Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Виаграта – следващото лекарство за рак?; Първият хотел в околоземна орбита

Виаграта – следващото лекарство за рак?

Разработката на нов медикамент от нулата е тежка задача – изисква огромно количество средства, изследователска работа, години клинични изследвания и тежки процедури за одобрение от държавните фармацевтични регулатори. Това важи в особено голяма степен за лекарствата, предназначени за борба с рака, които по груби сметки поглъщат около 750 млн. долара, преди да стигнат до първите си пациенти. Затова учените, работещи в сферата на онкологичните заболявания, постепенно се преориентират към алтернативен подход – изследването на съществуващи и вече тествани лекарства за други болести, които могат да бъдат адаптирани за борба с туморните образувания.

Преди седмица обаче стана ясно, че учените са се натъкнали на изненадващ кандидат за нов онкологичен медикамент – популярното хапче за борба с еректилната дисфункция при мъжете... Viagra. Първоначално лекарството е замислено да се бори с ангината, като подобрява кръвообращението и премахва болките в гърдите. Впоследствие се оказва, че то увеличава притока на кръв и в други части на мъжкото тяло. Според публикация в научното списание eCancer Medical Science обаче неговата активна съставка, известна под името перорални инхибитори на фосфодиестераза тип 5 (PDE5), освен това забавя или спира растежа на туморни образувания при лабораторни мишки и пациенти доброволци. Статията обобщава резултатите от 25 научни експеримента, според които виаграта вероятно може да помогне при борбата с различни видове рак, като например на гърдата, белите дробове, панкреаса, дебелото черво и други. В момента текат 11 клинични изследвания, които да докажат или отхвърлят хипотезата.

Първият хотел в околоземна орбита

Щатската аерокосмическа компания Orion Span обяви, че до три години смята да изстреля в орбита около Земята първата частна космическа станция. Тя ще се нарича Aurora Station и ще функционира също така като първия в историята на човечеството космически хотел. Планирано е той да приема на борда си гости някъде през 2022 г.

Aurora ще има напълно модула структура и на първо време ще може да приюти шест души – четирима туристи и двама професионални астронавти. Всичко това, разбира се, ще идва на немалка цена – всеки, който иска да прекара 12 дни околоземна орбита, ще трябва да заплати астрономическата сума от 9.5 млн. щатски долара. Само за сравнение – първият космически турист в историята Денис Тито плаща 20 млн. долара за 7-дневно пътешествие през 2001 г. До момента само 7 частни лица са посетили Международната космическа станция срещу сума между 20 и 40 млн. долара.

Планирано е Aurora да бъде разположена на височина около 320 км от земната повърхност. Станцията ще се върти около Земята със скорост, която ще й позволява да обиколи планетата за около 90 мин. Така космическите туристи ще могат да се наслаждават на 16 изгрева и залеза всяко денонощие, живеейки в безтегловност. Те също така ще имат възможност да излетят в Космоса само след 3 месеца интензивно обучение, което е съществено съкращаване на срока в сравнение с досегашния 2-годишен цикъл на тренировки, през който трябва да мине всеки бъдещ посетител на Международната космическа станция. Orion Span също така планира да си сътрудничи и с космическите агенции на по-малки държави, които не разполагат с ресурсите на суперсили като САЩ, Китай или Русия, но биха желали да изпратят свои изследователи в на борда на Aurora Station.