Когато партито приключи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Когато партито приключи

Бизнес активността в еврозоната продължава да се увеличава, но темпът отслабва.

Когато партито приключи

Икономиката на еврозоната достигна най-високия си растеж от десетилетие през 2017 г., но темпът оттук нататък ще се забавя

5128 прочитания

Бизнес активността в еврозоната продължава да се увеличава, но темпът отслабва.

© Kai Pfaffenbach


Темата накратко

- Световната икономика достигна рекорден за последните шест години растеж през 2017 г., а еврозоната - най-високия от десетилетие.

- Прогнозите са темпът оттук нататък да се забавя – по-постепенно за света, по-скоростно в Европа.

- През 2019 г. се очакват политическа несигурност и повишаване на лихвите, което също ще укроти растежа.

Съвсем доскоро партито в еврозоната беше в своя пик, а тревогите бяха там, където им е мястото – под килима, оставени за утре. През 2017 г. тя отбеляза най-силния си икономически растеж от десетилетие, безработицата намаляваше навсякъде, а бизнес общността завърши годината с отдавна невиждан приповдигнат дух.

Само че всяко парти рано или късно приключва. Оптимистичните прогнози са растежът на Стария континент да се запази непроменен тази година, а песимистите очакват темпът да започне да се забавя още в следващите месеци. А ако случайно 2018 г. завърши над очакванията, след това обратът няма да се размине – 2019 г. ще бъде точката на пречупване, след която скоростта ще започне да се понижава.

Причинителят е известен отсега – очакваното увеличение на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще задъха фирми и домакинства с по-високи разходи, а инвестициите ще стават по-скъпи. Европа ще се окаже лице в лице и със стар противник – политическата несигурност, която се очаква да дойде с предстоящата смяна на ръководството на ЕЦБ, изборите за Европейски парламент и смяната на екипа в Брюксел. Неприятна изненада бяха и падащите индекси на бизнес климата още през първите три месеца на 2018 г., които породиха опасения, че забавянето може неприлично да подрани.

Предизвестен обрат

Изненадващо високият растеж от 2.5% на европейската икономика през 2017 г. на практика отправи покана към всички международни институции да повишат очакванията си за следващите две години. Така Световната банка ревизира нагласите си за еврозоната с 0.6 пр. п. нагоре през 2018 г. в макропрогнозата си от януари, a Международният валутен фонд (МВФ) вдигна своите през април до 2.4% очакван ръст спрямо 2.2% три месеца по-рано. Повишенията обаче направиха разликата между тази и следващата година още по-видима. Според двете институции забавянето през 2019 г. ще бъде в рамките на 0.4 пр. п (виж графиката).

Интересното е, че този обрат изглежда ограничен до Стария континент, САЩ и Япония, докато за световния икономически растеж ще се погрижат развиващите се страни. Така например Световната банка очаква руската и турската икономика да се ускоряват, което е добра новина за страни като България, които разчитат на пазарите им за износа си. Нагоре ще бъде и растежът в Латинска Америка, Южна Азия и Африка.

За склонните към паника е редно да се подчертае, че забавянето не означава стагнация или криза. "Еврозоната изглежда е преминала през пика на икономическия цикъл и оттук нататък следва забавяне на темпа, което не е нещо страшно, нито неочаквано", коментира консултантът на Unicredit Любомир Митов. "Това просто означава, че икономиката се връща към потенциалния си растеж", допълва той.

И все пак - защо

Причините за забавянето са няколко. Един фактор, който се посочва в макропрогнозите за 2019 г., е свиването на разликата между реално произведения брутен вътрешен продукт и потенциалния (тоест производствения капацитет на фирмите). Засега повечето държави произвеждат под капацитета си, но няколко са над него – което означава неща като извънредни часове работа, забавяне на поръчки и трудности да се посрещне търсенето.

Според сметките на ОИСР фирмите в четири държави от еврозоната, сред които Германия, вече се задъхват, а МВФ прогнозира, че до 2019 г. към групата ще преминат и останалите страни от региона. Когато това се случи, икономиките ще се върнат към потенциалния си темп на растеж, значително под пред-кризисните нива, ограничаван от застаряващото население и слабото увеличаване на производителността.

Проблемът с това обяснение е, че оценките за разликите между реално и потенциално производство не са особено надеждни. Така например повечето държави в еврозоната все още имат безработица около 7-8%, което означава, че има още свободни работници. Същевременно инвестициите се възстановяват, но не до предкризисните си нива. Слабата инфлация и ръстът на заплатите също показват, че все още има достатъчно пространство за разрастване на бизнеса.

По-убедителна спирачка на растежа ще бъде повишаването на лихвите. "От 2019 г. се очаква ЕЦБ да започне затягане на паричните условия, което ще афектира разходите на фирми и домакинства", коментира Георги Ангелов от "Отворено общество". По-високите лихви означават по-скъпи заеми и съответно по-малко покупки и инвестиции.

За задлъжнели държави като Италия, Белгия и Франция пък ще става все по-трудно да обслужват дълга си. Федералният резерв вече започна плавно увеличение на основния лихвен процент в САЩ, но ефектът беше временно туширан от данъчната реформа на президента Доналд Тръмп. Положителното й влияние върху икономиката обаче се очаква значително да намалее през 2019 г.

В ЕС над икономиката ще тегне и политическият цикъл. Догодина се очакват избори за Европейски парламент, нов състав на Европейската комисия, смяна на ръководството на ЕЦБ. "През 2019 г. не можем да очакваме никакви реформи в Европа, защото няма кой да ги прави", казва Ангелов.

Смут всяват и заплахите от страна на американския президент Доналд Тръмп за налагане на още мита, които будят страх от търговски войни. "Мерките на Тръмп в сферата на търговската политика създадоха чувство за неувереност по света и предизвикаха забавяне на световната търговия", отбелязва Митов.

Неприятна зимна изненада

Докато миналата година завърши с рекордно високи положителни нагласи сред мениджърите в Европа, първите месеци на 2018 г. укротиха духовете.

"От гледна точка на изпреварващите индикатори забавянето вече е факт", коментира Митов. "През март виждаме индикации за съществен спад на растежа на световната търговия от 4 на около 2%, което е най-ниското равнище от ноември миналата година", допълва той.

Бизнес активността в еврозоната продължава да се увеличава, но темпът отслабва – растежът на новите поръчки пада до 15-месечно дъно, а промишленото производство се повишава с най-ниската си скорост от 17 месеца, показва индексът на нагласите на мениджърите по покупки на IHS Markit. "Положителните настроения сред немските фирми се изпариха", констатира мюнхенският институт ifo след поредния спад на индекса на бизнес климата в Германия през април.

Изчисленията на хедж фондa Fulcrum Asset Management пък показват, че растежът на бизнес активността в еврозоната е паднал от около 3.6% през януари до 1.5% през април. Последните допитвания сочат, че потребителското доверие също отслабва.

Консенсус сред експертите за причините на спада няма. Главният икономист на IHS Markit Крис Уилямсън коментира пред в. Financial Times вероятността силното евро да стои зад понижението на новите поръчки към фирми. Единната валута поскъпна с над 10% на годишна база спрямо долара и прави европейската продукция по-скъпа за чуждите пазари. Любомир Митов обаче е на мнение, че сегашното ниво не представлява сериозна опасност за експорта. "Ако се осъществят очакванията на Unicredit еврото да поскъпне още до към 1.3 долара, тогава негативното въздействие ще е по-силно", допълва той.

Фактор е и особено студената зима, която скова Европа през първите месеци на годината. Експертите от IHS Markit сочат времето като виновник за слабия ръст в туристическия и развлекателния сектор през март.

Климатът обаче трудно обяснява слабите очаквания на строителните предприемачи за април и май в еврозоната, счита Митов. Други анализатори гледат към стачките в Германия за по-кратка работна седмица и по-високи заплати, заедно с тежкия грипен сезон като предпоставка за забавянето, отбелязва Financial Times.

Факторът "Тръмп" също играе роля. "С Тръмп никой не знае какво може да се случи – както реши да наложи мита на Китай, така може да реши и за Европа", коментира Ангелов. "Дори и нищо да не усещат към момента, мениджърите се въздържат от дългосрочни инвестиционни решения", допълва той. Отрезвяването след партито вече е тук.

Темата накратко

- Световната икономика достигна рекорден за последните шест години растеж през 2017 г., а еврозоната - най-високия от десетилетие.

- Прогнозите са темпът оттук нататък да се забавя – по-постепенно за света, по-скоростно в Европа.

- През 2019 г. се очакват политическа несигурност и повишаване на лихвите, което също ще укроти растежа.

Съвсем доскоро партито в еврозоната беше в своя пик, а тревогите бяха там, където им е мястото – под килима, оставени за утре. През 2017 г. тя отбеляза най-силния си икономически растеж от десетилетие, безработицата намаляваше навсякъде, а бизнес общността завърши годината с отдавна невиждан приповдигнат дух.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK