаващата се демография и да ускори конвергенцията с останалите страни от ЕС.

Целия доклад четете тук.

"Сега е времето да предприемем отговорни политики с поглед към бъдещето."

Айхан Косе, съавтор на доклада

Световната икономика е отбелязала ръст от 3% през изминалата 2017 г., а очакванията са за поддържане на близко до настоящото ниво на растеж до 2020 г. включително. Това стана ясно от годишния доклад Global Economic Prospects за 2018 г. на Световната банка, който институцията публикува вчера.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.