Производството на вино слезе на 60-годишно дъно
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Производството на вино слезе на 60-годишно дъно

Reuters

Производството на вино слезе на 60-годишно дъно

Основната причина е лошото време в Западна Европа през 2017 г.

5122 прочитания

Reuters

© Reuters


Световното производство на вино през миналата година е слязло на най-ниското ниво от 60 години. Основната причина е лошото време в Европейския съюз, което се отрази на реколтата, съобщи Международната организация на лозарите и производителите на вино (OIV).

Спрямо предходната 2016 г. глобалното понижение е с 8.6% до 250 милиона хектолитра, допълва базираната в Париж организация. Това е и най-слабият показател от 1957 г., когато са били произведени 173.8 милиона хектолитра. (От един хектолитър, т.е. 100 литра, се произвеждат стандартни 133 бутилки от 750 мл.)

Най-сериозен е спадът в ЕС - средно 14.6%, но в три от големите производители на вино този показател е с още по-драматично намаление. В Италия производството е било със 17% по-малко (42.5 млн. хектолитра), във Франция - с 19% по-малко (36.7 млн. хектолитра), а в Испания - с 20% по-малко (32.1 млн. хектолитра). Френското правителство обяви миналата година, че повечето райони за добив на грозде и производство на вино, включително Бордо и Шампан, са били ударени от пролетни слани, суша и бури, довели до рекордно ниски резултати. Трите страни остават световни лидери - заедно контролират 54.6% от обема и 58.2% от стойността на глобалната търговия.

Португалия, Румъния и Австрия отчитат умерено увеличаване на производството. За България данните на OIV сочат прогнозните 1.2 млн. хектолитра, т.е. в най-добрия случай повторение на производството от 2016 г. Най-добрата от последните години остава 2013 г., когато са произведени 1.7 млн. хектолитра, но тя е била последвана от срив с над 50% през 2014 г. до 0.7 млн. хектолитра.

От другата страна на Атлантика - в САЩ, които са четвъртият по големина производител, ситуацията е останала почти стабилна.

Китай се изкачва до седми производител в света след Австралия и Аржентина.

В Латинска Америка резултатите са смесени - внушителните 25% повече вино в Аржентина (но пък 2016 г. бе доста слаба) и спад от 6% в Чили.

Добрата новина за този бизнес е, че потреблението расте - до около 243 милиона хектолитра, или годишен растеж от 1.8%. Най-много вино се купува в САЩ (32.6 млн. хектолитра), следвани от Франция (27 млн. хектолитра). Трета поредна година стабилно расте потреблението в Китай - с 3.5% зо 17.9 милиона хектолитра, но този пазар би трябвало да има значително по-голям потенциал предвид населението от над 1 милиард души.

Площи с лозя (в млн. хектари) по света, включително такива, които още не дават реколта
Източник: oiv.int

Испания остава водещият износител по обем, като контролира глобален дял от 20.5%. Франция обаче е световен лидер в износа по стойност - 9 млрд. евро за 2017 г.

Световният износ се е повишил на годишна база с 3.8% до 107.9 млн. хектолитра и с 5.1% като стойност до 30 млрд. евро. От 54% на 57% се е повишил делът на бутилираното вино. Най-впечатляващите резултати идват при искрящите вина, където са изнесени 8.6 млн. хектолитра, или увеличение с 11.2% като обем и с 8.9% като стойност. Това е забележително, като се има предвид, че този сегмент е 8% от глобалния износ като обем, но заема 19% като стойност.

Всичко това идва от лозя с обща площ 7.6 млн. хектара, от които 3.3 милиона хектара са в Европейския съюз. (Това обхваща и масивите за десертни сортове и стафиди.)

Световното производство на вино през миналата година е слязло на най-ниското ниво от 60 години. Основната причина е лошото време в Европейския съюз, което се отрази на реколтата, съобщи Международната организация на лозарите и производителите на вино (OIV).

Спрямо предходната 2016 г. глобалното понижение е с 8.6% до 250 милиона хектолитра, допълва базираната в Париж организация. Това е и най-слабият показател от 1957 г., когато са били произведени 173.8 милиона хектолитра. (От един хектолитър, т.е. 100 литра, се произвеждат стандартни 133 бутилки от 750 мл.)


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK