Токио планира да организира най-технологичната олимпиада в историята

Япония планира да надмине Пьонгчанг по иновации

Модел на новия национален стадион в Токио за летните олимпийски игри през 2020 г., който е проектиран от архитекта Заха Хадид
Модел на новия национален стадион в Токио за летните олимпийски игри през 2020 г., който е проектиран от архитекта Заха Хадид    ©  Reuters
Модел на новия национален стадион в Токио за летните олимпийски игри през 2020 г., който е проектиран от архитекта Заха Хадид
Модел на новия национален стадион в Токио за летните олимпийски игри през 2020 г., който е проектиран от архитекта Заха Хадид    ©  Reuters
Правителството се стреми да свие разходите около организацията за предстоящата олимпиада.

Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг останаха в историята като първия голям спортен форум с най-новите технологии, чрез които зрителите успяха да усетят атмосферата наравно с олимпийските атлети. Виртуална реалност, най-новото поколение високоскоростен безжичен 5G интернет, говорещи роботи, стрийминг услуги с висока резолюция и много други технологични иновации бяха неизменна част от най-голямото спортно събитие за годината. Освен това десетки специализирани камери заснемаха всяко действие от всеки ъгъл на участниците в състезанията.

След края на зимната олимпиада Токио обяви плановете си да задмине Пьонгчанг в тази категория по време на летните олимпийски игри през 2020 г., които ще се проведат именно в японската столица, пише CNBC.

Подготовката

Маса Такая, говорител на организационния комитет на олимпийските и параолимпийските игри в Токио, коментира, че са на път да организират най-иновативната олимпиада в историята. Мотото на предстоящите игри в Токио ще бъде Discover Tomorrow, което потвърждава амбициите им в технологичната сфера.

Такая увери, че комитетът "следи най-качествените корпоративни спонсори, които планират инвестиции в иновации през 2020 г.". Той сподели, че спортният форум ще се отличава от досегашните, тъй като той ще включва последните модели електрически коли, автономни автомобили, инициативи в киберсигурността и автоматичен превод на всички езици.

Миюки Сузуки, президент на Cisco в дивизията в Югоизточна Азия, Източна Азия и Океания, заяви, че 32-ите летни олимпийски игри със сигурност ще задминат изминалата олимпиада в Пьонгчанг по технологични иновации, тъй като вероятно до тогава 5G мрежата ще е достъпна в световен мащаб. Сузуки обясни, че поради това ще има с какво да впечатлят аудиторията. Американският технологичен конгломерат Cisco е официален партньор за мрежово оборудване на олимпиадата, която ще се проведе от 24 юли до 9 август 2020 г. .

Бюджетът

Андрю Стейпълс, директор на Economist Intelligence Unit (EIU) в Югоизточна Азия, смята, че новото строителство на спортни и други съоръжения ще има благоприятен ефект върху икономиката в страната.

Такая потвърди, че ще се стремят да свият разходите около организацията. Организационният комитет, местните власти в Токио и правителството работят съвместно по разпределянето на средствата от бюджета, чиято стойност е 12.6 млрд. долара. "Използването на съществуващите съоръжения в града допринесе за намаляването на предвидените разходи с 2 млрд. долара", добави говорителят на комитета.

Развитие на туризма

От Организацията по туризма в Япония прогнозират, че чуждестранните туристи в страната през 2020 г. ще се увеличат от 29 млн. до 40 млн. души.

Андре Андония, старши консултант в McKinsey, коментира, че туристическият поток в страната се увеличава от 2011 г. с по около 33% на годишна база. Според него летните олимпийски игри през 2020 г. ще запазят тенденцията.

Япония легализира услугите на онлайн платформата за краткосрочно отдаване на жилища под наем Airbnb миналата година. Майк Оргил, директор в Airbnb, коментира, че компанията е отворена към партньорство с управата в Токио по време на олимпиадата и е в готовност да се възползва от засиления туристически поток.