Как Китай оспорва позициите на САЩ в Азия

Бъдещето на континента зависи от разпределението на влиянието в играта между Пекин и Вашингтон

Китай дава ясни сигнали за амбициите си на континента
Китай дава ясни сигнали за амбициите си на континента    ©  Reuters
Китай дава ясни сигнали за амбициите си на континента
Китай дава ясни сигнали за амбициите си на континента    ©  Reuters

Противно на очакванията миналата седмица единадесет страни подписаха всеобхватното транстихоокеанско партньорство (ТТП). Самото партньорство беше лансирано от Вашингтон в противовес на китайската икономическа експанзия в Азия, но след като преди година президентът Доналд Тръмп изкара САЩ от него, очакванията бяха то да бъде погребано.

Това не се случи и единадесетте държави, сред които и ключови партньори на САЩ в региона като Япония и Австралия, продължиха напред. "Това е поредният обрат в прехода на Азия от американско влияние към нещо много по-променливо", написа малко след това New York Times (NYT). Според изданието САЩ се огъват под надигащата се икономическа и политическа мощ на Китай, а през последните пет години играта между двете суперсили е довела до значително преразпределение на силите на най-големия и населен континент.

Един континент между две сили

Опорна точка за американското влияние продължава да бъде продажбата на оръжия. Измежду 20-те държави в региона за периода между 2011 и 2016 г. едва седем са търгували с Китай, като стойността на сделките е в пъти по-ниска, отколкото тези с американската страна.

Въпреки неоспоримата доминация на Вашингтон Пекин започва да показва военна мощ. Пробуждането на Китай може да се припише както на по-доброто благосъстояние в страната, така и на технологичния напредък, написа в края на миналата година американското The Hill. "След десетилетия увеличаване на военния бюджет и прилагане на модерни оръжейни системи сега Китай може да оспори статуквото", пише още изданието.

Вторият коз в ръцете на Пекин е, разбира се, географското местоположение - предимство, което САЩ никога няма да имат. На фона на това и протекционистки политики, които администрацията на Доналд Тръмп налага, САЩ със сигурност ще загубят точки в търговията със стоки. Според данните от анализа на NYT търговията между азиатските държави и Китай е нараснала значително, докато позициите на САЩ са, меко казано, несигурни. Не помага и несигурността, която Вашингтон предизвика с налагането на мита върху вноса на стомана и алуминий.

"Китай използва изобилието си на работна ръка и капитал, за да проектира влиянието си", коментира Мира Хопър от Йеилския университет пред NYT. "Това се случва основно в държави, където САЩ нямат голямо влияние или не предлагат много помощ", коментира тя. По този начин Пекин успя да привлече Шри Ланка, но моделът не може да бъде приложен върху по-големите демократични държави. Съвместно с Индия, Австралия и САЩ Япония се опитва да съживи четиристранния неформален съюз, които в основите си е антикитайски.

Но за някои държави не е нужно да избират между богатството на Пекин и военните мускули на Вашингтон, пише NYT. В битката между двете някои от държавите в региона се опитват да извлекат максимума и да минимализират риска, без да заемат страни. Пример за това са Филипините под управлението на Родриго Дутерте, който през 2016 г. успя да извлече позитиви и от двете държави след странна игра на съюзи.

Случващото се на изток дава ясни сигнали, че разделение на континента както по време на студената война няма да има, но ролята на Китай и САЩ все още не е определена.

САЩ иска Китай да свие със 100 млрд. долара търговския си излишък с Вашингтон

САЩ оказва натиск над Китай да намали със 100 млрд. долара търговския си излишък със САЩ, обясни говорител на Белия дом, цитиран от Reuters. През 2017 г. САЩ отчетоха рекорден търговски дефицит от 375 мллрд. долара с Китай, по данни на американското бюро за преброяване на населението. Това са две трети от световния търговски дефицит на САЩ, възлизащ на 566 млрд. долара.

1 коментар
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Ако не греша в цветовете, според диаграмата, препечатена от New York Times, излиза, че Пакистан е държава "без определена позиция" по отношение на Китай. Това е дълбоко неверно. В Пакистан се осъществяват няколко огромни страрегически проекта по стртегията Един пояс, един път. Китайски консорциум притежава стратегическото дълбоководно пристанище Гвадар. Китай отдавна измести САЩ като влияние в Пакистан.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход