МВФ: Турската икономика е заплашена от прегряване

Рязкото подобрение през 2017 г. носи опасности за най-големия търговски партньор на България извън ЕС

Страната в важен търговски партньор на България
Страната в важен търговски партньор на България    ©  Цветелина Николаева
Страната в важен търговски партньор на България
Страната в важен търговски партньор на България    ©  Цветелина Николаева

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди за опасността от прегряване на турската икономика. Като причина за това организацията посочва бързото възстановяване през миналата година след забавянето през 2016 г. Сигналите за прегряване на икономиката на южната ни съседка са твърде голямата разлика между реалния и потенциалния растеж, по-висока инфлация, която е над целите, и по-голям дефицит по текущата сметка.

Трябва ли охлаждане

Според МВФ икономиката се нуждае от укрепване, като експертите от организацията препоръчват да бъде въведено допълнително парично и фискално затягане. "Макропруденциалните политики (които да намалят рисковете - бел. ред.) трябва да бъдат изцяло фокусирани в запазването на финансовата стабилност и адекватни буфери. Целенасоченото прилагане на структурни реформи ще подкрепи растежа", пише в становището.

От данните на МВФ става ясно, че през 2017 г. икономическият ръст в страната е надминал потенциалния, достигайки 7%. "В резултат на това има и симптоми за свързан дисбаланс."

Данните на МВФ сочат, че инфлацията е над предвидените нива и ще остане така, ако не бъдат предприети мерки. Първопричина за това е обезценяването на турската лира, започнало още в края на 2016 г. От организацията предвиждат двуцифрената цел на инфлацията да се задържи и до края на годината. През януари инфлацията е достигнала 10.35% спрямо 10.13% за януари 2017 г.

МВФ предупреждава, че дефицитът по текущата сметка най-вероятно ще се задържи над 5% от БВП и през тази година. Според експертите продължаващото увеличаване на вътрешното търсене и по-високите цени на петрола се очаква да доведат до по-нататъшно увеличение на дефицита.

Как това засяга България

Турция остава най-големият търговски партньор на България извън Европейския съюз (ЕС). Стойността на продадените български стоки за 2017 г. в южната съседка е над 4 млрд. лв. Спрямо 2016 г. е отбелязан ръст от 10%. С най-голям дял е продажбата на чугун, желязо и стомана, на минерални горива и масла, както и на мед и производни стоки.

Анкара е и вторият най-голям партньор на България извън ЕС по отношение на вноса с продадени турски стоки за над 3.7 млрд. лв., което е с над 600 млн. лв. над вноса за 2016 г. Най-търгувани продължават да бъдат рудите, вносът на растения, зеленчуци и житни култури също продължава да расте.


1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход