Предизвестената победа на Путин и след нея

Критиците на руския президент определят изборите като безсмислени, защото основният опозионен лидер Навални не бе допуснат до участие

Още от самото начало това бяха избори с осем кандидати, но с един предизвестен шампион. Мащабът на победата – над 76% за Владимир Путин, е несъмнено увеличение на подкрепата за руския президент в сравнение с 2012 г. Избирателната активност от над 67% изглежда достатъчно висока, за да му даде нужното равнище на легитимност, тъй като това на практика беше референдум за лидерството му. Но критиците на Путин определят изборите като почти безсмислени, тъй като на основния опозиционен лидер Алексей Навални не беше позволено да се състезава.

В победната си реч Путин посочи, че гласоподавателите са "признали постиженията през последните няколко години". Лидерите на Китай, Казахстан, Беларус, Венецуела, Боливия и Куба бяха сред първите, които изпратиха поздравления за неговия нов шестгодишен мандат. Китайският президент Си Цзинпин коментира: "В момента стратегическото партньорство между Пекин и Москва е на най-високо равнище в историята, което дава пример за изграждането на нов вид международни отношения."

Задълбочаване на напрежението

Докато някои връзки процъфтяват обаче, други са блокирани. Напрежението между Русия и Запада се задълбочи допълнително в последно време след отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал, за което британското правителство обвини Москва. Германският външен министър Хайко Маас постави под въпрос "честността на вота" и посочи, че Русия ще остане труден партньор. Но уточни: "Искаме да запазим диалога." В изказването си той визира записите от камери, показващи нередности по време на гласуването в някои градове и села в страната. Същевременно върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини се фокусира върху отравянето на Скрипал, което осъди като "абсолютно недопустимо".

И докато западните лидери не бързаха да честитят на Путин, Москва частично отдаде резултатите от вота на дипломатическата криза заради отравянето на бившия агент. "Избирателната активност е по-висока от очакваното, за което трябва да благодарим на Обединеното кралство. Бяхме подложени на натиск точно в момента, когато трябваше да мобилизираме избирателите. Всеки път, когато Русия е обвинявана в нещо без доказателство, руснаците се обединяват около ядрото на силата. А това днес определено е Путин", заяви говорителят на предизборния щаб на руския президент, цитиран от Financial Times.

Мобилизация на електората

В телевизионни предавания руски експерти се изказваха ласкаво за победата на Путин и повтаряха хипотезата, че именно чувството за "обсадена отвсякъде жертва", което президентът умело използва в кампанията си през последните дни, му е дало тласък. Но според политическия анализатор Екатерина Шулман влизането в сблъсък със Запада има само ограничен ефект. "Манталитетът на "обсадената отвсякъде жертва" е много полезен, за да се мобилизира подкрепа за настоящия лидер. Той подсилва идеята, че няма алтернатива. Но това изморява електората и го изхабява", твърди тя пред ВВС. В крайна сметка фокусът трябва да се измести към истинските тревоги на гражданите – тяхното стопяващо се благосъстояние, здравеопазването, жилищата и образованието.

Все пак въпреки удара на западните санкции върху руската икономика растежът се завърна с около 2%, туширайки евентуалното недоволство, пише сп. Economist. Намесата на Москва в Сирия, както и очевидното уважение от администрацията на американския президент Доналд Тръмп също се отразяват положително на твърдението на Путин, че Русия отново внушава респект. Сега руският президент ще използва победата си като нов мандат за продължаване на настоящия курс, а именно на конфронтация със Запада.