Европарламентът поиска по-високи цели за ВЕИ и енергийна ефективност до 2030 г.

Предлага се забрана на палмовото масло в биогоривата от 2021 г. и зарядни за електромобили по основните артерии до 2022 г.

Евродепутатите искат да ограничат използването на хранителни и фуражни култури за биогорива
Евродепутатите искат да ограничат използването на хранителни и фуражни култури за биогорива
Евродепутатите искат да ограничат използването на хранителни и фуражни култури за биогорива    ©  Reuters
Евродепутатите искат да ограничат използването на хранителни и фуражни култури за биогорива    ©  Reuters

Евродепутатите обявиха, че ще преговарят със Съвета на ЕС (държавите членки) за нови обвързващи цели за повишаване на енергийната ефективност от 30% на 35% и на дела на възобновяемите източници в енергийния микс от 27% на 35% до 2030 г. Решението на парламента идва, след като през декември европейските министри на енергетиката поохладиха амбициите на Европейската комисия и отказаха да вдигнат тези цели.

На практика сега европарламентът застава на страната на Комисията за по-високи обвързващи цели. Записано е, че за постигането им държавите членки трябва да определят свои десетгодишни интегрирани национални планове. Първите такива трябва да бъдат подготвени до 1 януари 2019 г. и да обхващат периода от 2021 до 2030 г. Комисията ще оцени плановете и може да даде препоръки или да предприеме коригиращи мерки, ако счете, че не е постигнат достатъчен напредък или че не са били предприети достатъчно действия. Искат се и електрозарядни станции по основните европейски трасета до 2022 г.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.