На протест срещу името

Десетки хиляди протестираха в Солун, след като Атина и Скопие се върнаха към разговорите в ООН с цел постигане на компромис за използването на названието Македония

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Между 50 000 и 90 000 души протестираха в Солун в неделя заради дългогодишния спор между Атина и Скопие относно използването на името Македония. Духовници-хардлайнери, крайнодесни лидери и групи, представляващи гръцката диаспора, призоваха за демонстрациите, като излезлите по улиците надвишиха предварителните прогнози, пише AFP.

Присъстваха и членове на неонацистката партия "Златна зора", както и представители на опозиционната формация "Нова демокрация" въпреки нареждането на ръководството й за бойкот. Можеха да се видят също така гърци в традиционни костюми, дошли от други градове. "Настояваме терминът Македония да не бъде включван в името, за което ще се договорят. Това не подлежи на преговори", заявява солунският писател Леонарду, цитиран от France24.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  arnautsky avatar :-?
  arnautsky

  Чудя се тогава, гърчетата защо използват названието "Тракия?

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Не знам колко крайно десни трябва да са, но на митинга имаше хора, дошли заради него чак от Крит, от Атина, от Пелопонес. Дали Франс прес го топли, като отчита 50-90 хил? Гръцките медии говорят за 100, за 200 хил. У нас вече няма национална идея, която да събере толкова българи наедно. Всъщност може и повече да се струпат, ако докарате няколко тир-а портокали и ги раздавате без пари. Само тогава ще се случи...За съжаление.

  Как стана, че изведнъж забравихме кражбите на българска история, динените кори с "майката"- църква, поругаването на паметника на Каймакчалан, изораните български военни гробища и пр, и пр.
  Тук цял Солун беше митинг. Виках с цяло гърло заедно с гърците.

 • 3
  zyw35549159 avatar :-|
  zyw35549159

  Както Република Македония нема нищо общо с антична Македония, така също и Република Гърция. Последната нема общо дори с древна Елада. Гръкоезичното население от Балканите и Мала Азия е потомък на римските поданици и допреди освобождението от Османската империя е имало само римско самосъзнание. В кръвта им естествено тече и елинска кръв, но и кръвта на десетки други народи от всички краища на Източната Римска империя като славяни, македонци, траки, арменци, лидийци, кападокийци, фригийци и пр. и пр., които впоследствие се преселват към свободна Гърция като бежанци, при обмяна на населението, а и самостоятелно. Езикът им е гръцки просто защото това е бил официалният език в тая част на Римската империя и е станал майчин за всички покорени народи.
  Така че претенциите на Гърция към Македония са нелепи. Гърците затова изпадат и в такава паника и истерия за името, защото много добре знаят че не са никакви македонци, нито елини. Усещат несигурност и слабост.

 • 4
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  Да внимават Гърция да не стане Албания! Съседите се направиха двуезични, Заев си разхожда окървавената глава по всичките световни медии, ама забрави да каже как в македонския парламент се изпя албанския химн, а той пригласяше, скоро ние ще граничим с Албания, поне гърците да внимават! То друг не остана!

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Ето една Византийска карта за регионалното разпределение... Като говорим за Македония.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Theme_(Byzantine_district)#/media/File:Map_Byzantine_Empire_1045.svg

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#3] от "zyw35549159":

  Почти нищо от това не е вярно. Един елементарен пример - печата на Иван Асен II:

  "За могъществото и престижа на българския владетел свидетелства неговият златен печат, където царят е представен с всички символи на властта. Надписът на български гласи: „Йоан Асен, цар на българите и гърците“.

  Те още тогава са били "гърци"...

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#4] от "
  султана глаушева
  ":

  Заевият цирк просто показа, че сепарирането на Западните Балкани не е приключило. Както Сърбия през 1914 г. стоеше на пътя на германско-австроунгарския проект за ж.п. линия Берлин-Багдад и с една "малка войничка" срещу Белград смятаха да отстранят от трасето несъгласната Сърбия, така и сега т.н. Македония трябва да попречи на китайския проект за скоростна ж.п. линия Атина-Будапеща.
  Шеметното ни "побратимяване" със скопяни, втръсващото говорене Западни Балкани, та Западни Балкани, натискът върху Белград, убийството в Косово, курирането на Ий из района - всичко това са елементи от съвременните планове за нова "малка войничка" .
  Онази предишната за няколко месеца стана световна и 40 държави се окървавиха. Дали историята ще се повтови само като фарс? Присъствието на г-н Борисов в казуса му придава отчетлив фарсов елемент...

 • 8
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Време е за мини-война на дронове - Турция, България и Македония срещу Гърция. Турция получава Беломорска Тракия с мохамеданите и островите Родос, Тасос, Лесбос, Кипрос, Македония се обединява и присъединява към България в ЕС. Гърция си употребява и бракува F16 и останалите играчки от САЩ, заради които свръхзадлъжня и фалира. България циментира Беломорието като Черноморието с еврофондове по схемата Бойко Пеевски и маскира амбразурите като непревземаеми хотели. Албанците кротуват, че както бугарин ги е тепал и турчин не ги е клал. Китайците пускат Един път-Един пояс без граници, а Русия копва един Южен поток и никой не чака Жан Клон Пояндел или Матю Нимиц да им реши проблемите.

 • 9
  zyw35549159 avatar :-|
  zyw35549159

  До коментар [#6] от "Георги Георгиев":

  Нелепо и безсмислено е да се отговаря на форумни лаици и уики-експерти, но все пак, ето ти малко ограмотяване. Терминът "гърци" започва да се използва във Второто Българско царство като синоним на "ромеи" и идва под западно влияние. Дотогава се употребява само "ромеи", т.е. римляни. Както и самите ромеи винаги наричат държавата, народа и езика си римски. Също и турците ги наричат така, когато ги покоряват. Не може 2000 години да си бил ромеин и изведнъж да се сетиш че си елин, абсолютно фалшива нация и народ, като македонците, турците и румънците. На Балканите само българите и сърбите са стари народи, останалите изведнъж от нищото стават римляни, македони, елини, тюрки и пр. древни народи и империи под влиянието на модерни течения в политиката или културата.

 • 10
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#9] от "zyw35549159":

  Те османците си мислят че в Истамбул са живели великани, защото са строили масивни сгради... И българите също ни вкарват в "рум миллет" (до XIX век), със все сърби и влахи. Та толкова до тяхното познание за римските обичаи, традиции и народност.

  Самия факт, че досега е останало името Византийска империя (по името на древна гръцка колония), вместо да се употребява някаква вариация на римска империя, е показателен.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход