Много звезди и малко мечти в Рим
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Много звезди и малко мечти в Рим

Италия избира между популисти, радикали, управляващото ляво и Силвио Берлускони

Много звезди и малко мечти в Рим

Популисти, радикали и Силвио Берлускони се борят за властта. Нито една от тези конфигурации няма особен шанс да реши множеството дългосрочни проблеми на Италия

Огнян Георгиев
11777 прочитания

Италия избира между популисти, радикали, управляващото ляво и Силвио Берлускони

© Reuters


Ако искате да разберете какво е италианската политика днес, започнете от Джулия Сарти. Тридесет и една годишната красива юристка е типична италианка - може да говори половин час, без да спре дори да си поеме дъх, размахва разпалено ръце и обяснява всичко в детайли. Сарти също така е представител на най-популярната партия в страната в момента - движението "5 звезди", което се очаква да спечели изборите на 4 март. Тя е в него още от създаването му през 2007 г., в момента е депутат и член на комисията "Антимафия". Движение "5 звезди", казва Сарти по време на среща с няколко чужди журналисти в пицария в Падуа, е различно от останалите - то не иска политици с присъди, не иска нещата да продължават постарому и се старае да слуша хората, а не да ги лъже. Дни след този разговор, също типично по италиански, името на Сарти е забъркано в грандиозен скандал. Оказва се, че тя е част от депутатите на движението, които не са изпълнили обещанието си да превеждат част от заплатите си във фонд за кредитиране на малък и среден бизнес. Сумите възлизат на десетки хиляди евро и няколко депутати са изключени от партията. Сарти не е, защото заявява, че трансферите са били нареждани, но не са стигали по вина на бившия й (вече) приятел.

Това е само един от многото скандали, избухващи все по-често с наближаването на вота. И показва, че да се ориентираш в мътните води на италианската политика тези дни е дори по-сложно, отколкото обикновено - не само за чуждестранните журналисти, а за самите италианци. Над 30% от тях твърдят, че не са решили за кого да гласуват. Силно вероятно е никоя от партиите да не успее да направи правителство, но дори това е трудно за предвиждане, защото Италия експериментира с нов вид изборна система. И тъй като говорим за третата по големина икономика в ЕС (ако не броим Великобритания), тази несигурност може да повлияе негативно и на възстановяването на еврозоната, която в момента се радва на истински ренесанс.

Новите на небосклона и вечният Силвио

Последните проучвания от февруари, преди да бъдат влезе предизборната забрана за оповестяването им, показват, че движение "5 звезди" води, следвано от лявата Демократическа партия, "Форца Италия", "Северна лига" и по-малки формации. Но движението, основано от комика Бепе Грило и представящо се за твърда опозиция на цялата политическа каста, отказва засега да говори за каквито и да било коалиции, което ще направи първото му място неизползваемо, тъй като никоя партия няма да е способна да управлява сама.

Левите партии, водени от бившия премиер Матео Ренци, падат в проучванията от октомври насам, след референдума за автономия в Северна Италия, а и заради факта, че все още се намират в правителството на Паоло Джентилиони. "Левите след Ренци се разпаднаха. Не изглеждаха обединени, а само се караха", обяснява журналистът от Il Fatto Quotidiano Eлеонора Бианчини.

Това изважда напред един позабравен играч, който отново блести - вечният Силвио Берлускони. Неговата "Форца Италия" е в коалиция със "Северната лига" и е много възможно точно Берлускони да назначи следващия премиер. Макар самият той да не може да заема държавни постове до 2019 г. заради присъда, 81-годишният политик и бизнесмен играе добре с електората си от домакини, безработни и пенсионери, казва Бианчини. "Може да ви звучи странно, но Берлускони все още е важен. Ако не вярваш на "5 звезди", разочарован си от Ренци, страхуваш се от "Северната лига", то Берлускони е твоят изход", казва Фабио Маджио, общински съветник от "Форца Италия" в Педероба и кандидат на изборите.

Без правителство - пак добре

Почти невъзможно е да се прогнозира точното разпределение на местата, защото това ще са първите избори по нова система - една трета мажоритарна и две трети пропорционална. Също така италианският закон позволява сформираните преди изборите коалиции да се развалят и да се договарят нови, така че нищо не е изключено - дори "отровна" коалиция между крайнодясната "Северна лига" и популистите от движение "5 звезди". Най-сериозните варианти обаче са този между Лигата и Берлускони и "германската опция", за която не се говори много.

"Всички очакват голяма коалиция след изборите, но никой не иска да го каже публично", казва бившият кадър на "Форца Италия", сега независим общинар в Падуа, Карло Паскуалето. Съюз между Ренци и Берлускони изглежда странен за страна, която е отвратена от статуквото, но би бил предпочитаният избор за много хора - от бизнеса до европейските партньори, за които това би означавало стабилна предвидимост. Проучване на Bloomberg сред икономисти показва, че най-голям процент (38%) очакват невъзможност за сформиране на правителство, а 33% очакват голяма коалиция. Парадоксално, но в ситуацията в Италия в момента дори невъзможност да се сформира ново правителство би било по-добра опция от управление на "5 звезди", смятат икономистите, защото в такъв случай вероятно ще се предоговори подкрепа за настоящия кабинет на Джентилионе.

Същото смятат и хора от бизнеса. "Промените са нестабилност. Италия няма нужда от още такава", казва Даниеле Лаго, управител на компанията за мебели и интериорен дизайн Lago Design. Той, както и други като него, са доволни от управляващите център-леви, но са недоволни, че "бойскаутът" Ренци е хвърлил страната в неизвестност с подаването на оставка през декември 2016 г.

Италия за италианците

Големият въпрос, който може да реши изборите, е миграцията. Италия остава основната "порта" към ЕС, като по южните й брегове се изливат десетки хиляди пришълци. С противопоставянето на Централна Европа на идеята за "квоти" за разселване и със засиления контрол по германската и френската граница италианските градове се превръщат от временни в постоянни спирки за новопристигащите. В момента по различни изчисления в Италия има до 500 хил. души без документи - мигранти с отказан статут, които няма как да бъдат върнати обратно, тъй като липсва механизъм, казва Елеонора Бианчини. "Лявото се прави, че не вижда този проблем. Но той ще реши до 1/3 от вота. Става дума за огромен брой хора, които не знаят за кого да гласуват, колебаят се и позицията на партиите по този проблем ще е важна", казва Бианчини, която е автор на книга за "Северната лига".

Лигата е най-радикална. Нейният лидер Матео Салвини предлага моментална и масова депортация на тези хора към Африка. Италия и в момента екстрадира мигранти, но процесът е бавен и скъп и е сложно да се види как ще бъде забързан. Натрупването на напрежение обаче е очевидно. След като през януари нигерийски имигрант беше заподозрян в убийството на млада жена в южния град Мачерата, местен активист на Лигата, увит в италианското знаме и крещящ "Италия за италианците", стреля по мигранти и рани 6 души. "Този човек е престъпник. Но чувството днес е, че Италия е превзета. На това усещане трябва да се отговори законово, не с език на омразата", казва друг общински съветник от партията на Берлускони (и партньор на Лигата), Клаудио Бергамин.

Лидерът на лявата Демократическа партия в регион Емилия-Романа Паоло Калвано посочва, че неговата партия също иска предоговаряне на Дъблинския регламент, който връща мигрантите в точката на влизане в ЕС. "Италия страда от това. А левите партии страдат, защото прегърнахме глобализацията, а не можем да се справим с последствията от нея", казва той.

Лявото правителство договори сделка с либийските милиции, които контролират брега, което доведе до спад на броя на пристигащите. Правозащитни организации казват, че милициите спират лодки, като стрелят по тях. Но Италия е свикнала да прави тези компромиси със съвестта си. Берлускони преди време имаше подобно споразумение с Муамар Кадафи, а ЕС сега има такава сделка с Турция.

Европейският ренесанс и италианският застой

Другият голям въпрос е икономиката. Тя отново расте (с 0.9% през 2016 г. и с 1.5% през 2017 според ЕК), но Италия е една от малкото развити страни, които не са достигнали равнището отпреди кризата. Безработицата остава над 10%, а сред младите, които продължават да имигрират с бързи темпове, е 34.7%. Бизнесът изнася и произвежда все повече, но тъй като става дума предимно за малки и средни компании, нивата на наемане на нови хора остават ниски, както и заплатите, сравнени с европейските конкуренти.

Берлускони обещава да намали данъчната тежест и да въведе плосък данък от 23%, което би било първият такъв експеримент на ниво голяма развита икономика. Предвид нивото на събираемост на данъците в Италия той може и да се окаже успешен. Движение "5 звезди" са по-радикални: универсален базов доход, минимална пенсия от 780 евро, мащабна реформа на пенсионната система.

Изчисленията на икономисти показват, че нито една от партийните програми няма да доведе до намаляване на съотношението външен дълг - БВП, което към момента е 133% според МВФ. Но това не притеснява особено политиците, защото вече никой не иска да говори за фискална дисциплина. Настоящият министър на регионалното развитие и кохезия Клаудио де Винченти иска от Европа "правила, които ще ни позволят да растем. Например съфинансирането на европроектите да не се брои към бюджетния дефицит, защото това са проекти, вече одобрени от Европа, за които ние трябва да инвестираме", казва той.

Бъдещите победители са много по-крайни. "Искаме с други държави в Южна Европа да говорим за политиките към тази част на континента. Не сме против Европа, а срещу тази Европа, базирана на една валута. Не може вечно да сме под товара на дълговете си", казва Джулия Сарти в отговор на въпрос дали са против еврото. Референдум за излизане от еврозоната ще има, казва тя, но не сега.

Това обяснява защо пазарите гледат със затаен дъх към Рим. Еврозоната преживява малък ренесанс с ръст от 2.5%, но Италия е голямата неизвестна. Франция беше измъкната от прегръдката на крайнодясното от Еманюел Макрон, Германия се опря на вечната Ангела Меркел и широката коалиция. Италия е доведена до състояние, в което се надява на Силвио Берлускони, защото той е "гарант за европейския път", както казва Клаудио Бергамин.

Даниеле Лаго, бизнесменът от Падуа, казва, че страната също има нужда от ренесанс. "Италия трябва да може да мечтае отново", посочва Лаго. Това за съжаление не е сред опциите на 4 март.

Ако искате да разберете какво е италианската политика днес, започнете от Джулия Сарти. Тридесет и една годишната красива юристка е типична италианка - може да говори половин час, без да спре дори да си поеме дъх, размахва разпалено ръце и обяснява всичко в детайли. Сарти също така е представител на най-популярната партия в страната в момента - движението "5 звезди", което се очаква да спечели изборите на 4 март. Тя е в него още от създаването му през 2007 г., в момента е депутат и член на комисията "Антимафия". Движение "5 звезди", казва Сарти по време на среща с няколко чужди журналисти в пицария в Падуа, е различно от останалите - то не иска политици с присъди, не иска нещата да продължават постарому и се старае да слуша хората, а не да ги лъже. Дни след този разговор, също типично по италиански, името на Сарти е забъркано в грандиозен скандал. Оказва се, че тя е част от депутатите на движението, които не са изпълнили обещанието си да превеждат част от заплатите си във фонд за кредитиране на малък и среден бизнес. Сумите възлизат на десетки хиляди евро и няколко депутати са изключени от партията. Сарти не е, защото заявява, че трансферите са били нареждани, но не са стигали по вина на бившия й (вече) приятел.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.