Шин Бунам: Трябва да сме готови за обединение и за жертвите, които идват с него
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Шин Бунам: Трябва да сме готови за обединение и за жертвите, които идват с него

По отношение на КНДР координираме много тясно политиката си със САЩ, смята Шин Бунам

Шин Бунам: Трябва да сме готови за обединение и за жертвите, които идват с него

Посланикът на Република Корея в България пред "Капитал" за Северна Корея, технологиите и еко-страната на олимпиадата в Пьонгчанг

Мартин Димитров
5143 прочитания

По отношение на КНДР координираме много тясно политиката си със САЩ, смята Шин Бунам

© Цветелина Белутова


Профил

Шин Бунам започва дипломатическата си кариера през 1982 г., след като завършва немски език и литература в Сеул и международни отношения в Бостън, САЩ. Поема поста посланик на Южна Корея в България през май 2016 г., а преди това е бил представител на азиатската страна в Кувейт. Освен че е служил в различни точки на света, през 2013 г. той става посланик на Република Корея по въпросите на климатичните промени и води международните преговори в тази област от името на Сеул.

Преди 30 години, когато Република Корея за пръв път стана домакин на олимпиада, страната бе напълно различно място. Как успя от развиваща се, авторитарна държава да стане технологична суперсила?

Мога да кажа, че корейският народ работи здраво. Корейските студенти се обучават в иновативни и високотехнологични индустрии в Силициевата долина, Германия и други развити страни, после остават да работят там. А след това корейски компании като LG или Samsung ги привличат обратно, за да пренесат опита си в страната. В новия индекс на Bloomberg за иновации Южна Корея е номер едно. Голямото предимство е, че инвестираме много в областта на R&D. Освен това даваме навременна подкрепа на ключови компании – чрез финансови субсидии, данъчни облекчения, насочваме ги спрямо международните тенденции и ги съветваме в кои области на индустрията всяка компания трябва да иновира. Това се гради на базата на общи усилия от страна на частния и държавния сектор.

Кои са технологичните иновации, с които ще се отличават олимпийските игри в Пьонгчанг?

За пръв път "Корея Телеком" ще представи 5G мобилна мрежа в зоните около Пьонгчанг. Ще има говорещи роботи, които ще представят програмата и ще обясняват за туристическите атракции и транспорта от и до спортните зони. Улица в град Кангнънг ще бъде оборудвана с "интернет на нещата", за да имат възможност гостите на олимпиадата да изпитат новата технология от първа ръка. На церемонията по откриването очаквам да има дори холограми.

Как ще се справи Сеул с екологичните предизвикателства, които идват с организацията на подобна масова проява в рамките на природен парк?

Голямата разлика между олимпиадите сега и преди 30 години е това, че ще се фокусираме върху устойчивото развитие на региона и опазването на природата. Взехме ISO сертификат за организиране на устойчиви събития, какъвто притежават само още две летни олимпиади - тези в Рио и Лондон. Един от приоритетите на тези игри е да преминат под мотото "Зелена Олимпиада, ниски емисии". Ще засадим нови гори, които да заменят отрязаните заради изграждането на част от ски инфраструктурата. Това е решение както на централното правителство и местната власт, така и на гражданите.

Инвестирахме в два сектора – инфраструктура, която ни струваше около $10 млрд. а експлоатационните разходи са още $2.5 млрд. Най-скъпо бе изграждането на скоростната жп линия, която свързва Сеул и Пьонгчанг за 1.5 часа. Една от основните причини за избора бе, че това е един от най-екосъобразните начини за придвижване. Постъпихме по същия начин с изграждането на олимпийския стадион, който ще побира 35 хил. души. След игрите ще разглобим по-голямата част от него, включително трибуните. Стадионът след това ще бъде използван като музей и тренировъчна база. С жп връзката и другите готови тренировъчни обекти курортът ще стане привлекателен както за туристи, така и за спортисти през цялата година и ще подобри благосъстоянието на региона.

Как се надявате олимпиадата да се отрази на мирния процес на Корейския полуостров?

Нашето основно послание за олимпиадата е, че спортът трябва да е отделен от политиката, идеологиите и дори от религията. Спортът трябва да помага за интеграцията между хората и премахването на разделенията – не само на Корейския полуостров, а и отвъд. Надяваме се тази атмосфера на мир да доведе до нов, сериозен диалог между двете страни, да обсъдим как да намалим напрежението, да осигурим траен мир и да решим севернокорейския ядрен въпрос. И то не само помежду ни, но и с включването на другите ключови страни като Русия, САЩ, Китай.

Не протегна ли Сеул твърде бързо ръка към Пхенян след заявките за затопляне на отношенията от страна на Ким Чен Ун през януари?

В този случай КНДР показаха своя интерес да участват в зимната олимпиада и ние като домакин предоставихме на атлетите им всички необходими съоръжения. Също така се съгласихме на съвместна демонстрация с техния отбор по таекуондо. Тази олимпиада предлага добра възможност за продължаване на диалога. Надяваме се приятелската атмосфера да доведе до пробив и следващо ниво на преговорите. Искаме да използвaме отворилата се възможност. Защото през последните няколко години нямаше никакъв контакт между двете страни заради провокациите на Пхенян. Може би това е добър момент да достигнем до следващото ниво на диалог.

Влизаме в него без предразсъдъци и не вещаем какво ще се случи в бъдеще. Но КНДР знаят, че са под тежък санкционен режим. Тяхно решение е дали ще продължат да живеят под тази дипломатическа изолация или ще дойдат на масата на преговорите. Ако изберат второто, ние можем да предложим на севернокорейския народ светло бъдеще и икономически просперитет.

Има ли вариант да се прекрати санкционният режим и да се направи нов опит за провеждане на "Политиката на греещото слънце" от началото на века?

"Политиката на греещото слънце" бе опитана преди 10 години. Сега нещата се промениха – КНДР провокира все по-често с ядрени опити и изстрелването на ракети с далечен обсег. Те трябва да решат дали да останат под дипломатическа изолация и ако не променят действията си, санкциите само ще се затягат. Но ако седнат на масата и можем да се разберем по ядрения въпрос, ще има нови решения - не искаме да затваряме възможността за преговори, а да се справим с кризата по мирен начин.

Поколението, което има преки връзки със Северна Корея, остарява и постепенно си отива. Дали в близко бъдеще сред младите южнокорейци все още би имало желание за сближаване със севернокорейските им събратя и понасяне на финансовата тежест на евентуално обединение на двете страни?

По-младите поколения имат по-малко лични преживявания с КНДР. И освен това днес те са заети много повече със собственото си оцеляване – много по-трудно е да намериш работа, дори с университетско образование. Те не обръщат толкова внимание на отношенията между двете държави, а виждат Северна Корея само като гротескна страна, под лидерството на жесток тиранин и диктатор. Тяхното възприятие е различно и по-малко симпатизиращо на севернокорейския народ.

Но същевременно те знаят, че сме един народ, знаят агонията на обикновения севернокореец, знаят за нарушенията на човешките права. Ние трябва да продължим да убеждаваме нашето следващо поколение, че трябва да прегърнем севернокорейския народ. Трябва да сме готови за обединението. И нашето общество разбира, че по пътя към него ще му се наложи да направи жертви. Затова трябва да обясним, да ги информираме. Този процес е задължителен в демократично общество.

Новата администрация на САЩ сякаш има много по-различен подход към справянето с кризата на Корейския полуостров. Има ли непреодолими различия между подходите на Вашингтон и Сеул към Пхенян?

Не вярвам, че имаме проблем със САЩ. По отношение на КНДР координираме много тясно политиката си. Всички сме обединени около идеята, че по време на игрите трябва да има мир и сигурност. Ние сме в една и съща лодка в края на краищата, както каза г-н Тилърсън – искаме истински диалог в бъдеще.

Двамата (Доналд Тръмп и Ким Чен Ун - бел. ред.) си разменят хаштагове, водят вербална война. Въпреки тази размяна на реплики лидерите на КНДР са наясно, че ако започнат военни действия или каквито и да било сериозни атаки срещу САЩ, режимът им няма да оцелее.

Виждам думите на американския президент като начин да демонстрира, че страната няма да се остави да бъде изнудвана от КНДР и да покаже на света, че прави всичко възможно. Но в крайна сметка са готови да дискутират на масата. Както знаете, има много граждани на САЩ, които живеят в Корея – около 300 000 души. За тях ще бъде точно толкова опасно, колкото за корейските граждани, ако има какъвто и да било опит за военно разрешение на ядрения въпрос, включително удар с хирургическа точност по Северна Корея. Не мисля, че това е работеща опция.

Интервюто взе Мартин Димитров

Профил

Шин Бунам започва дипломатическата си кариера през 1982 г., след като завършва немски език и литература в Сеул и международни отношения в Бостън, САЩ. Поема поста посланик на Южна Корея в България през май 2016 г., а преди това е бил представител на азиатската страна в Кувейт. Освен че е служил в различни точки на света, през 2013 г. той става посланик на Република Корея по въпросите на климатичните промени и води международните преговори в тази област от името на Сеул.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.