Саркози официално е заподозрян за либийско предизборно финансиране

Бившият френски президент отрича да е извършвал нещо незаконно и казва, че животът му е станал кошмарен

Бившият френски президент Никола Саркози е бил информиран след два дни на разпити, че официално е заподозрян в разследване дали неговата предизборна кампания през 2007 г. е била финансирана от убития либийски лидер Муамар Кадафи. Обвиненията са за пасивна корупция, което може да доведе до присъда от до 10 години затвор, пише Reuters.

Разследването е фокусирано върху твърденията, че Кадафи е осигурил милиони евро за предизборната кампания на Саркози, транспортирани до Париж в куфарчета. Бившият френски президент, който беше на поста в периода 2007 - 2012 г., отрича да е извършвал нещо незаконно. Вестник Le Figaro публикува изказването му пред магистратите, според което обвиненията за неправомерно либийско финансиране са мрежа от лъжи, която е превърнала живота му в "кошмар" и му е попречила да бъде преизбран през 2012 г.

"Тежка цена"

"Тези клевети направиха живота ми кошмар от 11 март 2011 г. насам. Платих тежка цена за тази афера. Приемете го така: загубих президентските избори през 2012 г. с 1.5 процентни пункта. Полемиката, предизвикана от Кадафи, ми струва тези 1.5 процентни пункта", е заявил Саркози.

Бившият френски президент, който беше критикуван, че е осигурил топъл прием за либийския лидер в Париж в края на 2007 г., посочва, че проблемите му започнали през март 2011 г., след като е поканил либийски бунтовници и е подкрепил водената от НАТО кампания, довела до падането на режима в Триполи. Той отхвърля "лъжите" на един от основните си обвинители – френско-ливански бизнесмен, който се обявява за "посредник във връзките между Париж и либийските тайни служби".

Обект на обвинения за нередности

Разследването по либийския случай започна през 2013 г., но тази седмица се разви със задържането на Саркози за разпит и последващото му официално поставяне под подозрение. Според френската система "поставянето под формално разследване" означава, че има сериозни основания за подозирано нарушение. Това често води до процес, но не е задължително.

От години бившият френски президент е обект на обвинения за нередности. В момента той оспорва нареждане да бъде изправен на съд за незаконно надхвърляне на разходите по време на неуспешната му кампания за преизбиране през 2012 г.