Трилиони долари инвестиции са нужни, за да се преодолее кризата с водата

Главният изпълнителен директoр на Suez Жан-Луи Шосад смята, че водата може да бъде по-ценна от петрола един ден

Трилиони долари инвестиции са нужни, за да се преодолее кризата с водата

САЩ и други държави се нуждаят от големи вложения във водната си инфраструктура, като за това ще е необходим частен капитал

6905 прочитания

Главният изпълнителен директoр на Suez Жан-Луи Шосад смята, че водата може да бъде по-ценна от петрола един ден

© Reuters


Кейптаун няма да бъде последният голям град, който ще остане без вода. Нарастването на населението, урбанизацията, старата инфраструктура, замърсяването и изменението на климата са сред основните причини за увеличаване на недостига на вода, пише Bloomberg в свой анализ.

Нарастваща необходимост

Нарастващата необходимост е тревожна, защото земеделието и производството на електроенергия зависят от водата и водната инфраструктура. "Съществува 100% корелация между наличието на вода и ръста на БВП", казва главният мениджър на фонда Pictet Asset Management. "Ако няма вода, няма икономически растеж."

В следващите десетилетия ще са необходими инвестиции в размер на трилиони долари във водна инфраструктура. Ако публичните финанси не могат да ги осигурят, голяма част от тях ще трябва да дойдат от частния сектор. Това обаче няма да се случи, освен ако водата и капиталът не поправят нефункционалните си отношения. Да вземем само два примера: левият британски опозиционен лидер Джеръми Корбин иска да ренационализира водните компании, докато Габон току-що конфискува обекти, управлявани от френската компания Veolia Environnement.

"Ако няма вода, няма икономически растеж."

С толкова слабо разпространена сладка вода има много залози. Около 4 млрд. души живеят с тежък недостиг на вода най-малко един месец годишно, а половин милиард са така през цялата година.

Компаниите в сектора

Компаниите, които се опитват да решат тези проблеми (докато печелят пари), включват френските Suez и Veolia, американските Danaher и Xylem, както и китайската компания Water Group. С реинвестирането на дивидентите индексът S&P Global Water се повишава с повече от 7% годишно през последното десетилетие според данните на Bloomberg.

Някои смятат, че появата на водата като клас активи е само началото. Главният изпълнителен директно на Suez Жан-Луи Шосад смята, че тя може да бъде по-ценна от петрола един ден. Въпреки това нейният специален статут сред стоките може да обезкуражи инвестициите.

За разлика от суровия петрол или електричеството тя рядко се търгува на борси или през границите. Транспортът е скъп. Няма хомогенна глобална цена на водата и трудно можем да си представим, че някога може да има.

Да имаш достатъчно вода за пиене е човешко право и обществото не желае да плаща много за нещо, което пада от небето. Следователно правителствата често определят изкуствено ниски цени на водата, което прави по-трудно възстановяването на инвестициите.

Проблемите

Има и други усложнения. Търсенето нараства бързо в развиващите се икономики, тъй като стандартът на живот в тях се подобрява. Но в някои развити страни употребата на домакинствата намалява поради по-ефективни интелигентни измервателни уреди и системи за пестене на вода. Във Франция обемът на използваната вода намалява с до 1.5% годишно, казват от Suez.

Трябва ли водоснабдяването да бъде държавно? С изключение на някои страни като Израел и Сингапур публичният сектор не върши добра работа, грижейки се за този ценен ресурс, като пример за това е кризата в Кейптаун.

Във Великобритания, една от малкото държави, които напълно са приватизирали своята водна индустрия, комуналните услуги са справедливо критикувани за натрупването на дълг. Затова мобилизирането на по-голям частен капитал ще се нуждае от внимателно регулиране, за да могат да се съчетаят стимулите на инвеститорите с общественото благо.

Когато е възможно, комуналните услуги на места с много дъждове могат да бъдат насърчавани да продават излишъка в зоните на засушаване, особено ако това е по-евтино от изграждането на инфраструктура като инсталациите за обезсоляване.

Инвестициите не са панацея, разбира се. Тъй като селското стопанство поглъща около 70% от потреблението на сладка вода, страните биха могли да направят големи крачки само като разпределят по-добре доставките.

Кейптаун няма да бъде последният голям град, който ще остане без вода. Нарастването на населението, урбанизацията, старата инфраструктура, замърсяването и изменението на климата са сред основните причини за увеличаване на недостига на вода, пише Bloomberg в свой анализ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  geordgeo avatar :-?
  geordgeo

  С развитието на соларните технологии и падането на цените на изгражданите електроцентрали от такъв тип, си струва да се обезсолява водата от големите крайморски градове. Засега на много от правителствата по света им се свиди да влагат пари в такива инсталации, но щом няма как да увеличат водния ресурс по друг начин, ще се наложи да преосмислят своите водни политики и това е един от начините. Другият е икономията на наличния ресурс и спиране на пилеенето, което е голям проблем по целия свят...

 • 2
  daks avatar :-|
  ДАКС

  Бахти тежката реклам-пропаганда!

 • 3
  hlr1435497791434792 avatar :-|
  coinspirator


  До коментар [#2] от "
  ДАКС
  ":

  Човек трябва да е запознат малко от малко с тенденциите и проблемите, за да разбере това, което си усетил и ти. Прокламира се публично-частното партньорство и все искат да изкарат, че видите ли, бизнесът ще спаси света, щот има пари да го направи. Ми да си купят нова планета...само дето няма за продан. Всичките си откраднати пари да си ги набутат на едно специално място...инвеститори..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход