Полша залага на газопровод до Норвегия и втечнен газ, за да спре зависимостта си от Русия

Страната вече диверсифицира доставките си на суровината

Главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер
Главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер
Главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер    ©  Maxim Shemetov
Главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер    ©  Maxim Shemetov
Ако искаме да удължим договора с "Газпром", ще трябва да започнем преговори през декември 2019 г., но дотогава трябва да сме сигурни, че газопроводът с Норвегия ще бъде построен, за да бъдем в изгодно положение."

Петър Наимски, отговарящ за стратегическата енергийна инфраструктура в страната

Най-старият купувач на природен газ от Русия е готов да се откаже от него след повече от 74 години, съобщава Bloomberg. Полша, която разчита на доставките от "Газпром" за около две трети от използвания газ годишно, заяви, че диверсификацията на източниците на доставки може да доведе до спад в цените, вследствие на което е възможно да се стигне до строителството на газопровод за внос на газ от Норвегия.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 3
  • + 5

  Не знам как звучи, но темата за руския газ и Полша може да се анализира професионално и от психиатър, защото е абсолютно шизофренна.
  На 22 юли 2016 г след повече от половин година оценки и проверки полското Управление по въпросите на конкуренцията и правата на потребителите (UOKiK) заявява, че не одобрява проекта Северен поток-2, защото той можел... да доведе до ограничаване на конкуренцията на газовия пазар...
  Медицинското в случая е, че юридически UOKiK няма как да има отношение към СП-2, който след като излезе от руски териториални води през неутрални води по дъното на Балтийско море навлиза в териториалните води на ФРГ и не докосва полска юрисдикция. А още по-тревожен медицински симптом е полското твърдение, че спирайки през 2019 г. стария съветски транзит през Украйна (Уренгой – Ужгород), Газпром нарушава правилата на конкуренцията и поставя района в тотална газова зависимост от Русия!!!
  Тъй като темата ми е интересна, трупам цифри. Ето фактология, която чудно защо е убегнала на Bloomberg...
  Към 2016 г. руският газов експорт на запад е около 126 млрд. куб.м. Той се разпределя между трите тръбопровода: СП-1, Ямал- Европа (през Беларусия и Полша) и Уренгой-Ужгород (въпросната тръба, която ще пресъхне през 2019 г през Украйна и Полша). Тръбопроводите СП-1 и СП-2 ще осигурят 110 млрд.куб.м.газ, т.е. ФРГ ще получава около 70% от руския тръбопроводен газ за Европа и ще се превърне в ключов транзитен фактор. От транзитните такси за сметка на досегашните транзитьори ФРГ ще печели по около 3 Е на 1000 куб. м. за всеки 100 км. Скромно 1,4 млрд. Е годишно.
  С една дума полските приходи от транзит след СП-2 ще рухнат 3,5 пъти.
  Що се отнася до необявената в текста горе цена на доставките на норвежки газ за Полша, тя е 1,5 пъти по-висока, а на американския втечнен газ – 2,3 пъти по-висока от тази на руския газ. При това американците предпочитат да продават втечнения си газ в Азия, където цените са чувствително по-високи.
  Някой трябва да доплати на американските компании политическата разлика в цените на втечнения газ за Полша и за Южна Корея. Кой?
  Авторката не казва...

  Нередност?
 • 2
  ree31515330 avatar :-|
  ree31515330

  Погледнете коментар од 17:40. https://m.youtube.com/watch?v=prxTBITNo_Y

  Нередност?
Нов коментар