Oxfam и тъмната страна на благотворителните организации
21 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Oxfam и тъмната страна на благотворителните организации

Reuters

Oxfam и тъмната страна на благотворителните организации

ЕС преразглежда правилата на финансиране на НПО след сексскандала с британската организация

4737 прочитания

Reuters

© Reuters


В разгара на разкритията за неправомерно сексуално поведение на служители на британската неправителствена организация Oxfam секторът на благотворителните организации е изправен пред своя "Уайнстийн момент". Обвиненията, че директорът на Oxfam за Хаити през 2010 г. (след разрушителното земетресение там) е използвал наетата за него от организацията вила за срещи с проститутки, изкараха на повърхността много други случаи на сексуални злоупотреби в зони на бедствия и конфликти. И изненадата на вътрешни хора е, че се разшумява чак сега. "Това е ендемично за цялата индустрия, не е само Oxfam. В много отношения е сравнимо със случая с Харви Уайнстийн," казва пред в. Financial Times служител от хуманитарна организация, работил дълги години в Африка, Азия и Близкия изток.

Reuters

С разрастването на скандала Европейският съюз апелира за създаване на регистър на служителите, както и за преработване на "правилата за ангажиране" с хуманитарните и благотворителни организации, които финансира. Великобритания засега е спряла финансирането на Oxfam и проверява останалите организации, които получават държавни средства.

Последствията

Наскоро Европейската комисия направи списък с повече от 200 организации, които получават финансиране от нея. Тя отправи искане към групите да обяснят какви политики имат, за да предотвратяват, разкриват и реагират на нарушения, като например кодекси за поведение, канали за подаване на сигнали и дисциплинарни мерки.

Европейският комисар по международно сътрудничество и развитие Невен Мимица заяви в интервю: "Показахме ясно на Oxfam и на всички партньори, че в бъдеще трябва да има вътрешна структура в организациитe, която би предотвратила подобно неетично поведение. В противен случай ние няма да можем да продължим с финансирането и сътрудничеството си." Мимица добави, че необходимостта от изясняване на процедурите на групите, които вече са били одобрени да получат финансиране от ЕС, показва и нуждата Брюксел да преразглежда начина, по който избира с кого да работи.

Изискванията към организациите

Понастоящем рамковите споразумения за партньорство, които неправителствените организации трябва да подпишат с комисията, изискват "нулева толерантност за сексуална експлоатация и злоупотреба чрез ефективни и координирани механизми за превенция, докладване и реагиране".

Организациите трябва също така да разполагат с "ефективна и ефикасна система за вътрешен контрол за управление на действията, която включва спазването на етичните и хуманитарните ценности, ефективната сегрегация на задълженията и подходящи механизми за управление на риска".

Мимица заяви, че може да се наложи да се преразгледат "правилата ни за ангажиране с партньорите, за да стане още по-ясно какви ще бъдат процедурите и критериите за сключване на договори за изпълнение и какви ще бъдат сроковете за спиране щом установим неправомерно поведение".

В Обединеното кралство Oxfam се съгласи да прекрати временно процедурата за кандидатстване за ново държавно финансиране и правителството в Лондон даде на всички благотворителни организации срок до 26 февруари, за да осигурят гаранции за своите практики за защита и докладване.

Европейската комисия прекрати подписването на нови договори за финансиране с всички филиали на Oxfam, докато приключи своята оценка. "Ще разгледаме много по-подробно обясненията, които ще получим от Oxfam, защото те са получили повече от 40 млн. евро по проекти за хуманитарна помощ", обясни Мимица. Комисарят добави, че се надява, че примерът на Oxfam в Хаити, където служителите на организацията са експлоатирали сексуално местни жени, "наистина ще ни накара да мислим как да укрепим собствените си процедури" и че "в крайна сметка това може да доведе до създаването на регистър на организациите или до някакъв подобен тип критерий, който би бил по-ефективен в предотвратяването на неправомерно поведение в бъдеще".

Алтернативите

Тъй като части от развиващия се свят постепенно изграждат по-големи ресурси за справяне с кризи, един от вариантите е по-голям дял от помощите да бъдат прехвърляни на местно притежавани и управлявани фондове, които да предоставят грантове и да подкрепят инициативи за облекчаване на бедността. "Големите играчи биха могли да помогнат на тази реформа, вместо да я възприемат като заплаха за съществуването си", посочва говорител на комисията. По-голямата заплаха за тези организации ще бъде, ако разочарованата публика - загрижена, че нейните дарения позволяват злоупотреби с някои от най-уязвимите хора в света - реши да спре да дава и да призове правителствата си да направят същото. Скандалът с Oxfam може да бъде шанс за индустрията да се придвижи една стъпка по-близо до постигането на това, което всички хуманитарни и благотворителни организации твърдят, че искат: да бъдат толкова успешни в помощта си за хората, че да станат излишни.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK