Производството на вино слезе на 60-годишно дъно

Основната причина е лошото време в Западна Европа през 2017 г.

Световното производство на вино през миналата година е слязло на най-ниското ниво от 60 години. Основната причина е лошото време в Европейския съюз, което се отрази на реколтата, съобщи Международната организация на лозарите и производителите на вино (OIV).

Спрямо предходната 2016 г. глобалното понижение е с 8.6% до 250 милиона хектолитра, допълва базираната в Париж организация. Това е и най-слабият показател от 1957 г., когато са били произведени 173.8 милиона хектолитра. (От един хектолитър, т.е. 100 литра, се произвеждат стандартни 133 бутилки от 750 мл.)

Най-сериозен е спадът в ЕС - средно 14.6%, но в три от големите производители на вино този показател е с още по-драматично намаление. В Италия производството е било със 17% по-малко (42.5 млн. хектолитра), във Франция - с 19% по-малко (36.7 млн. хектолитра), а в Испания - с 20% по-малко (32.1 млн. хектолитра). Френското правителство обяви миналата година, че повечето райони за добив на грозде и производство на вино, включително Бордо и Шампан, са били ударени от пролетни слани, суша и бури, довели до рекордно ниски резултати. Трите страни остават световни лидери - заедно контролират 54.6% от обема и 58.2% от стойността на глобалната търговия.

Португалия, Румъния и Австрия отчитат умерено увеличаване на производството. За България данните на OIV сочат прогнозните 1.2 млн. хектолитра, т.е. в най-добрия случай повторение на производството от 2016 г. Най-добрата от последните години остава 2013 г., когато са произведени 1.7 млн. хектолитра, но тя е била последвана от срив с над 50% през 2014 г. до 0.7 млн. хектолитра.

От другата страна на Атлантика - в САЩ, които са четвъртият по големина производител, ситуацията е останала почти стабилна.

Китай се изкачва до седми производител в света след Австралия и Аржентина.

В Латинска Америка резултатите са смесени - внушителните 25% повече вино в Аржентина (но пък 2016 г. бе доста слаба) и спад от 6% в Чили.

Добрата новина за този бизнес е, че потреблението расте - до около 243 милиона хектолитра, или годишен растеж от 1.8%. Най-много вино се купува в САЩ (32.6 млн. хектолитра), следвани от Франция (27 млн. хектолитра). Трета поредна година стабилно расте потреблението в Китай - с 3.5% зо 17.9 милиона хектолитра, но този пазар би трябвало да има значително по-голям потенциал предвид населението от над 1 милиард души.

Испания остава водещият износител по обем, като контролира глобален дял от 20.5%. Франция обаче е световен лидер в износа по стойност - 9 млрд. евро за 2017 г.

Световният износ се е повишил на годишна база с 3.8% до 107.9 млн. хектолитра и с 5.1% като стойност до 30 млрд. евро. От 54% на 57% се е повишил делът на бутилираното вино. Най-впечатляващите резултати идват при искрящите вина, където са изнесени 8.6 млн. хектолитра, или увеличение с 11.2% като обем и с 8.9% като стойност. Това е забележително, като се има предвид, че този сегмент е 8% от глобалния износ като обем, но заема 19% като стойност.

Всичко това идва от лозя с обща площ 7.6 млн. хектара, от които 3.3 милиона хектара са в Европейския съюз. (Това обхваща и масивите за десертни сортове и стафиди.)


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход