Търговска война или война на думи

Американският президент написа в Twitter, че "търговските войни са хубави и лесни за спечелване"

Търговска война или война на думи

Намерението на американския президент Доналд Тръмп да въведе мито при вноса на стомана и алуминий доведе до напрежение между САЩ и останалия свят

Пламена Кацарова, Кирил Кирчев
5987 прочитания

Американският президент написа в Twitter, че "търговските войни са хубави и лесни за спечелване"

© Reuters


Точно когато изглеждаше, че световната икономика синхронно се възстановява за пръв път от десетина години, американският президент Доналд Тръмп внесе голяма доза напрежение. На среща с местни производители на стомана и алуминий през миналата седмица той представи плановете си да наложи 25% мито върху вносната стомана и 10% върху алуминиеви продукти под претекст за "нечестна търговия". Това доведе до мигновено понижение на фондовите пазари и поевтиняване на акциите на металургичните компании извън САЩ. Европейският съюз и основните вносители на стомана в САЩ очаквано направиха остри коментари и обявиха, че ще предложат контрамерки, на които Тръмп невъзмутимо и в свой стил заплаши Брюксел с мито и при вноса на автомобили, което със сигурност ще има по-опустошителен ефект за европейската икономика от това върху стоманата.

В името на националната сигурност

Преди близо година Тръмп нареди на Министерството на търговията да започне разследване представляват ли вносните стомана и алуминий заплаха за националната сигурност. Министерството публикува миналия месец заключенията си, според които опасенията за националната сигурност оправдават ограничения върху вноса на стомана и алуминий. И препоръча три варианта, като най-тежкият е за мита от 24% за стоманата и 7.7% за алуминия.

При решението си Тръмп използва рядко употребявано "оръжие" - параграф 232 от Закона за разширяване на търговията от 1962 г., който дава на президента право да ограничава вноса и да налага без ограничения мита на основание националната сигурност, отбелязва AP. От присъединяването на САЩ към Световната търговска организация през 1995 г. са правени само две такива разследвания. И в двата случая (този през 1999 г. е за вноса на петрол, а от 2001 г. - за вноса на желязна руда и стомана) Министерството на търговията отказва да препоръча ограничения.

Поне последователност

Ако не друго, то на американския президент може да се признае последователността в действията му. По време на предизборната си кампания той обеща да торпилира здравната реформа на предшественика си Барак Обама и успя да прокара частични промени в Конгреса. Въпреки че беше критикуван, че данъчната му реформа ще облагодетелства най-много богатите американци и по-големите компании, той отново успя да спечели и тя беше приета в края на миналата година. Освен това Тръмп извади страната от Транстихоокеанското търговско споразумение и Парижкото споразумение за климата, както и започна преговори с Канада и Мексико за предоговаряне на търговските им отношения в рамките на НАФТА.

За пръв път обаче Доналд Тръмп обявява намерение да отвори паралелен фронт срещу останалите най-важни икономически сили в света – Европейския съюз и Китай. Стоманодобивният сектор се превърна в основен фокус на президента на САЩ, който обеща да възстанови американската индустрия и да "накаже" това, което смята за нелоялна търговска практика, особено от Китай.

Дали обаче това ще бъде началото на реална търговска война, или е по-скоро война на думи, целяща някакви отстъпки между страните, предстои да разберем. Още повече че въпреки анонса на американският президент, че митата ще бъдат обявени през тази седмица, от Белия дом по-късно заявиха, че някои подробности все още предстои да бъдат изяснени. Не е ясно например дали митото ще важи за всички страни, за кои продукти и за какъв период време ще бъде наложено. Министърът на търговията Уилбър Рос, посочи, че изявлението на Тръмп изглежда се отнася до всички държави. Рос заедно с търговския съветник на Тръмп Питър Наваро настояват за високи мита. Докато Гари Кон, председател на Националния икономически съвет и който подаде оставка в понеделник, държавният секретар Рекс Тилерсън, ръководителят на Пентагона Джеймс Матис и финансовият министър Стивън Мнучин са считани за застъпници на свободната търговия.

Какво печели и губи американският пазар

"Когато една страна като САЩ губи милиарди долари с практически всяка страна, с която търгува, търговските войни са добри и лесни за спечелване." Това написа в Twitter Тръмп ден след като обяви намерението за митата. "Например когато губим 100 млрд. долара от търговските отношения с определена страна, просто спираме да търгуваме с тях – лесна победа!"

Работните места в стоманената индустрия в САЩ намаляват с три четвърти в периода между 1962 г. и 2005 г. Това обаче в голямата си част се дължи на подобренията в технологията на производството, посочва Reuters, като се позовава на проучване на Американската икономическа асоциация. САЩ са най-големият вносител на стомана - през миналата година на стойност 29 млрд. долара. Близо 17% от вноса се пада на Канада според данните на S&P Global Platts. Мексико, Бразилия и Китай също са големи доставчици. Германия има водеща роля от Европа с нейните около 4%. Бен Мей, директор на Oxford Economics, заяви, че 88% от канадския износ на стомана през 2016 г. е бил предназначен за САЩ, като същото важи и за три четвърти от производството в Мексико. Китай ще бъде по-малко засегнат, защото търговията на Пекин със САЩ вече беше ударена от рестрикции и мита.

Ясно е, че печеливши от готвените мерки ще бъдат производителите на стомана и алуминий в САЩ. Акциите им се покачиха и продължават да нарастват вече няколко седмици в очакване на подобно решение. Но предложението за защитни мита заплашва да повиши цените за потребителите и предприятията, които купуват стоки, произведени от тези суровини. Международният валутен фонд предупреди, че американската индустрия и строителството, които са най-големите потребители на стомана и алуминий, ще бъдат засегнати. И призовава САЩ и техните партньори да работят за намаляване на търговските бариери и да решават своите търговски проблеми, без да прилагат подобни мерки.

Според съветника в Белия дом Питър Наваро обаче 10% мито върху алуминия ще оскъпи с едва един цент кутия бира, с 45 долара автомобил и с 20 хил. един Boeing 787.

Решението на Тръмп може да се отрази и на политиката на Федералния резерв, който определя колко бързо да повиши лихвите тази година. "Ако митата се повишат, те ще окажат по-голям натиск върху цените, а този натиск за повишаване на цените ще трябва да бъде разгледан от паричния комитет", каза председателят на Федералния резерв в Ню Йорк Уилям Дъдли.

Размерът на щетите върху американската икономика ще зависи от строгостта на новите политики на Тръмп и сериозността на ответните мерки на засегнатите страни. Икономистите от британската банка Barclays изчислиха, че митата върху металите биха могли да намалят растежа на САЩ с до 0.2 процентни пункта тази година и да повишат инфлацията с 0.1 пункта.

Закани за контрамерки

Намеренията на Тръмп предизвикаха критики в страната, че ще доведат до ответни действия и истинска търговска война срещу САЩ. Очаквано Европейският съюз и редица засегнати държави заявиха, че обмислят ответни действия. Брюксел обяви, че "няма да стои и да гледа безучастно и ще защити интересите си". Бразилия заплаши, че на свой ред ще вземе еднолично решение за обмитяване на американски стоки. Австралийското Министерство на търговията се притеснява от загубата на работни места, а Китай прогнозира вреда за цялата индустрия.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ако американците наложат мита върху стоманата и алуминия, то ще трябва Европа да се отнася към американските продукти по същия начин. ЕК разработва списък от американски стоки, които евентуално могат да бъдат обложени с тежки мита, за да се изпрати "политическо послание" на Доналд Тръмп, ако той потвърди плановете си, информира източник на AFP. Става дума за стоманени и алуминиеви продукти, но също така промишлени и селскостопански стоки, както и храни. Според Reuters ЕС обмисля 25% мита върху внос от САЩ на стойност около 3.5 млрд. долара. Говорителят на ЕК Александър Винтерщайн отбеляза, че съюзът отдавна се готви за такава ситуация и Брюксел е готов да вземе защитни мерки за европейския пазар на стоманата, както и ще се стреми да реши спора в Световната търговска организация.

Германия, която е един от най-големите европейски износители на стомана за САЩ, разкритикува планираните мита. Според правителствения говорител Щефан Зайберт те не помагат да се реши проблема за световните свръхкапацитети в стоманодобива. Външният министър на страната Зигмар Габриел призова за твърда реакция на Европейския съюз, защото наказателните мита на САЩ застрашават хиляди работни места в Европа.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо заяви, че митата биха били напълно неприемливи и при налагането им между двете страни ще има значителни и сериозни нарушения в бизнеса.

"Китай настоява САЩ да ограничат използването на мерки за търговска защита при зачитане на правилата за многостранна търговия и да дадат положителен принос за международния търговски ред", каза говорител на китайското външно министерство.

Австралия, която подкрепя Транстихоокеанското партньорство, от което Тръмп изтегли страната си, също изрази притеснение. "Загрижеността ми продължава да бъде, че на фона на такива действия може да се видят ответни мерки, предприети от други големи икономики. Това не е в интерес на никого", заяви австралийският търговски министър Стивън Чиобо.

Притесненията на компаниите

Бизнесът в най-голямата икономика в еврозоната също е разтревожен. Мартин Ванслебен, ръководител на Германската търговска и промишлена камара, заяви, че тези мерки могат да струват милиони евро на компаниите. По думите му съмнителното прибягване до клаузата, на която се позовава Тръмп, може да разклати цялата световна търговска система, което е особено тревожна перспектива за експортен гигант като Германия. Председателят на Германската федерация на индустриалците Дитер Кемпф посочи, че около една четвърт от работните места зависят от износа, а в промишлеността този дял е 50%.

Азиатските металургични компании се притесняват, че тарифите в САЩ могат да доведат до наводняване на вътрешните им пазари. "Загрижени сме какво ще се случи със стоманата, която не може да бъде продадена на САЩ", заяви пред Reuters председателят на федерацията на тайландската индустрия за производство на чугун и стомана.

Японската Toyota Motor Corporation обяви, че митата ще увеличат значително разходите и следователно ще повишат цените на автомобилите и камионите, продавани в САЩ. А шведската компания Electrolux, най-големият европейски производител на домакински електроуреди, съобщи, че отлага планирана инвестиция от 250 млн. долара в щата Тенеси. На мнение сме, че митата могат да повишат значително цената на стоманата на американския пазар, каза говорителят на компанията Даниел Фрикхолм. Тя изчаква да види подробности по американския план, преди да вземе окончателно решение.

Какво може да направи Световната търговска организация

"Никой няма интерес от търговска война", заяви председателят на Световната търговска организация (СТО) Роберту Азеведу. По принцип организацията се намесва рядко в търговската политика на нейна членка. Предотвратяването на търговски войни и уреждането на търговски спорове са две ключови задачи на СТО. От основаването си през 1995 г. тя е получила около 540 жалби за предполагаеми нарушения на правилата на свободната търговия.

Ако някои страни решат да подадат жалба срещу планираните от САЩ мита върху вноса на стомана и алуминий, СТО първо ще опита да посредничи в спора. Ако консултациите доведат до положителен резултат, САЩ ще се откажат от митата или ще се съгласят на някаква форма на компенсация. Близо 200 дела са разрешени досега по този начин.

Ако страните не успеят да договорят решение, СТО ще се намеси с юридическите си правомощия. Специален арбитраж, създаден за разглеждане на спора, ще трябва да реши дали търговската политика е оправдана, или нарушава правилата на СТО. Ако бъде преценено, че митата са незаконни, на съответната страна ще бъде дадено време да ги отмени. Ако тя не направи това, ще трябва да приеме някаква форма на компенсация на засегнатите. Като последно средство СТО може да разреши на страната, подала жалбата, да вземе ответни мерки, например като повиши собствените си мита.

В случая с американските мита панелът вероятно ще разгледа как Тръмп използва закона, разрешаващ действия срещу внос, който застрашава националната сигурност. Общото споразумение за тарифите и търговията, на чиято основа е създадена СТО, позволява на страните да вземат търговски мерки "за защита на свои съществени интереси в сферата на сигурността".

Точно когато изглеждаше, че световната икономика синхронно се възстановява за пръв път от десетина години, американският президент Доналд Тръмп внесе голяма доза напрежение. На среща с местни производители на стомана и алуминий през миналата седмица той представи плановете си да наложи 25% мито върху вносната стомана и 10% върху алуминиеви продукти под претекст за "нечестна търговия". Това доведе до мигновено понижение на фондовите пазари и поевтиняване на акциите на металургичните компании извън САЩ. Европейският съюз и основните вносители на стомана в САЩ очаквано направиха остри коментари и обявиха, че ще предложат контрамерки, на които Тръмп невъзмутимо и в свой стил заплаши Брюксел с мито и при вноса на автомобили, което със сигурност ще има по-опустошителен ефект за европейската икономика от това върху стоманата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход