Какво друго по света: няколко любопитни идеи

NASA изстреля орбитален "търсач на планети"; Първият Hyperloop в Европа

NASA изстреля орбитален "търсач на планети"

Американската космическа агенция NASA изведе в орбита следващия си орбитален телескоп, наречен TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), предназначен специално за издирване на планети извън Слънчевата система. Той е 400 пъти по-мощен от предшественика си "Кеплер" и ще изпълнява разнообразни задачи през следващите поне 2 години. Апаратът беше успешно изстрелян в Космоса в ранните часове на миналия четвъртък на борда на ракета за многократна употреба Falcon 9 на SpaceX.

Наследникът на орбиталните телескопи "Хъбъл" и "Кеплер" ще има малко по-специална мисия – да търси небесни тела, обикалящи около относително по-близко разположени звезди. Според учените от NASA става дума за около 200 хил. слънца от "близката ни околност", чиято яркост е между 30 и 100 пъти по-висока от досега изследваните, което ще увеличи шанса за откриване на планети около тях. Така TESS ще набележи обекти за изследване с бъдещия още по-мощен орбитален телескоп "Джеймс Уеб", който трябва да бъде изстрелян в близко бъдеще.

Новият апарат на NASA е уникален с още нещо: той ще обикаля около Земята по изключително разтеглена елипсовидна орбита, която се простира далеч отвъд орбитата на Луната. Това е нещо, което не е правено никога досега и би трябвало да задържи телескопа в стабилна позиция поне 20 години. По този начин TESS ще може да наблюдава набелязаните звезди почти през цялото време, без да се притеснява от сенките на Земята или Луната. Телескопът ще прави една обиколка за около 14 дни, като по време на най-дългия си перигей (точката на най-голямото си приближаване до Земята) ще има около 16 часа, за да предаде на контролния център събраната информация.

Първият Hyperloop в Европа

Калифорнийската компания Hyperloop Transportation Technologies обяви, че започва строежа на тестово трасе с дължина един километър в околностите на своя изследователски център край Тулуза, Франция, където да изпробва едноименната транспортна технология от следващо поколение за суперскоростно придвижване на магнитни възглавници. На практика това ще е третата подобна инсталация в света (след тази на Virgin в пустинята на север от Лас Вегас и на Илън Мъск край седалището на SpaceX в Хауторн, Калифорния) и първата в Европа.

Проектът ще се осъществи на два етапа. Първо ще се построи затворено тестово трасе с дължина 320 метра, което трябва да бъде готово още тази година. През 2019 г. HyperloopTT обещават да пуснат и еднокилометров участък, който ще е монтиран на пилони с височина 5.8 метра и ще е умалена реална версия на транспортната технология от следващо поколение. Очаква се също така през това лято да бъде готова и капсулата, която ще се придвижва на магнитна възглавница в гигантските херметично затворени тръби. Изработката й е възложена на изследователското звено на компанията в Испания.