Мигранти, банани и още нещо
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мигранти, банани и още нещо

Макар Гана да не традиционна бананова страна, плантацията, намираща се на около 120 км североизточно от столицата Акра, е внушителна

Мигранти, банани и още нещо

Гана се опитва да стане независима от помощите за развитие на ЕС. Европа може само да спечели от успеха ѝ

Светломира Гюрова
6899 прочитания

Макар Гана да не традиционна бананова страна, плантацията, намираща се на около 120 км североизточно от столицата Акра, е внушителна

© Светломира Гюрова


Клоните, отрупани с още зелени банани, пристигат в помещението за обработка, закачени на куки и транспортирани от въжена линия. Още с влизането са посрещнати със силна струя от маркуч. После ги поема висок тъмнокож работник, който с бързи и сръчни движения отрязва връзките плодове и ги хвърля в пълен с вода резервоар, където да бъдат внимателно измити. Оттам попадат в следващите ръце, които отделят бананите, по които има петна или други дефекти. "Европейците са капризни клиенти", отбелязва Джордж Кпорие, мениджър в Golden Exotics Limited (GEL), водещият производител на банани и ананаси в Гана. Следва разделяне на по-малки връзки, опаковане и "след три седмици те ще бъдат по рафтовете във Франция", казва Кпорие.

Макар Гана да не традиционна бананова страна, плантацията, намираща се на около 120 км североизточно от столицата Акра, е внушителна
Фотограф: Светломира Гюрова

Макар Гана да не е традиционна бананова страна, плантацията, намираща се на около 120 км североизточно от столицата Акра, е внушителна. Тук на площ 1400 хектара работят 2200 души, а продукцията от 70 000 тона годишно съставлява 90% от общия износ на банани от Гана към ЕС. Четири от всеки пет банана, произведени от GEL тук, поемат с кораби към европейския пазар.

GEL, която е част от френския концерн Compagnie Fruitière, решава през 2003 г. да започне в спокойната Гана "резервно" производство заради бурната политическа обстановка в съседната Кот д’Ивоар, където е основната й дейност. Интересите на компанията се пресичат с тези на ЕС в общото желание банановата индустрия в Африка да процъфтява и да създава икономически растеж и работни места. Само така има шанс миграцията към Европа да намалее и да бъде вкарана в легални рамки.

На срещата на върха между ЕС и Африканския съюз в Абиджан в края на миналата година европейските представители старателно се опитваха да избегнат впечатлението, че форумът е посветен основно на миграцията. "Тя не е единствената, нито дори най-важната тема за нас. Нашите отношения с Африка не се свеждат само до нея. Искаме да се фокусираме върху развитието, върху инвестиции в сектори като устойчиво земеделие, възобновяема енергия, подкрепа за предприемачеството и малкия и средния бизнес в Африка. Това е начинът да атакуваме причините за миграцията и да намалим миграционния натиск към Европа", обясни пред журналисти дни преди срещата в Абиджан еврокомисарят по международното сътрудничество и развитието Невен Мимица.

Проекти никнат като гъби

Ето защо ЕС инвестира в банановата индустрия в Гана, от което печели и GEL. Компанията е спечелила проект за близо 6 млн. евро от програма на ЕС, които използва за строеж на 224 къщи в банановата си плантация. Идеята е в тях да живеят работници със своите семейства, за да не се налага да пътуват отдалече всеки ден.

Управляващият директор на GEL Оливие Шасан разказва, че тук бананите се отглеждат с естествени торове и най-ниското ниво на използване на пестициди в сравнение с всички останали държави производителки. Компанията има и 300 хектара за отглеждане на органични банани, като планът е до 2019 г. да бъдат 600. Освен това цялата продукция на GEL носи важното за европейските потребители лого на fair trade ("справедлива търговия"), което гарантира, че стоката е произведена при хуманни условия на труд и част от печалбата се връща при производителите. "Този сертификат ни осигурява важна ниша и по-добър достъп до европейския пазар", казва Оливие Шасан.

Продукцията от 70 000 тона годишно съставлява 90% от общия износ на банани от Гана към ЕС
Фотограф: Светломира Гюрова

Но натискът от гиганти като е Chiquita е силен. Индустрията в Гана трудно се конкурира с производството от Латинска Америка, където плантациите са много по-големи, заплатите на работниците са по-ниски, а интензивното използване на пестициди осигурява по-високи добиви. Предимството е, че вносът на банани от техните латиноамерикански съперници в ЕС се облага със специално мито от 75 евро на тон, което страните от Африка и Карибите не плащат. "Това е нашата последна защита срещу Латинска Америка. Без нея няма как да бъдем конкурентни", обяснява Шасан. Друг плюс е, че след като губи битка в Световната търговска организация, ЕС е задължен да отвори пазара си и тъй като не го прави достатъчно бързо - да компенсира с подкрепящи програми. Точно по такава идва финансирането за проекта с къщите на GEL.

На една от стените във фермата за гъби в Акра на Фафапе Ама Фо виси голям плакат с лика на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер
Фотограф: Светломира Гюрова

Европейската подкрепа е важна и за бизнеса на Фафапе Ама Фо, директор на компанията E90 Ghana Ltd. Може би това е обяснението защо на една от стените във фермата й за гъби в Акра виси голям плакат с лика на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Нейната история като бизнес дама започва през 2015 г., когато се включва във финансиран от ЕС проект за култивиране на гъби в община Адентан в Акра
Фотограф: Светломира Гюрова

След като получава магистърска степен по счетоводство от University of Ghana, нейната история като бизнес дама започва през 2015 г., когато се включва във финансиран от ЕС проект за култивиране на гъби в община Адентан в Акра. Той се управлява от общината, бюджетът е 820 хил. евро (от тях 660 хил. идват от ЕС), а целите му са намаляване на бедността и създаване на 5500 работни места.

Логиката зад подобни проекти е ганайците да имат работа и стимул да останат
Фотограф: Светломира Гюрова

"Интересувате ли се от култивиране на гъби? Искате ли да работите за себе си? Искате ли да печелите пари? Искате ли да живеете и да се храните здравословно? Ако да, присъединете се към проекта PROMUSH!" агитира плакат, залепен под голям флаг на ЕС в обучителния център в Адентан. "Близо 2000 души са кандидатствали до момента за обучение. Те сами трябва да си направят ферма за производство на гъби, като от нас получават нужните знания и субсидирани семена", обяснява Филомена Норман, координатор на проекта.

Подкрепата на ЕС е важна за бизнеса на Фафапе Ама Фо, известна като "Дамата с гъбите"
Фотограф: Светломира Гюрова

Емблема на неговия успех е Фафапе Ама Фо, която служи за пример, че подобно начинание не изисква особени познания, капитал и технологии. Започнала само преди две години, бизнесът й вече й е донесъл прякора Дамата с гъбите. Във фермата й, където се произвеждат гъби кладница, работят 12 души. "Хората са все по-наясно с хранителната стойност на гъбите, които предпазват от диабет и холестерол. Вече ни е трудно да посрещаме нарастващото търсене", обяснява тя. Амбицията й е да разшири производството до индустриално ниво и да започне да изнася в Европа.

Проектът за култивиране на гъби в община Адентан в Акра е с бюджет от 820 хил. евро (от тях 660 хил. идват от ЕС), а целите му са намаляване на бедността и създаване на 5 500 работни места
Фотограф: Светломира Гюрова

Логиката зад подобни проекти е ганайците да имат работа и стимул да останат. Адентан е община, откъдето мнозина са мигрирали към Европа, защото не виждат бъдеще у дома. Демографските прогнози сочат, че до 2050 г. населението на Африка ще се удвои и ще достигне 2.5 млрд. души. Стратегически документ на ЕС отбелязва, че справедливите търговски отношения, по-бързата индустриализация и изграждането на инфраструктура са необходимите предпоставки, за да успеят африканските държави да интегрират младите на пазара на труда. За тази цел трябва да създават по близо 18 млн. нови работни места годишно. В противен случай опасното пътуване към Европа ще продължава да изглежда привлекателно за мнозина африканци.

"Гана отвъд помощите"

Сътрудничеството между ЕС и Гана, разбира се, не се свежда до банани и гъби. "Този тип проекти са малки, но са нещо, което се вижда и усеща от хората", посочва Паоло Салвия, и.д. ръководител на Делегацията на ЕС в Гана. Общият бюджет на програмата на ЕС за Гана за 2014 - 2020 г. е в размер на 323 млн. евро и е насочен основно към подобряване на администрацията, управлението на публичните финанси, върховенството на закона, образованието и развитието на селското стопанство.

С идването на президента Нана Акуфо-Адо преди близо година Акра има ново послание към ЕС - помощите за развитие не работят и няма да проработят. "Не можем повече да разчитаме на политика за нашите страни и региони, която е базирана на подкрепата, давана от Запада, Франция или ЕС. Не е правилно за страна като Гана - 60 години след обявяването на независимост - да зависи от щедростта на европейските данъкоплатци, когато става въпрос за финансиране на здравеопазване или образование", заяви Нана Акуфо-Адо на съвместна пресконференция през декември с френския президент Еманюел Макрон, който направи обиколка в региона след срещата в Абиджан и изглеждаше видимо изненадан от думите на ганайския си домакин.

"Мотото на новото правителство е "Гана отвъд помощите". Звучи чудесно, но искаме да видим как работи на практика", казва по този повод високопоставен служител на Делегацията на ЕС в страната. Идеята на Нана Акуфо-Адо е да стимулира частния сектор, да направи селскостопанското производство по-ефективно, да повиши атрактивността на страната за чуждестранни инвеститори. Целта е Гана да намали външния си дълг и да стане независима от помощите за развитие на ЕС.

Гана има редица предимства - стабилност, относително високо ниво на грамотност (над 75%), развита административна структура, британска правна традиция. Страната дори изпреварва България в Индекса за възприятие на корупцията на Transparency International (за 2016 г. Гана е на 70-ото място от 176 държави, а България - на 75-ото) и е далеч преди нея в класацията по медийна свобода на "Репортери без граници" (Гана е на 26-а позиция, България е на 109-а).

"В Африка Гана е мястото да бъдеш. Но когато една компания дойде и попита "безопасно ли е да инвестираме тук", отговорът не може да бъде пълно "да". Все още има много пречки - митнически, административни, правни. Сега новото правителство търси баланс, не е ясно къде ще се установи той", казва източникът от Делегацията на ЕС. Но е ясно, че от успеха на Гана ще спечелят както тя самата и Африка, така и Европа.

Фотограф: Светломира Гюрова

Клоните, отрупани с още зелени банани, пристигат в помещението за обработка, закачени на куки и транспортирани от въжена линия. Още с влизането са посрещнати със силна струя от маркуч. После ги поема висок тъмнокож работник, който с бързи и сръчни движения отрязва връзките плодове и ги хвърля в пълен с вода резервоар, където да бъдат внимателно измити. Оттам попадат в следващите ръце, които отделят бананите, по които има петна или други дефекти. "Европейците са капризни клиенти", отбелязва Джордж Кпорие, мениджър в Golden Exotics Limited (GEL), водещият производител на банани и ананаси в Гана. Следва разделяне на по-малки връзки, опаковане и "след три седмици те ще бъдат по рафтовете във Франция", казва Кпорие.

Макар Гана да не традиционна бананова страна, плантацията, намираща се на около 120 км североизточно от столицата Акра, е внушителна
Фотограф: Светломира Гюрова

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Добра стъпка, само че стандарт може да се подобрява само с производства имащи висока добавена стойност. От земеделие никоя страна не е прокопсала.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK