Китай и САЩ вървят към търговска война, която не желаят
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Китай и САЩ вървят към търговска война, която не желаят

Най-голямото повишение на митата (с 25 процентни пункта) засяга различни видове замразено свинско месо и алуминиев скрап от САЩ

Китай и САЩ вървят към търговска война, която не желаят

Пекин наложи мита до 25% за американски стоки на стойност 3 млрд. долара

Петър Карабоев
5743 прочитания

Най-голямото повишение на митата (с 25 процентни пункта) засяга различни видове замразено свинско месо и алуминиев скрап от САЩ

© Reuters


Първите искри на задаваща се търговска война между САЩ и Китай започнаха вече да прелитат, но нито Вашингтон, нито Пекин желаят да се стигне до открит бизнес конфликт между двете най-големи икономики в света.

От 2 април, понеделник, се въвеждат мита в размер на до 25% за 128 американски стоки и групи продукти - от замразено свинско месо и вино до сушени плодове и алуминиеви и стоманени продукти, обяви финансовото министерство на Китай в неделната вечер. Това съответства на предложения от Пекин на 23 март списък от американски стоки на обща стойност около 3 млрд. долара годишно, на които да бъдат наложени мита.

Реакцията на Пекин e отговор на одобрените от президента Доналд Тръмп наказателни мита за алуминий и стомана от март, а не на очаквания още тази седмица нов американски списък на стойност близо 60 млрд. долара годишно. Това означава, че китайците тепърва може да втвърдят тона и да отвърнат с търговски санкции за десетки милиарди долара.

"Това е легитимна защита"

С подготвяния списък САЩ искат да накажат Китай за продължителна злоупотреба с технологични авторски права - нещо, което китайците отричат. Часове след съобщението на китайското финансово министерство от 1 април многотиражният вестник Global Times предупреди Вашингтон да не си мисли, че Китай ще се ограничи само със символични контрамерки. "Някои хора на Запад си мислят, че Китай заема твърда позиция само заради китайците и в крайна сметка лесно ще направи отстъпки. Но те грешат." Вестникът се издава от официоза на китайската компартия, макар понякога линията му да не следва тази на правителството.

Министерството настоява, че обявените мита са легитимна защита на китайските интереси в рамките на правилата на Световната търговска организация. Министерството на търговията на Китай обяви, че замразява ангажиментите си към СТО да понижи митата за 120 американски стоки, включително плодове и етанол. Сега те ще се повишат с допълнителни 15 процентни пункта, което засяга още пресните и сушени плодове, ядки, вино и няколко вида валцована стомана (но вносът на стоманени продукти от САЩ възлиза едва на около 1% от китайския пазар). Същото важи и за други 8 групи продукти, включително свинско месо и алуминиев скрап, за които от 2 април митата се повишават с 25 процентни пункта.

Предупредителен изстрел

Всичко това прилича повече на предупредителен изстрел, защото далеч повече щети могат да бъдат нанесени на САЩ, ако Китай обложи с по-високи мита американската соя или самолети - двете групи стоки с най-голяма стойност във вноса, като само внесената соя е за 14 млрд. долара през 2017 г. Нещо повече - ако пострадат американските фермери, това ще донесе големи рискове за републиканците преди частичните избори през ноември тази година.

Те и без това ще усетят ефекта от сегашните санкции, защото в случая с етанола например досега митото бе 30%, а вече ще е 45%. Това автоматично засяга производителите в САЩ на царевица или захарна тръстика, използвани като суровина за етанол и биодизел. Китайските производители ще могат да се възползват от новата ситуация и благодарение на държавни субсидии ще се опитат да запълнят отварящата се ниша.

Китайският капацитет обаче е недостатъчен - както за соята, използвана като храна и като фураж в животновъдството, така и за етанола. Търсенето на етанол е стимулирано от правителствената политика да се намалят вредните емисии от автомобилите, включително като до 2020 г. всички бензини в страната трябва да съдържат 10% етанол. "През 2019-2020 г. търсенето на етанол за горива може да експлодира, а дотогава няма да са изградили достатъчно национален капацитет. Вероятно ще трябва да потърсим по пазарите в чужбина", коментира пред Reuters Майкъл Мао, анализатор в консултантската компания Zhuochuang, базирана в провинция Шандун.

Reuters изчислява, че годишното потребление ще достигне 15 милиона тона етанол, за който ще са нужни 45 млн. тона царевица. В момента производството на етанол е около 2.5 милиона тона годишно.

Не е ясно откъде ще дойде компенсацията, като етанолът от Бразилия - най-големият производител в света, е твърде скъп, за да заинтересува китайците. Въведеното през януари 2017 г. мито от 30% вече предизвика почти пълно спиране на процъфтявалия дотогава внос. С добавените сега 15 процентни пункта към митото американският етанол ще се изравни по цени с китайския с цена от около 1000 долара за тон (след данъците).

Защо Пекин не желае ескалиране на спора

Анализатори, цитирани от FT, казват, че Пекин не желае ескалиране на търговските спорове с Вашингтон поради две основни причини.

Първата е, че китайската икономика все още е в значителна степен зависима от износа и при сблъсък с пазар, на който поддържа внушителен търговски излишък, е по-вероятно да се окаже в губеща позиция. Освен това САЩ може да санкционират технологични сектори, на които Китай разчита да чертаят бъдещето на индустрията и износа. В този смисъл анализаторите са по-съгласни с президента Тръмп, когато казва в характерния си стил, че търговските войни "лесно се печелят". Особено когато си страна с голям търговски дефицит спрямо съперника.

Втората е, че Пекин се опитва да е с Япония и ЕС в лагера на противниците на протекционизма. Ако тези две големи световни икономики заемат страната на САЩ в търговския спор, проблемът става огромен. Миналия месец Артур Крьобер от базираната в Пекин изследователска група Gavekal Dragonomics написа, че "Китай знае, че може да поддържа търговски конфликт с който и да е отделен конкурент, включително САЩ. Но едно координирано усилие на индустриалните демокрации да сдържат програмата на Китай за меркантилно развитие би причинило далеч повече болка".

Първите искри на задаваща се търговска война между САЩ и Китай започнаха вече да прелитат, но нито Вашингтон, нито Пекин желаят да се стигне до открит бизнес конфликт между двете най-големи икономики в света.

От 2 април, понеделник, се въвеждат мита в размер на до 25% за 128 американски стоки и групи продукти - от замразено свинско месо и вино до сушени плодове и алуминиеви и стоманени продукти, обяви финансовото министерство на Китай в неделната вечер. Това съответства на предложения от Пекин на 23 март списък от американски стоки на обща стойност около 3 млрд. долара годишно, на които да бъдат наложени мита.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Много миролюбив текст. Но само ако Китай ходи по гайдата на САЩ. Реалността, обече, не оставя такива впечатления.
  Преди срещата на Ким Чен Ун с председателя Си в Пекин от Вашингтон изразиха надежда, че Китай няма да води търговска война със САЩ. Пък именно САЩ я започнаха с въведените от Тръмп мита за вноса на китайска стомана (25%) и алуминий (10%). Три седмици по-късно се появи и войнственият мемурандум „За борба с икономическата агресия на Китай“, с който се въвеждат допълнителни ограничения. Според Тръмп явно това е пътят за реанимирането на America first: мита и...Шести американски...

  Видимо проблемът не е във външнотърговския дефицит, защото на пръсти се броят страните, с които САЩ са на плюс. Не е и в „кражбите на интеректуална собственост“. Основният проблем, е че все по-засилващият се Китай става все по-опасен съперник за хегемонията на САЩ и двете държави тепърва все по-трудно ще намират компромиси. Тръмп се заобикаля с ястреби – Помпео и Болтън, които не крият вижданията си за сдържане на Китай.
  Затова и стартиралата търговска война може бързо да излезе от равнището на соята и етанола, да се окаже продължителна и да обхване и трети страни като Австралия, Русия, ЕС, целия Индокитай, Близкия изток, Латинска.
  Ако търговската война се задълбочи, а такива симптоми има, САЩ най-вероятно ще прибегнат до класическите си геополитически лостове за натиск върху Китай – дестабилизиране на Кореите, Тайван, флот в Южнокитайско море.
  Проблем за плановете на американците е, че в последните години Пекин съществено усили икономическото и донякъде политическото си присъствие в Азия, Европа, Африка, Латинска Америка, което прави задачата на американската администрация за геополитически натиск върху Китай доста неосъществима.

  Заради някакви 60 млрд. долара Тръмп определено рискува America first да остане само в спомените му от детството...

 • 2
  toshiro avatar :-|
  Lazar Petrov

  Китайците се хванаха на въдицата, при няколко стотин милиарда търговски излишък със САЩ трябва да си много тъп да водиш дори търговски спорове, пак камо ли война. Не виждам какво има да печелят китайците, въпроса е само колко ще загубят.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK