САЩ въведоха с леки отстъпки митата при вноса на стомана и алуминий

По-високите цени на стоманата, произтичащи от тарифата, биха могли да доведат до 4% спад в продажбите на автомобили и загуба на 45 000 работни места в автомобилния сектор

САЩ въведоха с леки отстъпки митата при вноса на стомана и алуминий

Канада и Мексико ще бъдат временно освободени от тях, други държави също могат да искат отстъпки

7791 прочитания

По-високите цени на стоманата, произтичащи от тарифата, биха могли да доведат до 4% спад в продажбите на автомобили и загуба на 45 000 работни места в автомобилния сектор

© Reuters


Доналд Тръмп официално подписа документа за въвеждане на нови мита за вносната стомана и алуминий. Той обаче смекчи категоричния тон и сега позволи на американските съюзници да кандидатстват за освобождаване от тях, което е знак за нарастваща загриженост във Вашингтон, че президентът отчуждава най-близките международни партньори на Америка, пише Financial Times.

Изключенията

Действайки по закон от студената война, който дава на американските президенти правомощието да налагат тарифи върху вноса, ако те застрашават националната сигурност на страната, Тръмп заяви, че САЩ ще започнат да налагат мита върху вноса освен от Канада и Мексико. Условията за ограничаване на вноса могат да бъдат предоговаряни с всяка страна поотделно. Според президента най-сериозните търговски заплахи идват от близки съюзници в отбраната и призова американските компании да купуват американска продукция.

"Силната стоманодобивна и алуминиева промишленост е от жизненоважно значение за нашата национална сигурност", каза американският президент в изявление. "Стоманата е стомана. Нямаш стомана, нямаш страна".

САЩ налагат 25% мито върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминий. Те ще влязат в сила след 15 дни и се очаква да доведат до ответни мерки от ЕС и други производители на стомана, като увеличат страховете от търговска война.

Тарифният режим обаче беше смекчен в последната минута, освобождавайки от таксата Канада и Мексико, макар и временно, докато САЩ и съседните страни предоговарят Северноамериканското споразумение за свободна търговия.

"Силната стоманодобивна и алуминиева промишленост е от жизненоважно значение за нашата национална сигурност".

Доналд Тръмп

Причините

Новите наказателни мита са част от предизборните обещания на Тръмп, когато обещаваща да защити американската стоманодобивна индустрия и да върне работните места на много от разочарованите общности в северозападната част на страната, които помогнаха да го изберат през 2016 г. "Нашите индустрии от години страдат от нечестните чуждестранни практики", каза Тръмп в четвъртък, цитирайки "унищожаването на цели общности" и обявявайки, че "това ще спре".

Докато тарифите бяха широко приветствани от производителите на стомана и алуминий в САЩ, те привлякоха критики от по-широк кръг индустриални и бизнес групи от отрасли, които използват стомана.

Последствията

Според проучване, публикувано в четвъртък от Съвета по външни работи на САЩ, по-високите цени на стоманата, произтичащи от тарифата, биха могли да доведат до 4% спад в продажбите на автомобили и загуба на 45 хил. работни места в автомобилния сектор.

Голяма част от критиките идват от Републиканската партия, като членовете на Конгреса се опасяват, че новите тарифи ще подкопаят ползите от данъчните реформи и ще намалят шансовете им на изборите за Конгреса в средата на ноември.

Републиканският сенатор Джеф Флайк, критик на Тръмп, заяви, че ще се опита да прокара законодателство за отмяна на тарифите. "Просто казано: това е увеличение на данъците върху американските производители, работници и потребители", каза Орин Хач, републикански председател на финансовия комитет на Сената.

Докато целта е да се защити американската стоманодобивна и алуминиева промишленост от наводняването на пазара от Китай с евтини метали през последните години, Канада, ЕС, Япония и Южна Корея се опасяват, че ще понесат тежестта от новите наказателни мита. Страните биха могли да лобират в САЩ за облекчения на таксите, като докажат, че техният износ не може да повлияе на националната сигурност на САЩ. Няма подробности обаче как ще става това, както и за кои групи продукти ще важат новите мита.

Европейската реакция

Европейската комисия изрази в петък готовност да внесе жалба до Световната търговска организация (СТО), ако ЕС не бъде изключен от обявените от Вашингтон нови мита. Заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен заяви, че все още се очакват пояснения на основата на какви показатели биха били прилагани изключения. Катайнен настоя ЕС да остане единен в този спор, както и да бъде възприеман като цялостно търговско пространство.

Трябва да решим дали търговията да бъде по правила или силова. Става дума за едностранни действия в разрез с международните правила. Ние сме съюзник, не заплаха. За всички следва да е ясно, че Европа е най-естественият съюзник в областта на сигурността за САЩ, обратното важи също, каза Катайнен. Той допълни, че ЕС изготвя ответни мерки, но се надява да не ги прилага. И поясни, че въпросът ще бъде отнесен до СТО "в краен случай".

"ЕС е близък съюзник на САЩ и продължаваме да смятаме, че ЕС трябва да бъде изключен от тези мерки", каза и еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом. "Ще търсим повече яснота по този въпрос през следващите дни", заяви тя, като отбеляза, че ЕС не може да е заплаха за националната сигурност на САЩ. В събота Малмстрьом ще се срещне с постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.

Съгласно законите на САЩ тарифите са позволени, защото биха запазили националната индустрия за целите на националната сигурност. Това обаче поражда проблеми в рамките на правилата за световна търговия. Търговските експерти се притесняват, че ходът на САЩ може да доведе до подобни действия от други страни.

Азиатският отговор

Големите азиатски икономики също реагираха остро на решението. Япония заяви, че то ще има голям ефект върху двустранните отношения. Китай посочи, че "решително се противопоставя" на ограничителните мерки, а Южна Корея изрази готовност да внесе жалба в СТО.

Китай, който произвежда половината от стоманата в света, ще направи оценка на щетите, които могат да последват от американските мита, и "твърдо ще защити законните си права и интереси", посочи китайското министерство на търговията. Външният министър Уанг Йи заяви, че всяко действие, насочено към Пекин, ще доведе до "оправдан и необходим отговор". Той също така предупреди, че каскадата от протекционизъм рискува да навреди на световната икономика и в крайна сметка и на САЩ. "Търговската война никога не е правилното решение", заяви той. "Резултатът ще бъде вреден за всички". САЩ от своя страна отговориха, че ще оценят въздействието на тарифите върху Китай и ще "предприемат ефективни мерки за защита на правата на Китай".

Китайски стоманодобивни и металодобивни асоциации призоваха правителството да наложи ответни мерки срещу САЩ, посочвайки вносни стоки като неръждаема стомана и въглища, селскостопански продукти и електроника. Спорът засили опасенията за търговията със соя, която е американският износ за китайския пазар с най-голяма стойност.

Бразилия и Аржентина заявиха, че мерките на Вашингтон не би трябвало да се насочват срещу тях или че ще поискат за тях да бъдат направени изключения от новия режим. Япония и Южна Корея също изразиха намерения да поискат изключения. Южна Корея, която е ключов съюзник на Вашингтон в Азия, е третият най-голям вносител на стомана в САЩ след Канада и Бразилия. Китай има сравнително малък дял от вноса на стомана в САЩ, но свръхпроизводството на страната заля световния пазар и понижи цените.

Налагането на мита за Канада е "немислимо", заяви канадският външен министър Кристия Фрийланд. Според нея "логично и правилно е Канада да бъде изключена от основанията за националната сигурност".

Ролята на Световната търговска организация

Членовете на Световната търговска организация все още имат време да обсъдят американските тарифи за вноса на стомана и алуминий, подписани от президента Доналд Тръмп, и от тях зависи какво ще се случи, каза говорителят на СТО Дан Прузин. Според него мерките могат "да се обсъдят във формата на СТО, в нашите съвети и комисии".

Ако някои страни решат да подадат жалба срещу новите мита, СТО първо ще опита да посредничи в спора. При условие че консултациите доведат до положителен резултат, САЩ ще се откажат от митата или ще се съгласят на някаква форма на компенсация. Ако обаче не достигнат до решение, СТО ще се намеси с юридическите си правомощия. Специален арбитраж, създаден за разглеждане на спора, ще трябва да реши дали търговската политика е оправдана, или нарушава правилата на СТО. Ако бъде преценено, че митата са незаконни, на съответната страна ще бъде дадено време да ги отмени. Ако тя не направи това, ще трябва да приеме някаква форма на компенсация на засегнатите. Като последно средство СТО може да разреши на страната, подала жалбата, да вземе ответни мерки, например като повиши собствените си мита.

Доналд Тръмп официално подписа документа за въвеждане на нови мита за вносната стомана и алуминий. Той обаче смекчи категоричния тон и сега позволи на американските съюзници да кандидатстват за освобождаване от тях, което е знак за нарастваща загриженост във Вашингтон, че президентът отчуждава най-близките международни партньори на Америка, пише Financial Times.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход