Русия взе ответни мерки и ще изгони над 150 западни дипломати

Москва се притеснява от потенциалните финансови санкции на Великобритания

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва отново е поискала достъп на руски дипломати до дъщерята на Сергей Скрипал, Юлия, която се възстановява и вече не е в критично състояние.
Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва отново е поискала достъп на руски дипломати до дъщерята на Сергей Скрипал, Юлия, която се възстановява и вече не е в критично състояние.    ©  Reuters
Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва отново е поискала достъп на руски дипломати до дъщерята на Сергей Скрипал, Юлия, която се възстановява и вече не е в критично състояние.
Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва отново е поискала достъп на руски дипломати до дъщерята на Сергей Скрипал, Юлия, която се възстановява и вече не е в критично състояние.    ©  Reuters

Русия ще изгони най-малко 150 западни дипломати и ще затвори американското консулство в Санкт Петербург в отговор на подобни действия, предприети тази седмица от съюзниците на Великобритания, които подкрепиха позицията на Лондон за ролята на Кремъл в отравянето на бивш шпионин Сергей Скрипал, съобщава Financial Times.

САЩ, Великобритания и редица европейски държави обвиняват Москва за случилото се, след като тя отказа да даде обяснения за инцидента с нервнопаралитично вещество, което според британските разследващи е използвано при покушението и което се е произвеждало единствено в Съветския съюз.

Мерките срещу САЩ

Руският външен министър Сергей Лавров обяви късно в четвъртък, че в отговор на американското решение да бъдат изгонени 60 руски дипломати от САЩ Москва ще експулсира същия брой американски представители, както и ще бъде затворено консулството в Санкт Петербург. Освен това според Лавров Русия е поискала среща на Организацията за забрана на химически оръжия, което да обсъди отравянето на Скрипал, пише ТАСС. Той добави, че Москва отново е поискала и достъп на руски дипломати до дъщерята на Сергей Скрипал, Юлия, която също пострада при атаката. По-рано в четвъртък беше съобщено, че тя се възстановява и вече не е в критично състояние.

Действията на Москва идват след безпрецедентната демонстрация на подкрепата на европейските съюзници и тези от НАТО за Великобритания. До момента над 20 държави са изтеглили дипломати от представителствата си на територията на страната като знак на солидарност с Великобритания (България не е сред тях).

Руски представители заявиха, че на Москва й е отнело няколко дни, за да реагира, защото списъкът на западните дипломати, които трябва да бъдат експулсирани, е бил внимателно проверен, за да не се нанесат ненужни щети на каналите за диалог в бъдеще.

Огледален отговор

Москва също така обяви, че ще изгони дипломати от редица европейски държави като огледален отговор на мерките, приети заради отравянето на бившия руски агент. Това потвърдиха външните министерства на осемте държави. Става дума за Финландия (един), Италия (двама), Полша (четирима), Литва (трима), Латвия (един), Холандия (двама), Швеция (един) и Естония (един). Техните представители трябва да напуснат страната в рамките на седмицата. Всички те имат седмица да напуснат страната.

По-късно в петък вечерта към списъка бяха добавени четирима души от Германия и двама от Испания, трима от Чехия, един от Норвегия, Хърватия и Ирландия и 13 от Украйна.

Един месец срок на Лондон

Руското външно министерство даде и един месец на Великобритания да намали максималния размер на мисията си в Москва до същия, който има руската страна в Обединеното кралство. Според изявлението на руската институция именно "провокативните действия" на Великобритания са подтикнали множество европейски страни да експулсират руски дипломати. В отговор британското външно министерство обвини Русия, че нарушава международното право.

Още в средата на март Лондон реши да изгои 23-ма руски дипломати и да предприеме няколко други мерки по случая "Скрипал", а Москва отговори реципрочно.

В събота Москва уведоми Лондон, че трябва да изтегли малко над 50 свои дипломати от Русия, като според външното министерство на Русия така в двете страни ще има еднакъв брой дипломати, съобщи Reuters. Говорителката на министерството Мария Захарова, цитирана от ТАСС, уточни, че разликата между броя на руските и британските дипломати е над 50 души. "Ние настояхме за паритет. Британците имат 50 дипломати повече от нас", каза тя, от което следва, че Лондон трябва да върне у дома "малко над 50", добави тя.

Финансови притеснения за Москва

Financial Times отбелязва, че Москва се притеснява още повече от потенциалните финансови санкции. Великобритания проверява визите, дадени на стотици богати руснаци, и разглежда възможността да наложи забрана на Лондонското Сити да помага в продажбата на руски държавен дълг.

Такива стъпки биха поставили под въпрос плановете за икономически реформи, които Владимир Путин обеща да проведе по време на шестгодишния мандат, който спечели на президентските избори преди две седмици. Той призова за скок в технологичното развитие и огромни увеличения на разходите за инфраструктура, здравеопазване и образование.

През февруари клиринговите къщи в Ситито, заедно с големи руски банки, срещу които има наложени санкции, са допринесли за издаването на еврооблигации на стойност 4 млрд. евро, с които е финансиран руският дълг. Половината от тях са продадени на пазара в Лондон, като почти половината от дълга е бил купен от базирани в британската столица инвеститори, пише Bloomberg.

Вратичка в европейското и британско законодателство позволява санкционирани руски банки - и най-вече ВТБ, да извършват дейност като основни организатори за издаването на руски дълг.