Защо бягат младите италианци

Който и да е изход от изборите след седмица не предвижда светло бъдеще, което да спре миграцията

Защо бягат младите италианци

Италия страда от същия проблем като Източна Европа - около 10% от населението е зад граница, а миграцията на млади и активни хора се засилва. Изборите няма да решат това

Огнян Георгиев
20205 прочитания

Който и да е изход от изборите след седмица не предвижда светло бъдеще, което да спре миграцията

© Reuters


5.4 млн. италианци се намират в чужбина
124 хил. италианци са се регистрирали в чужбина миналата година.
54% от групата 25-29 години в Италия работят. В Германия са 74%.
42.3% от италианските младежи не смятат, че страната инвестира достатъчно в магистратури и докторантури.

Индия, Сара и Алесандро имат няколко общи неща. И тримата са тийнейджъри - двете момичета са на 19, Алесандро на 18. Тримата завършват едно и също училище, нямат или не използват активно Facebook и не виждат бъдещето си в страната, в която са родени. В социалната мрежа не харесват атмосферата и загубата на време. В Италия - също.

Ако отдръпването от Facebook тепърва набира скорост, то недоволството от страната си тримата млади италианци вече споделят с много от своите връстници. Подобно на по-бедните източни държави в Европа, които загубиха значителна част от активното си население, отишло на Запад, Италия страда от напускането на млади и активни хора.

Това е проблем, с който италианските политици и икономика не могат да се справят вече почти две десетилетия и който води след себе си мащабни последствия. Много от тях са локални, но някои засягат цяла Европа - например откровения евроскептицизъм сред хората под 45 години и кореспондиращата подкрепа за популисти като Движение "Пет звезди", което се очаква да стане най-силата партия в Италия на изборите на 4 март.

Млади и вече разочаровани

И тримата младежи са от Кастелофранко Венето - малък исторически град с около 30 хил. души население, който се намира между Тревизо и Виченца. Алесандро казва, че ненавижда "затворения мироглед" на хората тук - регионът Венето е един от бастионите на националистическата и консервативна "Северна лига". Индия пък не харесва манталитета на signorotto - трудно преводима конструкция, която преди векове е обозначавала властта на един аристократ над определена територия, а сега обединява в едно културата на патриархалност и връзки, която доминира силно в тази италианска област, дом на много семейни компании. "Харесвам Киара Ферани (фешън блогър с милиони последователи в Instagram - б.а.)", казва младата чернокоса италианка и на възмутените въздишки на съучениците си се тросва: "Тя успя да създаде собствен бизнес."

И тримата искат да учат в чужбина. Сара мисли да се върне след това. Алесандро - не. "Чувствам се, сякаш не принадлежа тук, а някъде навън. Бих учил тук, но след това ще замина." Едната от предпочитаните му дестинации е традиционна - Германия, а другата е изненадваща - Естония. Избрал си е балтийската държава за училищен проект и след това започнал да я харесва все повече. Индия е категорична, че иска да учи в чужбина, но няма финансиране и засега ще остане във Венето.

Заедно с още няколко свои съученици, тримата са направили онлайн проучване на настроенията на младите хора в областта. Получили са отговорите на близо 430 младежи на възраст 14-19 години. От тях 74% биха учили в чужбина, 46.5% биха си потърсили работа извън Италия. Запитани дали се виждат в Италия след 10 години както тримата младежи, така и други техни съученици, отговарят отрицателно.

Богат, но самотен

Венето е един от трите най-напускани региона в Италия, сочи националната статистика. Той измества от второто място Сицилия и остава точно след най-богатата част на страната - Ломбардия. Според изследване на настроенията на италианците от 2016 г. причините за това са еднакви с тези на всички останали напускани места независимо в коя част на Европа са: много по-големи възможности за работа в чужбина, по-високо заплащане и идващото с това по-добро качество на живот.

Но Венето не е Видин. Той е добре подреден, богат район и се намира в индустриалния Север, сърцето на третата по големина икономика в Европа. Италианската икономика вече расте, макар че възстановяването започна по-късно в сравнение с останалите големи в ЕС, безработицата спада, а Северът се представя добре дори на европейско ниво - Венето е сравним по БВП на глава от населението с повече от половината германски региони. Защо тогава работната имиграция отдавна е прескочила разделението Север-Юг?

Една от причините е, че тези статистики не достигат до живота на младите. През 2016 г. доклад на фондация Caritas показа, че средният доход на групата 18-34-годишни е двойно по-малък от този на същата възрастова група през 1995 г., докато този на домакинствата над 65 години се е вдигнал с около 60%. Страната е в топ 3 на европейските държави по брой безработни младежи, както и по такива, които не работят, не се обучават и не учат (NEET). Проблемът е толкова дълбок, че няколко правителства подред въвеждат временни договори и държавни гаранции, които да помагат на намирането на работа на младите хора.

Самата структура на икономиката е част от проблема. "Близо 95% от италианския БВП идва от компании с под 10 души персонал. Какви възможности за развитие можеш да дадеш на млади хора в компании с по 5-6 души", пита Карло Паскуалето, общински съветник в Падуа. Двадесет и осем годишният Паскуалето е основател на стартъпа Azzuro Digitale, който помага на местните компании в дигиталната трансформация. Според него семейният тип бизнес, който преобладава в тази част на Италия, не помага на опциите пред младите. Той иска да привлича хора в Падуа, но казва, че конкуренцията е много трудна. "Падуа е богат град, с добро качество на живот - 30 мин. до морето, 30 мин. до планината. Но не сме привлекателни. Милано е от малкото италиански градове, в които младите хора искат да работят и живеят. Там има международни компании, които дават възможности за развитие."

Проблемът е дори по-голям с вече завършилите висше образование млади специалисти и учени. Една от най-индустриализираните икономики в света изнася повече изследователи, отколкото внася - около 3 хил. такива напускат всяка година. Основните дестинации за тези хора са Германия, Великобритания, САЩ, Швейцария. Дори Brexit не пречупва това. Според данни на Financial Times италианците са единствената група чужденци, регистриращи се във Великобритания за работа, чийто брой през 2017 г. е по-висок от този през 2016 г.

Управляващите подсилват усещането за неизбежност. През 2016 г. в Италия стана скандал заради брошура на Италианската търговска агенция, в която на чуждите компании се казва, че "инженер в Италия печели годишно около 38 500 евро, при средно ниво от 48 500 евро в други европейски държави", както и че тази заплата "расте по-малко, отколкото в останалата част на ЕС". Ако страните от Източна Европа дълго се рекламираха с такава тактика, за италианските специалисти тя звучи като държавно спонсорирана обида.

Да влязат популистите

Това не е нов проблем за Италия. Миграцията върви със забавянето на италианската икономика, а то - с влизането в еврозоната. "Италианската индустрия свикна да е конкурентна, като обезценява лирата. Еврото обаче спря това", обяснява Клаудио де Винченти, министър на териториалната кохезия и професор по икономика. Ето защо не е изненадващо, че много от младите хора в страната виждат членството в еврозоната и ЕС като не задължително позитивно. Според проучване на Benenson Strategy Group от октомври миналата година 51% от хората под 45 години биха гласували за излизане от ЕС на евентуален референдум. Това контрастира с едва 26% от тези над 45 години. Цели 71% от тези под 45 години смятат също така, че страната се движи в грешна посока, а 46% - че ЕС се развива "за сметка на Италия". Нагласите са доста сходни с тези във Великобритания преди Brexit.

Естествено следствие от тези настроения е ръстът на популисткото Движение "Пет звезди". Възникнало като градско протестно движение, сега се очаква на парламентарния вот през март то да спечели близо 30% от гласовете. Неговата идеология е противопоставяне на цялата политическа класа и отказ от досегашните догми на развитие. Една от тях, опасяват се анализаторите, е членството в еврозоната. Всеки опит на Италия да разклати стабилността на еврото може да спъне иначе растящата с чудесно темпо европейска икономика и отново да събуди призрака на еврокризата.

Това няма да се случи точно сега, ако се вярва на Джулия Сарти, депутат от движението и кандидат за изборите. "Искаме такъв референдум (за излизане от еврозоната - б. а.), но не е сега моментът. Не сме против Европа, а против тази Европа, базирана на една валута", казва тя.

По-вероятно е обаче на власт да се върне Силвио Берлускони, с помощта на "Северната лига". Само че 81-годишен олигарх, който десетилетия наред е във властта, подкрепен от националистическа формация, не е точно блестящата надежда за бъдещето, която очакват Индия, Сара и Алесандро. Това е същината на проблема. През 2010 г. страната беше разбунена от едно писмо от ректора на римския университет LUISS до сина му. В него Пиерлуиджи Чели призова наследника си да напусне Италия: "Тази страна вече не е място, в което можеш да останеш гордо. Затова замини. Иди, където все още ценят уважението, лоялността и признават способностите и постиженията." Осем години по-късно красивата Италия продължава да отблъсква собствените си младежи.

5.4 млн. италианци се намират в чужбина
124 хил. италианци са се регистрирали в чужбина миналата година.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  lhg28552812 avatar :-|
  ТТТ

  Бягат по същата причина като и българите - безработицата и ниските заплати.А ниските заплати са изтъквани като огромно предимство от ИПИ.Е оказа се,че не е така.

 • 2
  uao1450465424483399 avatar :-|
  Monica St

  Негри, Афганистанци, Пакистанци, Мароканци и т.н. с радост ще се настанят във вашите опразнени домове.

 • 3
  uao1450465424483399 avatar :-|
  Monica St

  Негъра има с около 113г. по-малко мозък от белия човек. Рейтинг на интелигентност на белия човек е около 100, на негъра 75. Глупост е държава да се остави да бъде превзета от негри.

 • 4
  opf57553755 avatar :-|
  opf57553755

  Висока младежка безработица и високи разходи за живот. Положението е същото в цела Южна Европа. Но така става, след като Европа се превърна в разграден двор за имигранти, източващи социалните им системи. В разграден двор и за китайски стоки и капитали, което доведе до тотална деиндустриализация на цели региони. Европа се отвори към света еднопосочно, да не кажа и "наведе" - всеки може да влиза и да прави каквото си иска, но никой не пуска Европа в своите дворове. Така става от много либерастка пропаганда.

  Крайно време е ЕС да изрита китайския внос и да се обърне по-агресивно към развиващите се пазари в Африка, Лат. Америка, Азия, вместо да приема и храни биологичния им отпадък.

  Да се отърве и от американската окупация и НАТО, като създаде собствен военен съюз, който ще раздава истинско правосъдие в Близкия Изток, с партньорството и отчитането интересите на Русия.

  И разбира се да се сближи с Русия и Евразийския съюз военно и икономически - да използва природните им ресурси и огромния пазар, да привлича туристи без визи, да им продава храните и луксозните си стоки и пр.

  Европа в момента представлява една срамна и жалка картинка, не искам да ползвам по-силни и нецензурни думи ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал