Акциите на Air France се сринаха с 14% заради продължаващите стачки

Френският министър на финансите предупреди, че авиокомпанията може да "изчезне"

Акциите на Air France спаднаха с 14% в понеделник в резултат на последните трудности пред френската авиокомпания. Инвеститорите реагираха на оставката на президента на авиопревозвача Жан-Марк Жанаяк и на негативните коментари на френския министър на финансите Брюно льо Мер, пише ВВC.

Жанаяк подаде оставка, след като персоналът на компанията отхвърли ново споразумение за заплатите и продължи със стачките с искания за увеличение на трудовото възнаграждение с 5.1%. Същевременно в неделя Льо Мер предупреди, че Air France може да изчезне.

Въпреки стачката авиокомпанията заяви, че ще успее да изпълни близо 85% от полетите днес. Правителственият отговор на кризата е възприеман като тест за трудовите реформи на президента Еманюел Макрон. "Призовавам всички да бъдат отговорни – екипаж, наземен персонал и пилоти, които искат неоправдано вдигане на заплатите. Оцеляването на Air France е под въпрос", коментира Льо Мер. И допълни, че държавата "няма да изпълни ролята на опора" за дълговете на компанията. "Air France ще изчезне, ако не направи необходимите усилия да бъде конкурентоспособна", предупреди министърът.

Air France-KLM отбеляза нетни загуби от 269 млн. евро през първото тримесечие на тази година. British Airways и Lufthansa вече претърпяха тежки реформи за орязване на разходите през последните години на фона на покачващата се конкуренция от нискотарифните превозвачи. Докато експерти твърдят, че Air France изостава в процеса по преструктуриране и не успява да реши проблема с продължаващите загуби.

Air France се сля с холандската авиокомпания KLM през 2004 г. Групата вече понижи очакванията си за своите финансови резултати за 2018 г.