Олимпиадата на бъдещето

Предстоящите игри в Пьонгчанг са ключови за бъдещето на зимните олимпиади

За пръв път на олимпиада Северна и Южна Корея ще имат общ отбор - в женската надпревара по хокей на лед
За пръв път на олимпиада Северна и Южна Корея ще имат общ отбор - в женската надпревара по хокей на лед    ©  Reuters
За пръв път на олимпиада Северна и Южна Корея ще имат общ отбор - в женската надпревара по хокей на лед
За пръв път на олимпиада Северна и Южна Корея ще имат общ отбор - в женската надпревара по хокей на лед    ©  Reuters
- Предстоящите игри в Пьонгчанг са ключови за бъдещето на зимните олимпиади, които се превръщат в събитие с ограничен ресурс за разрастване и географски обхват.

- Съчетанието между поносими разходи и високи технологии може да се окаже печелившата комбинация, която да пренесе зимните спортове в нова ера.

Когато олимпийското парти приключи, идва времето за сметката и въпроса кой да я плати. И тъй като все по-често тя е с няколко милиарда долара отгоре, кандидати да домакинстват на купона намаляват. Проблемът е ясен отдавна, затова предстоящите игри в Пьонгчанг са ключови за бъдещето на зимните олимпиади, които се превръщат в събитие с ограничен ресурс за разрастване и географски обхват. След изхвърлянето в Сочи, където разходите надхвърлиха 50 млрд. долара, Международният олимпийски комитет (МОК) имаше нужда от игри в приемливи икономически параметри. И от модерни джаджи, които да ангажират младата аудитория. Съчетанието между поносими разходи и високи технологии може да се окаже печелившата комбинация, която да пренесе зимните спортове в нова ера.

Огромните суми за организацията на зимните олимпиади и стряскащият бюджет на Сочи 2014 логично доведоха до липса на кандидати за следващите издания. Класическите домакини в Европа и Северна Америка все по-често странят, притеснени, че финансовото бреме ще доведе до дългосрочни щети. А на членовете на МОК им се налага да избират между Китай и Казахстан. Проблемът е валиден до голяма степен и за летните издания. Разликата е, че в масовия случай домакините на зимни олимпиади са по-малки градове с по-скромни инвестиционни възможности и нужди. В това отношение Пьонгчанг ще бъде контрапункт на руската грандомания отпреди четири години. Според очакванията на домакините разходите за игрите ще бъдат около 13 млрд. долара, като голяма част отидоха за инфраструктурни проекти с очакван положителен ефект за целия регион – може би най-изостаналият икономически в страната.

Въпреки че подкрепата за домакинството на Пьонгчанг сред корейците остава висока (над 90%), обичайният въпрос след края е кой ще плати. Или както казва специалистът по спортна икономика Сунг-бае Роджър Парк от университета "Ханянг" в Сеул: "Когато имаш парти като олимпийските игри, всички се забавляват. Но когато партито приключи, трябва да почистиш и някой да плати." Според финансовия сайт Investopedia сумата ще бъде покрита от данъкоплатците в страната домакин и в по-малка степен от МОК. Местният бюджет обикновено покрива разходите за съоръженията и сигурността, но в общия случай средствата идват от държавния бюджет. Домакинството рядко е локална кауза и по-често е национална. От самото начало правителството на Южна Корея застана зад Пьонгчанг в желанието си да вдигне допълнително международния престиж на страната. Още повече че само два пъти досега зимната олимпиада се е провеждала в държава извън Европа и Северна Америка (японските Сапоро '72 и Нагано '98).

Южна Корея не е сред най-разпознаваемите държави в зимните спортове с изключение на състезанията по шорттрек, откъдето идват 42 от общо 53 спечелени олимпийски медала. Затова възможността да излезе на тази сцена в период на спадащ интерес към домакинствата беше шанс, който местното правителство не пропусна. Градът спечели домакинството от трети опит, като през 2003 г. загуби от Ванкувър само с три гласа. През 2011 г. заложи на лозунга "Нови хоризонти" и ориентирани към бъдещето презентации и се справи още в първия кръг на гласуване срещу Мюнхен и Анси.

По-малко "бели слонове"

Основната част от инвестициите бяха насочени в строежа на високоскоростна жп линия и магистрала от Сеул (домакин на лятна олимпиада през 1988 г.) с 97 тунела и 78 моста, както и в изграждането на спортни съоръжения. Сега разстоянието между столицата и Пьонгчанг с влака-стрела ще се взима за 69 минути вместо досегашните шест часа. Но както при всяко подобно домакинство на дневен ред е темата какво ще се случи с олимпийските съоръжения. Повечето от залите и стадионите, построени за олимпийските игри в Рио преди по-малко от две години, вече не функционират или пустеят.

За игрите в Пьонгчанг бяха построени съоръжения за повече 1.5 млрд. долара. Някои от тях бяха изградени, без домакинството да е сигурно, но послужиха да впечатлят членовете на МОК. Такъв е случаят с центъра за ски скокове, построен още през 2009 г. Тактиката проработи. След избора през 2011 г. бяха построени ледени пързалки за 400 млн. долара, улей за бобслей и спускане с шейни за 100 млн. и беше прокарано чисто ново трасе за ски спускане за 200 млн.

За поне три от съоръженията няма планове за използването им след игрите. Не се знае какво ще се случи например с олимпийския овал за бързо пързаляне с кънки за 120 млн. долара. Местна компания смята, че ще е перфектно място за склад за замразена риба. Други съоръжения обаче ще имат втори живот. Залата за фигурно пързаляне ще стане фитнес, зоната за приземяване в ски скоковете е също така и футболен терен. Цялото олимпийско село е разпродадено. Основен проблем беше какво да се прави с олимпийския стадион, който по различни оценки струва между 60 и 100 млн. долара и ще приеме само четири събития. След игрите той ще бъде разглобен и ще стане съоръжение с по-малък капацитет за местни нужди, както и изложбен център и олимпийски музей. "Сигурни сме, че игрите в Пьонгчанг ще имат дългосрочен ефект върху зимните спортове в Корея, което е много вълнуващо", коментира наскоро изпълнителният вицепрезидент на организационния комитет Джае-Юл Ким.

С поглед напред

Това, което ще направи Пьонгчанг, може да има дългосрочен ефект върху цялото олимпийско бъдеще. МОК вече изисква от домакините по възможност да пестят средства от строежа на нови съоръжения, като използват съществуващи и реновирани. Отделно набеляза над 40 мерки за ограничаването на разходите. В това отношение много може да помогне и инициативата на Alibaba, който стана спонсор на МОК до 2028 г. В Пьонгчанг китайският онлайн гигант ще изследва процеса по провеждането на игрите и ще се опита да изгради технология, която да намали разходите за домакинство. "Пьонгчанг ще бъде много добра възможност нашият екип да се учи, да види как се случат нещата и какво липсва", твърди главният маркетинг директор на Alibaba Крис Тън пред Reuters.

Продажбата на билети, медиа и видеоуслугите са сред областите, които компанията иска да подобри. Стремежът е и да се сложи край на неефективната практика да се строят изцяло нови местни центрове за съхраняване на данни и IT услуги. "Ще бъде страхотно повечето от системите да са качени на облак, за да могат да се използват и следващия път и така да се намалят разходите", казва Тън. Френската компания Atos, която също е сред основните спонсори на МОК, обяви, че ключови системи вече са качени в облак. Амбициите на Alibaba се засилват и от факта, че следващите зимни олимпийски игри ще бъдат на собствен терен – в Пекин. Като начало китайците ще разчитат отново на популярния стадион от 2008 г. "Птичето гнездо" да приюти церемониите по откриване и закриване на игрите.

Засега е ясно, че Пьонгчанг успя да нормализира финансовите измерения на олимпиадите. Като се добавят иновациите като първата 5G мобилна мрежа, високотехнологичната спортна екипировка в някои спортове и излъчването във виртуална реалност, планът на президента на МОК Томас Бах за модернизиране на игрите може и да сполучи.