Тръмп обяви планове за възстановяване на инфраструктурата за 1.5 трлн. долара

Той поиска сътрудничество по проекта с демократите в речта си "За състоянието на съюза"

Американският президент Доналд Тръмп използва своята реч "За състоянието на съюза", за да съживи обещанието си да възстанови инфраструктурата в страната с инвестиции от 1.5 трлн. долара за десетилетие и ускоряване на издаването на разрешителни за нови проекти.

"Искам и двете партии да се обединят, за да ни дадат сигурна, бърза, надеждна и модерна инфраструктура, от която нашата икономика се нуждае и която нашите хора заслужават. Ще построим блестящи нови пътища, постове, магистрали, жп линии и плавателни канали из цялата страна. И ще го направим с американско сърце, американски ръце и американска упоритост", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Тръмп призова за двупартийна сделка, но не представи подробности как ще финансира тези амбициозни намерения на фона на покачващия се федерален дефицит, което ги обрича на неясни перспективи, обобщава Financial Times. Темата за възстановяването на американската инфраструктура беше ключова по време на предизборната кампания на президента. Тя обаче беше позабравена миналата година, тъй като администрацията се фокусира върху данъчната реформа. Сега в речта си Тръмп подчерта, че инфраструктурата отново е сред приоритетите му, като в рамките на седмици ще бъде изготвен план.

Откъде ще дойдат парите

Нуждата от инвестиции в сферата е консенсусна в широкия обществен и политически спектър. Американското инженерно дружество изчислява, че за десет години недостигът във финансирането на транспортни и електрически съоръжения, плавателни канали, летища и други ще бъде около 2 трлн. долара. Планът на Тръмп за разходи от 1.5 трлн. долара представлява увеличение в сравнение с предишните му предложения за 1 трлн. долара. Той ще включва използването на федерални пари, за да стимулира инвестициите от частния сектор, щатските и местните власти, като същевременно се елиминират пречките в регулационния процес и издаването на разрешителни.

Белият дом е правил прогнози, че около 200 млрд. долара федерални пари може да бъдат отделени за 10 години като част от плана, но но е ясно откъде ще дойдат тези средства. Заради орязването на данъци, което ще доведе до съществен дефицит още от следващата година, демократите се притесняват, че администрацията ще взема пари от други програми, за да финансира федералния дял от 200 млрд. долара. Те също така са скептични, че обществено-частното партньорство ще успее да запълни дупката, както твърди Тръмп.

Акценти от речта

В речта си "За състоянието на съюза" Тръмп каза, че протяга ръка към демократите, за да работят заедно. Той подчерта, че нацията трябва да се обедини като "един отбор, един народ, едно американско семейство". Но всичко това дойде с поставени условия, посочва ВВС. Президентът настоя за гранична стена с Мексико и други отстъпки от демократите като част от бъдещо имиграционно споразумение.

Той заяви, че неговата администрация "гради сигурна, силна и горда Америка". "Никога не е имало по-добър момент да започнеш да живееш американската мечта", каза той. И допълни, че 2.4 млн. работни места са създадени при управлението му, а потребителското и бизнес доверието са възстановени.

Що се отнася до външната политика, Тръмп спомена еднократно Русия заедно с Китай като съперници. Той предупреди, че ядрените амбиции на Северна Корея "може много скоро да застрашат нашата родина". "Провеждаме кампания на максимален натиск, за да предотвратим това", коментира президентът. Също така отбеляза, че почти цялата територия в Сирия и Ирак, контролирана от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), вече е отвоювана обратно. "Ще продължим нашата борба, докато те не бъдат победени", обеща той.