Председателството е уникален шанс
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Председателството е уникален шанс

"В корумпирана държава трудно се въвежда електронно управление, тъй като не можеш да подкупиш компютъра," казва Кая Таел

Председателството е уникален шанс

Постоянният представител на Естония в европейските институции Кая Таел пред "Капитал"

4406 прочитания

"В корумпирана държава трудно се въвежда електронно управление, тъй като не можеш да подкупиш компютъра," казва Кая Таел

© Министерство на външните работи на Естония


"Мисля, че още не съм се възстановила след председателство." Кая Таел, естонският постоянен представител в европейските институции (или посланик, както неправилно е по-популярна длъжността), две седмици след като страната й сдаде на България ротационното председателство на Съвета на ЕС, изглежда, все още не може да се отпусне от шестте месеца интензивна работа. Макар да седи облегната на фотьойла си, ръцете й са стиснали облегалките, все едно е готова да скочи всеки момент. Друга естонска дипломатка определя усещането като махмурлук. На напомнянето, че най-доброто лекарство за това състояние е още едно малко от същото, тя категорично отказва с "о, не, благодаря".

Умората не се дължи само на безкрайните работни групи, конференции и телефонни разговори по време на председателството – изведнъж от малка страна като Естония или България се очаква да има мнение по всякакви въпроси, да се консултира със знайни и незнайни заинтересовани групи. Причината за отпадналостта на естонските дипломати в Брюксел са по-скоро високите очаквания към тяхното председателство на Съвета на ЕС.

От една страна, за разлика от българското председателство, което в повечето чуждестранни медии беше посрещнато с недоверие и скептицизъм, естонското започна с интерес – малка държава, която е доказала, че може не само да се справя ефективно с много проблеми, но дори да бъде лидер в области като цифровизацията на икономиката. Трезвият естонски прагматизъм трябваше да бъде и глътка свеж въздух в често по византийски работещата европейска бюрокрация. От друга страна, пак за разлика от България в Естония е нямало никакви съмнения, че правителството се опитва да използва председателството за вътрешнополитически цели. В края на 2016 г. правителството се смени, без това да бъде съпроводено с прокоби за евентуален провал на председателството, което започна през юли 2017 г. Така че очакванията на самите естонци са били високи.

Махмурлукът на едно председателство

Едва ли има много европейски политици, които да не са били заразени от естонския ентусиазъм. Например, макар проведената от Естония "дигитална среща на високо ниво" в края на септември 2017 г. да нямаше някакви конкретни постижения, германският канцлер Ангела Меркел определено изглеждаше заинтригувана от успехите на малката страна. Сега дигиталният приоритет беше най-лесно постигнатият компромис (едва ли само заради естонския пример) между нейния Християндемократически съюз и социалдемократите, които вече от седмици мъчително преговарят за коалиция.

Таел се опитва да свали малко ентусиазма. Малко преди началото на председателство естонската президентка Керсти Калюлайд беше обявила, че страната й очаква "зимата на европейското недоволство да започне да отстъпва пред идването на нова пролет". "Това беше нейният поетичен опит да представи нашите приоритети. Въпреки че наистина климатът в ЕС се промени в последно време, не мисля, че това има каквото и да било общо с естонското председателство", казва посланичката.

Според Таел успехът на Естония се дължи на две неща – приоритета с дигиталната икономика, в която страната има какво да покаже, и ранния старт на подготовката. Естония започна да се готви за председателството си много отдавна дори по стандартите на най-педантичните европейски бюрокрации. Още през 2011 г. естонският външен министър Урмас Пает покани група български журналисти, за да опипа пулса на българската подготовка. Получената тогава информация не го очарова.

Естония е много малка страна и за да се справи, всъщност се е изисквала доста голяма мобилизация. Само като пример, нейното министерство на външните работи е двойно по-малко от българското, но хората, които работят по председателството, не са по-малко. България е "мно-о-ого" голяма страна, съвсем насериозно твърди Таел. "Мога да кажа, че по отношение на служителите си нямахме провали - нито един не беше сменен за тези шест месеца", хвали се посланичката. Тя обяснява, че всички ангажирани с председателството са подходили с много оптимизъм, тъй като това безспорно е уникално професионално предизвикателство.

Ясните приоритети понякога водят и до провали

Таел казва, че е нормално да се говори за естонски успех, тъй като почти всички приоритети са били изпълнени. "Когато ме попитат, трудно се сещам за нещо, в което не сме постигнали напредък", казва тя. По-интересно е, че Таел не се притеснява да говори и за неуспехите.

Например с реформата на Дъблинския регламент, т.е. управлението на миграционните потоци към страните от ЕС. Тя обаче се спъна в нежеланието на страни като Полша и Унгария да приемат въведеното задължително преразпределение на бежанците, ако една страна изпита сериозен натиск. Това е въпрос, който буквално раздира ЕС, така че едва ли е можело да се очаква бърз напредък.

Друг пример е по-показателен – реформата в системата на авторските права в интернет. Тя е интересен казус, който разкрива как често страните, които председателстват Съвета на ЕС, трябва да преглътнат компромис не в тяхна полза. В скоро време България ще се сблъска с подобни казуси при обсъжданията за правото на транспортните фирми да работят в други страни членки или в областта на енергетиката.

Талин винаги е настоявал за максимално либерален режим, т.е. доставчиците на съдържание (като Youtube например) да не бъдат натоварвани да следят предварително дали всеки файл, който се качва на техните платформи, е с платени права и дали има съгласието на неговия собственик той да се разпространява по този начин. Това е колкото нормален за естонците либерален подход, толкова и защита на собствените икономически интереси – страната е родина на много интернет платформи, чийто бизнес се основава на споделянето на съдържание.

"Проблемът е много труден, тъй като всеки си мисли, че е експерт, а има и толкова много заинтересувани страни, обяснява Таел. От едната страна са организациите, които защитават авторските права и творците, които, както знаем, не са най-лесните хора, а от другата страна са компаниите, които разпространяват съдържание."

Засега обаче сред страните членки надделява мнението, че правата на авторите трябва да бъдат по-силно защитени. Сега това законодателство ще бъде едно от големите предизвикателства и пред българското председателство – тази седмица например постоянните представители на страните членки не успяха да постигнат компромис и обсъждането на директивата ще продължи от експертите. Но признатият неуспех показва, че необходимостта да се балансира като председател не означава, че страната не може да има публично споделени приоритети.

Таел е категорична, че понякога председателството трябва да се налага над някои от европейските институции. "Ясно е, че често има противоречивия между тях и председателството трябва например да противодейства на ЕК, когато чувства, че повечето страни членки не са доволни от нейните предложения. Случва се, но за това имате своите съюзници и е напълно възможно да поддържате позициите си."

Когато има доверие

Една от най-важните причини естонците да се справят добре е доверието в държавната администрация. Нивото на доверие би било шокиращо за повечето българи. Както и естонските "корупционни" скандали – например за полицейски началник, уволнен за това, че закарал майка си в болница със служебната кола (въпреки че си платил бензина сам).

"Доверието беше създадено след колапса на комунизма и възвръщането на нашата независимост, припомня Таел. Осъзнахме, че всичко зависи от нас, не от някое далечно правителство." Това е и причината електронното управление да навлиза толкова лесно в Естония, тъй като никой не се притеснява особено, че някой ще злоупотреби с личната му информация. Естонската посланичка смята, че това е основната пречка и други страни да възприемат естонския е-модел. Добавя и още една: "В корумпирана държава трудно се въвежда електронно управление, тъй като не можеш да подкупиш компютъра." Но както обяснява Таел, когато се въведе повече прозрачност в правителствата, това увеличава доверието на хората. "Според мен всяко смислено правителство би разбрало, че това всъщност е в негов интерес", казва Таел.

"Мисля, че още не съм се възстановила след председателство." Кая Таел, естонският постоянен представител в европейските институции (или посланик, както неправилно е по-популярна длъжността), две седмици след като страната й сдаде на България ротационното председателство на Съвета на ЕС, изглежда, все още не може да се отпусне от шестте месеца интензивна работа. Макар да седи облегната на фотьойла си, ръцете й са стиснали облегалките, все едно е готова да скочи всеки момент. Друга естонска дипломатка определя усещането като махмурлук. На напомнянето, че най-доброто лекарство за това състояние е още едно малко от същото, тя категорично отказва с "о, не, благодаря".

Умората не се дължи само на безкрайните работни групи, конференции и телефонни разговори по време на председателството – изведнъж от малка страна като Естония или България се очаква да има мнение по всякакви въпроси, да се консултира със знайни и незнайни заинтересовани групи. Причината за отпадналостта на естонските дипломати в Брюксел са по-скоро високите очаквания към тяхното председателство на Съвета на ЕС.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  plj1509292643537520 avatar :-|
  Filthy Bot

  Браво на Естония. Това е пример за как бивша социалистическа нация се превръща в демократична Европейска нация, а не нашия циркаджйска пародия на държава, Българистан. Внимателно да ги наблюдаваме защото те са истинския модел за как един можем да се превърнем в прилична държава.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Както и естонските "корупционни" скандали – например за полицейски началник, уволнен за това, че закарал майка си в болница със служебната кола (въпреки че си платил бензина сам)."

  Драги съграждани. В такава държава ли искате да живеете, или в нашата? Полицаите, и вас питам!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK