Космическият туризъм може да се превърне в индустрия за милиарди

Все по-близо сме до достъпните космически пътувания

Създателят на Space X Илън Мъск иска да надскочи конкурентите си, като започне да предлага и полети до Луната и Марс
Създателят на Space X Илън Мъск иска да надскочи конкурентите си, като започне да предлага и полети до Луната и Марс    ©  Reuters
Създателят на Space X Илън Мъск иска да надскочи конкурентите си, като започне да предлага и полети до Луната и Марс
Създателят на Space X Илън Мъск иска да надскочи конкурентите си, като започне да предлага и полети до Луната и Марс    ©  Reuters

Конкуренцията в космическия туризъм става все по-голяма. От наземни преживявания във виртуална реалност, през полети с балони до пътувания до Луната, индустрията ще се превърне в многомилиардна много скоро.

Колко близо са комерсиалните пътувания в Космоса?

Възможно ли е да сме само на няколко месеца далеч от масовия туризъм в Космоса? Докато забавянето е норма за индустрията на развиващите се космически пътувания, състезанието за изпращане на туристи в Космоса определено се ускорява.

Засега космическият туризъм изглежда достъпен само за богатите. Но компаниите вече се опитват да доближат преживяването на космическото пътуване чрез виртуална реалност и възможности за пътешествие близо до Космоса. Тъй като индустрията се разширява, тя може да представлява голяма възможност за туристическите компании.

През 2001 г. Денис Тито стана първият космически турист, плащайки 20 млн. долара за пътуването си.

През 2001 г. Денис Тито става първият космически турист, плащайки 20 млн. долара за пътуването си. Следват още 6 космически туристи, които плащат между 20 и 40 млн. долара.

Оттогава редица частни компании работят за по-евтино космическо пътуване.

Големите космически компании

След като получи инвестиция от 1 млрд. долара от Фонда за публични инвестиции на Саудитска Арабия на 17 октомври, Virgin Galactic заяви, че ще започне туристически космически полети до края на 2018 г.

Милионерите играят голяма роля за увеличаване на достъпността на космическия туризъм: Ричард Брансън създаде Virgin Galactic, Elon Musk основа SpaceX, а Джеф Безос основава компанията си за космически изследвания Blue Origin още през 2000 г.

Ако тези бизнесмени успеят да направят космическия туризъм по-достъпен и безопасен, това би могло да бъде началото на индустрия за милиарди.

Докато туристическият сектор вероятно ще усети най-силно въздействието на растящата индустрия за космически туризъм, авиокомпаниите също могат да изиграят своята роля. Японските авиолинии All Nippon Airways вече са инвестирали в стартиращи компании, развиващи космически технологии.

Американският стартъп World View и испанската компания Zero2Infinity използват балони с хелий, за да издигнат капсули до около 40 км височина. Туристите не се нуждаят от специално обучение, за да влязат в тези капсули, но ще трябва да платят между 75 хил. и 135 хил. долара.

Подорбитални полети

Засега обаче компаниите насочват вниманието си към подорбиталните полети за туристи. Те имат за цел да осигурят изгледи за Космоса и усещане за безтегловност на височина над 100 километра.

Blue Origin очаква да започне да изпраща туристи в Космоса през 2019 г. Компанията е създала ракета за многократно ползване, подобна на SpaceX, с капсула за максимум 6 души. Тази капсула се отделя от ракетата на подорбитална височина.

На височина от над 100 км, пътниците в капсулата Blue Origin ще могат да изпитат нулева гравитация, докато се наслаждават на гледки от големи прозорци.

Неговият конкурент Virgin Galactic вече е събрал финансиране от 1.4 млрд. долара и е продал 700 билета за подорбитални полети, всеки от които е на стойност 250 хил. долара. Компанията е използвала това финансиране за изграждането на космически кораб за многократна употреба, който може да превози до 6 пътници и двама пилоти. След няколко години забавяне Virgin Galactic планира да пусне първите си търговски полети до края на 2018 г.

Амбициите на Space X

Както космическите, така и суборбиталните полети представляват важна стъпка в космическите пътувания като цяло, но SpaceX на Илън Мъск иска да надскочи конкурентите си, като започне да предлага и полети до Луната и Марс. Това се очаква да бъде важна стъпка за SpaceX, която планира да изпрати екипаж на Марс до 2024 г.

На 17 февруари SpaceX обяви, че е получил значителен депозит от двама амбициозни космически туристи за пътуване около Луната. Първоначалният план е да се използва ракета Falcon Heavy, с която SpaceX успешно изстреля колата Tesla на Мъск в Космоса на 18 февруари.

По-мощната ракета BFR все още е в процес на развитие, но SpaceX възнамерява да я използва за мисията на компанията до Марс, тъй като тя ще може да транспортира и по-тежки товари. BFR също ще бъде създадена за многократни полети, като повечето ракети на Space X.

Съвсем наскоро компанията предложи използването на BFR за полет на пътници от един град в друг. Екскурзия от Ню Йорк до Лондон би отнела по-малко от 30 минути в сравнение с текущия 6-часов полет със самолет - като същевременно дава на пътниците опит в космическото пътуване. Макар че това може да е привлекателно, идеята повдига редица въпроси, свързани с разходите, инфраструктурните изисквания и безопасността.