Германия дава заявка за по-твърда линия спрямо Русия

Новият първи дипломат Хайко Маас е по-критичен към Кремъл от предшествениците си

Отношенията между Меркел и Путин може да са по-малко двусмислени през следващите години
Отношенията между Меркел и Путин може да са по-малко двусмислени през следващите години    ©  Reuters
Отношенията между Меркел и Путин може да са по-малко двусмислени през следващите години
Отношенията между Меркел и Путин може да са по-малко двусмислени през следващите години    ©  Reuters

Russlandversteher или Putinversteher. Така в Германия се наричат политиците, които "разбират" или по-скоро симпатизират на Кремъл и руския президент Владимир Путин. Доскоро Германската социалдемократическа партия (ГСДП) беше основният извор на т.нар. Russlandversteher. Такива са например бившият министър на външните работи Зигмар Габриел, предшественикът му (и настоящ президент) Франк-Валтер Щайнмайер и канцлерът преди Меркел Герхард Шроьодер, които поддържаха подхода на сътрудничество с Москва.

Но със смяна на поколенията идва и смяна в политически убеждения, или поне това сигнализират действията на новия първи дипломат на Германия Хайко Маас, пише Politico. Маас, който е на поста от близо месец, използва първото си интервю - пред германското издание Spiegel, за да разкритикува Русия по редица теми, включително подкрепата за режима на Башар ал Асад и отравянето на двойния агент Сергей Скрипал.

Хайко Маас: Русия действа все по-враждебно

"Когато става въпрос за политиката ни спрямо Русия, трябва да осъзнаем действителността. За жалост Русия действа все по-враждебно", казва Маас пред Spiegel. От интервюто става ясно, че според министъра Москва е "труден партньор", който не може да предложи конструктивни идеи за решаването на конфликти.

Заявките на новия първи дипломат дават основания да се очаква ако не завой, то поне повече яснота в политиката към Москва. "Позицията на Германия спрямо Русия може да стане по-малко двусмислена през следващата година и това вероятно е добра новина", коментира пред Politico Йорг Форбрих, анализатор от German Marshall Fund.

Маас вече получи подкрепата на министъра на отбраната Урсула фон дер Лайен от партията на Ангела Меркел. "Убедена съм, че изводите на колегата Маас за Русия за напълно правилни", коментира тя, след като в интервю пред Bild am Sonntag също разкритикува Русия заради действията й в Източна Украйна, Крим и Сирия.

Според президента Щайнмайер обаче с тази реторика Германия рискува отчуждаването на Русия, което може да има опасни последици. Пред същото издание той заяви, че разговорът с Москва трябва да остане опция за правителството.

В текст за друг германски вестник - Tagesspiegel, бившият първи дипломат Зигмар Габриел пък се опита да върне топката обратно в полето на Маас. Габриел написа, че връзката между химическата атака в Дума и сирийските правителствените части все още не е установена, като също така не пропусна да спомене обвиненията на САЩ срещу режима на Саддам Хюсеин и предполагаемото наличие на оръжия за масово поразяване в Ирак.

"Северен поток 2" под въпрос

Но сигналите за промяна на тона идват и от канцлерството. Преди две седмици Ангела Меркел заяви, че Германия няма да подкрепи изграждането на газопровода "Северен поток 2", преди да бъде изяснена транзитната роля на Украйна. Това се случи след срещата ѝ с украинския президент Петро Порошенко в Берлин.

Позицията на Меркел бе неочаквана, като се има предвид, че в края на март строежът на германската част от газопровода получи последното нужно разрешително от Берлин, а германското правителство от години лобира за проекта въпреки възраженията на партньори от ЕС и САЩ. През 2016 г. Зигмар Габриел беше цитиран от Кремъл как в разговор с Владимир Путин казва, че ще накара Брюксел да не се бърка в проекта. Друг Russlandversteher и лобист за изграждането на газопровода - бившият канцлер Герхард Шрьодер, в момента е в борда на директорите на "Газпром" и "Роснефт".