Опасният нов свят
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Опасният нов свят

Опасният нов свят

Русия и САЩ се превъоръжават усилено, а ядрената реторика се връща към времената на студената война

Калина Горанова
15993 прочитания

Темата накратко:

• Русия и САЩ се превъоръжават усилено, а ядрената реторика се връща към времената на студената война.

• Tехнологиите и новите видове оръжия все повече подкопават основния спасителен механизъм — ядреното възпиране.

• Несигурната политика на Вашингтон засилва риска от случайни конфликти.

В началото на тази година стрелките на часовника на Страшния съд (The Doomsday Clock) удариха 2 минути до полунощ. Символичният таймер, който се появява за първи път на корицата на списанието Bulletin of the Atomic Scientists през 1947 г., показва колко близо е човечеството до тоталното унищожение на всичко живо на планетата. Създателите му са учени, инженери и други експерти, участвали в проекта "Манхатън", довел до създаването на първата атомна бомба.

През всички тези години само един път стрелките са били толкова близо до фаталния час - през 1953 г., когато Съветският съюз създава водородната си бомба.

Достатъчно е да погледнете новините и картата на света, за да видите защо часовникът се е върнал драматично с половин век назад. Напоследък потенциал за нови конфликти има от Южнокитайско до Средиземно море, а съществуващите такива се разгарят с неочаквана сила. Но най-скорошното доказателство дойде отново от Москва. На 1 март в обръщението си пред федералното събрание Владимир Путин заяви, че страната произвежда ново поколение ядрени оръжия, безпилотни подводни ударни средства, многократно по-бързи от подводниците и свръхзвукови ракети, които могат да достигнат незабелязани до всяка точка на света.

Много от обявеното може да е типичното самохвалство, което напоследък подхранва манията за величие на Кремъл. Подрънкването на оръжия обаче се долавя ясно и от другата страна на океана, където САЩ ще харчат трилиони долари за нови ядрени средства за масово унищожение.

Процесът на превъоръжаване върви в комплект с възраждането и на ядрената реторика от златните години на Студената война. Това провокира опасна спирала от напрежение, взаимно недоверие и наливане на огромни средства в непродуктивни сфери като въоръжените сили. Съчетано с неяснотата за посоката, в която поемат САЩ под ръководството на Доналд Тръмп, втвърдяването на Китай и очевидните провали на политиката по сдържане - например в Северна Корея и Сирия, светът става едно по-опасно място за живот.

Игри на съдбата

"Тази политика на Путин може да се разбере, ако погледнем Русия - огромна част от населението емигрира, икономиката редува възходи и спадове - ядреният арсенал е последният елемент, който й дава статут на суперсила. Ако утре нямат този ядрен арсенал, отношението на света към Русия би било различно", казва Пол Каръл, старши съветник в NSquare, организация, занимаваща се с популяризирането на темата за ядрената заплаха след края на Студената война.

Не закъсняха коментарите дали става въпрос за факти или за фантазия, за реални оръжия или за технологии на различен етап на развитие, дали Путин говори на САЩ или на своите избиратели. Изброените руски технологии обаче правят достатъчно да подкопаят доктрината на взаимно унищожение, която досега действаше при ядрените сили.

Атмосферата на недоверие и реторична агресия между двете държави, които притежават общо около 90% от ядрения арсенал в света, прави нещата притеснителни.

"Отношенията между Вашингтон и Москва никога не са били толкова лоши", коментират от независимата, базирана във Вашингтон Arms Control Association. Оценката на анализаторите е, че и двете страни са поели по ненужно дестабилизиращ път, а извънредно скъпите кампании за замяна и надграждане на системи за ядрено оръжие на Студената война "значително надвишават изискванията на здравия разум за ядрено възпиране". Привържениците на разоръжаването посочват, че модернизациите са в противоречие с целта за елиминиране на ядрените оръжия. Защитниците обаче казват, че докато този вид оръжия съществуват (а те няма да изчезнат скоро), те трябва да бъдат модернизирани, за да са сигурни и ефективни.

Калкулациите в САЩ показват, че обновяването на арсенала ще струва 1.2 трилиона долара през следващите 30 години. Това включва и модернизация на бомбардировачи, междуконтинентални балистични ракети и подводници, т.е. обновяване на т.нар. Триада на САЩ, използвана като възпиране на потенциален глобален конфликт. В много отношения това потвърждава ядрената политика на президента Барак Обама, включително ангажимента му да замени всички ключови елементи на ядрения арсенал. Той го пое през 2010 г. в замяна на ратифицирането от Сената на договора за намаляване на стратегическото ядрено оръжие (New START).

През февруари беше публикуван и новият преглед на състоянието на ядрения арсенал на САЩ (Nuclear Posture Review). Това е първият подобен преглед от 2010 г. и едно от няколкото проучвания на стратегията за сигурността, предприети откакто Тръмп встъпи в длъжност. От него става ясно, че страната ще заложи още и на разработването на тактически ядрени оръжия с по-малка мощност. Предимството им е, че психологическият праг за тяхната употреба е по-нисък и това ги прави по-приложими при един малък локален конфликт например, за разлика от силно разрушителните стратегически бойни глави. Тактическите оръжия попадат и извън обхвата на ангажиментите по договора за намаляване на стратегическото ядрено оръжие. Това е изключително опасна тенденция, защото тя залага на идеята, че врагът ще бъде превантивно възпрян да ескалира напрежението. Както посочва аналитичният сайт War On The Rocks обаче, в разгара на конфликт е напълно възможно да не се направи разлика между оръжията с малка мощност и стандартните ядрени боеприпаси и отговорът да бъде унищожителен за всички.

Часовникът на Страшния съд (The Doomsday Clock) се появява за първи път на корицата на списанието "Bulletin of the Atomic Scientists" през 1947 г. То е създадено от учени, инженери и други експерти, участвали в проекта "Манхатън". Часовникът има за цел да показва образно на обществото колко близо е то до унищожението на живота на планетата.

Ядрени нерви

"Много сме притеснени от безразсъдното използване на езика по темите, засягащи ядрените оръжия, защото грешките при комуникацията могат да бъдат много опасни в тази област", казва Рейчъл Бронсън, изпълнителен директор и издател на Bulletin of the Atomic Scientists. Размяната на провокации между Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун през лятото на миналата година, а сега и свръхзвуковите ракети на Путин, са само част от примерите. Неразумният език и засилването на превъоръжаването са само част от причините светът да става едно по-опасно място.

Към това добавете риска от фалшиви новини. Една такава например вкара през 2016 г. невярно в устата на бившия министър на отбраната на Израел Моше Ялон думите, че ако Пакистан смята да изпрати войски в Сирия, Израел ще ги унищожи с ядрена атака. Тя накара министъра на отбраната на Пакистан Хаваджа Асиф да туитне, че "Израел забравя, че Пакистан също е ядрена сила".

Състезанието на върха, растящата несигурност за стабилността на световния ред, предизвикателствата от страни като Северна Корея и Иран и отдръпването на Америка от ролята й на световен полицай засилват движенията на всички по атомната верига. Данните на Bulletin of the Atomic Scientists показват, че през последните години арсеналите на Китай, Индия и Пакистан също растат. "Ядрените тестове в Северна Корея създават напрежение в целия регион. От Северна Корея към Южна Корея и Япония и Китай. Като домино ефект", казва Дарил Кимбъл, изпълнителен директор на Arms Control Association. През 2015 г. доклади на два американски тинк-танка - Carnegie Endowment for International Peace и Stimson Center пък прогнозираха, че към 2025 г. Пакистан може да стане трета ядрена сила в света заради бързо растящия си арсенал, което е в пряка връзка и с политиката на Индия в тази сфера.

Рейчъл Бронсън вижда още един нов негативен тренд и това е все по-голямото незачитане на мненията на експертите при дебатите по различни съществени теми. То се изрази най-ясно по въпроси като промените в климата или Brexit, но е напълно възможно да сполети и такова ключово поле като ядрената сигурност.

САЩ и след тях

Един от малкото скорошни успехи в полето на ядрените оръжия остава споразумението, постигнато между САЩ и Иран през 2015 г. Според експертите от Arms Control Association е безразсъдно Вашингтон да се заиграва с темата дали то да бъде изоставено или не. Другата добра новина неочаквано дойде от корейския полуостров, където тези дни върви затопляне между Севера и Юга.

Но преди да се бърза с радостта от тези новини, трябва да си спомним, че неспособността на САЩ да спрат Ким Чен Ун да се сдобие с ядрено оръжие въпреки агресивните вербални и дипломатически атаки на Доналд Тръмп подрони допълнително авторитета на водещата военна сила в света. Това е опасно. Конкуренти като Китай, който иска да извоюва своя сфера на влияние в Азия и Русия, която иска да направи същото в Източна Европа, дебнат всеки знак на слабост и несигурност. Такива имаше повече от достатъчно при Барак Обама и не липсват под ръководството на Тръмп. Съюзници като Япония и Германия се превъоръжават, а такива като Израел реагират агресивно на всеки сигнал - например въздушнитя удар по ирански позиции в Сирия наскоро. Отдръпването на САЩ при двама поредни президенти говори, че тази тенденция не е мимолетна. Компенсирането й с ядрен арсенал само трябва да ни тревожи допълнително.

Старт, стоп, старт

Добрата новина от началото на тази година е, че Съединените щати и Русия обявиха, че са изпълнили задълженията си съгласно Договора за съкращаване на стратегическите въоръжения (New START) до крайния срок от февруари 2018 г. Договорът изискваше всяка страна, използвайки договорените правила за броене, да намали своите стратегически ядрени запаси до не повече от 1550 разгърнати бойни глави и бомби, както и средствата за изстрелването им.

В прессъобщение обаче руското външно министерство изрази недоволство, заявявайки, че Съединените щати са преконфигурирали няколко ракети Trident II, предназначени за изстрелване от подводници, и бомбардировачи B-52H по такъв начин, че "не може да потвърди, че тези стратегически оръжия са станали неспособни да използват ядрено оръжие". Критики имаше и по отношение на някои подземни съоръжения за изстрелване на ракети.

Иначе новият договор START изтича на 5 февруари 2021 г., но може да бъде удължен до 2026 г. Бъдещото развитие по темата е неясно, като в началото на президентството на Тръмп той го окачестви като лоша сделка, договорена от администрацията на Обама.
Let’s go MAD* again!

Ядрените оръжия достигат пика си през 1986 г., когато броят им е над 64 хил. Бройката после тръгва надолу и стига 9220 през 2017 г., като Русия води класацията с 4300, следвана от САЩ с 4000, според данните на Bulletin of the Atomic Scientists.

Изчисления колко пъти може да бъде унищожена земята към днешна дата със всичкия наличен арсенал трудно могат да бъдат направени, но бомба с мощността на известната руска "Цар Бомба" е способна да убие 7.8 млн. души в Ню Йорк само по време на експлозията, пресмята онлайн платформата NUKEMAP, създадена през 2012 г., в която любопитни потребители са натискали "червения бутон" за детонации над 140 млн. пъти.

Огромните арсенали, струпани от суперсилите, неведнъж са вдигали напрежението по света дори само по случайност. През 1961 г. например бомбардировач B-52 се разпада в небето над Северна Каролина. От него близо до градчето Голдсборо изпадат две ядрени бомби. По чудо трагедия, по-голяма от тази в Херошима и Нагасаки, не се случва.

Което трябва да напомни, че контролът върху атома не дава на 100 процента гаранции. Последният доклад на Международната агенция за атомна енергия за инциденти с ядрен материал, в това число непозволено притежание, кражба и изчезване, сочи, че за 1993-2015 г. техният брой е 2889. И не на последно място удоволствието да притежаваш ядрено оръжие е едно скъпо начинание, като сметките на експертите показват, че всеки час 2.2 млн. долара от данъците на американците отиват директно за поддържането на ядрения им арсенал.

* Mutual assured destruction - MAD: според доктрината за взаимно гарантираното унищожение при избухването на ядрен конфликт между две или повече страни, и атакуващи, и атакувани накрая ще се окажат унищожени. Това възпира държавите от използване на военна сила една срещу друга.
Темата накратко:

• Русия и САЩ се превъоръжават усилено, а ядрената реторика се връща към времената на студената война.

• Tехнологиите и новите видове оръжия все повече подкопават основния спасителен механизъм — ядреното възпиране.

• Несигурната политика на Вашингтон засилва риска от случайни конфликти.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Има едни крадци и бандити дето използват финансови и конвенционални оръжия за да унищожават държави.

  Също като с крадците и местните бабаити по селата.. дето тормозят всички.. и когато някой му писне и застреля крадец..т.е. използва атомно оръжие.. всички ще го осъдят.. Щото видите ли не било хуманно. Нищо, че крадците и бандитите не се спират и няма кой да ги озапти.

  Знаете ли, че в момента има финансов фашизъм? Огледайте се - има и финансови концлагери. На тия държави концлагери пари не им се дават от напечатаната финансова шума.. те се използват само като роби за да плащат за финансовата шума дето се раздава на тия държави дето слушат. Има и финансов геноцид.. т.е. пълно икономическо ембарго.. за държавите дето не слушат финансовия тартор.

  Та явно се оказва, че както едно време Колт е направил обикновените хора свободни, така и ядреното оръжие прави свободни държавите.

 • 2
  plc1490297565520267 avatar :-|
  Aldi Mitov

  Русия ще си я бутнат вътрешно. Просто с мафия не може вечно да се управлява.

 • 3
  reynickson avatar :-|
  reynickson

  Има огромно социално неравенство и концентрация на капитал в малко на брой хора и държави. Това не е устойчиво и нещата ще се наместят. Как? Предстои да видим.

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Или не познавате фактите, или просто заблуждавате.
  От преди близо десетина години САЩ обявиха новата си стратегия за внезапния глобален обезоръжаващ удар спрямо потенциалния противник, разбирай Русия.
  Договорът за ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения касае само разположените на земята и във въздуха ядрени оръжия и не се занимава с тези с морско базиране. Така се ражда идеята за изграждане на американската глобална противоракетна система AEGIS, чиито "пилони" станаха петдесетина военни кораба от различен клас, снабдени с платформи за изстрелване на ракети със среден обхват Tomahawk с или без ядрена глава. След като преди няколко години САЩ едностранно изляхоха от договора, ограничаващ наземните противоракетни системи, в Полша, Румъния, Ю.Корея и Япония бяха разположени противоракетните комплекси THAAD, които могат да изстрелват както противоракетни ракети, които се смятат за отбранително оръжие, така и крилати ракети Tomahawk, които с обсега си от 2500 км са оръжие със среден обсег. Инсталациите в Полша и Румъния в началото бяха представяни като защита на Европа от ядрен удар от ...Иран. После тази партенка се забрави.

  Русия е заобиколена по суша и море с наземни, с морско и въздушно базиране високоточни оръжия, които според американската стратегия за внезапния глобален обезоръжаващ удар могат да осъществят едновременен унищожителен удар върху руския ядрен потенциал.

  Е, с принципно новите ядрени оръжия, Русия провали тази стратегия. В този смисъл новите руски оръжейни системи са следствие и отговор на американската стратегия за обезоръжаване.
  И после - няма международен договор, който новите системи да нарушават. Да, нов кръг в надпреварата е, но Рейгъновите "звездни войни" не бяха ли?

 • 5
  cqo33546357 avatar :-|
  cqo33546357

  До коментар [#4] от "D-r D":

  Да допълня малко.

  Който знае разликата между термоядрено и ядрено оръжие ще разбере коментара. ;)

  Америка за разлика от Русия не изпълни международните договорки за редуциране на термоядрения арсенал.( Рейгън - Рейкявик и тн няма да навлизам в подробности който знае знае който не знае да търси и да чете).
  Който е запознат с историята на Опенхаймер знае и защо Русия а след нея и Китай разработват ядреното и термоядреното оръжие и защо учените разработили ядреното оръжие за Америка им помагат.
  Запознатите с историята също така знаят, че Кирай, Русия и сателитите им избягват ядрения апокалипсис благодарение на късмета че Сахаров разработва първи термоядреното оръжие.
  Хубава схема с бройки на бомби е извадил автора на статията но е добре да ги категоризира малко някак си да сравняваш дамски пищов с картечница е несериозно. ( Ядрена бомба до термоядрено устройство).

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#5] от "cqo33546357":

  Благодаря за допълнението.
  Има теми, по които коментарите във форума са много по-същостни от преписаното оттук-оттам от някой "автор" във вестника. Тази тема е от тях.

  По-неприятното е, че по правило вестникарските компилации са отчайващо едностранчиви. Недоумявам как може да се говори за постигнатия по време на Студената ядрен паритет, без да се споменат договорите за ограничаването на ядрените системи. Вярно е и това, разбира се, че ако се споменат договорите, ще трябва да се каже, че САЩ ударно излизат от тях, а тази истина не е удобна на тукашното проатлантическ пропагандно клише.

  В живота системите са взаимосвързани и абсолютно интегрирани. Да ги представяш като винкели от самостоятелна конструкция е измама.

 • 7
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Финансов, съдебен, военен фюрер се роди последните години. И той иска всичко без значение от цената.

 • 8
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  При фюрера всичко е ясно - 10% от света ще живеят добре, останалите ще плащат за да може тия 10% да живеят добре.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK