Никола Саркози е задържан за разследване на либийско финансиране

Обвиненията са, че Кадафи е дал три куфарчета с пари за финансиране на предизборната кампания на бившия френски президент

Като президент Саркози бе критикуван, че е станал домакин на държавна визита на Кадафи
Като президент Саркози бе критикуван, че е станал домакин на държавна визита на Кадафи    ©  Reuters
Като президент Саркози бе критикуван, че е станал домакин на държавна визита на Кадафи
Като президент Саркози бе критикуван, че е станал домакин на държавна визита на Кадафи    ©  Reuters

Бившият френски президент Никола Саркози е задържан и разпитван във връзка с разследване дали убитият либийски лидер Муамар Кадафи е финансирал предизборната му кампания през 2007 г. Саркози нарече обвиненията "груба манипулация", информира Reuters.

Разследването по либийския случай започна през 2013 г. след медийни публикации, базирани на твърденията на френско-ливанския бизнесмен Зиад Такиедин. Той казва, че е прехвърлил 5 млн. евро от бившия разузнавателен директор на Кадафи на ръководителя на кампанията на Саркози.

Серия от скандали

Това е второто голямо съдебно разследване срещу бившия френски президент, който беше на поста в периода 2007 - 2012 г. Той вече е изправен пред процес по други обвинения за незаконно надхвърляне на разходите по време на неуспешната му кампания за преизбиране през 2012 г.

Малко след като идва на власт през 2007 г., Саркози е критикуван, че е домакин на визита на Кадафи, по време на която либийският лидер опъва своята бедуинска палатка до Елисейския дворец. Първото посещение на Кадафи при западен лидер от десетилетия е последвано от подписването на няколко бизнес сделки и се случва, след като Саркози помага за освобождаването на българските медицински сестри, обвинени в заразяването на либийски деца със СПИН. Ролята на Катар в този случай не е докрай изяснена, но тогава Саркози публично благодари на емира.

Френската система позволява на разследващите да задържат човек за разпит до 48 часа, след което трябва да се реши дали има основание за превръщането на предварителното събиране на сведения в пълно разследване. Това може да доведе до процес, но не е задължително.

Саркози на прицел

Либийското разследване е фокусирано върху доказателствата, осигурени от Такиедин, който е разследван за продажба на оръжие на Пакистан през 90-те години на миналия век. През 2016 г. той твърди, че лично е предал три куфарчета с пари от Кадафи на Саркози и на висш негов помощник за финансиране на кампанията на бившия френски президент. Адвокат на Саркози отхвърли тези обвинения и показа копие от свидетелски показания пред полицията от Такиедин през 2012 г., в които бизнесменът казва, че за последен път е видял Саркози през 2003 г.

Либийското разследване протичаше сравнително тихо до януари, когато по искане на Франция във Великобритания беше арестуван френският бизнесмен Александър Джури, подозиран, че е насочвал пари от Кадафи за финансирането на кампанията на Саркози. Тогава адвокатът на Джури обвини френските власти, че политизират случая.

От години Саркози е обект на политически скандали, но нито един не е довел до присъда.