Решението на Тръмп за Иран: Какви са опциите пред президента на САЩ

Европейските съюзници се съмняват, че Вашингтон ще остане в ядреното споразумение

Американският президент Доналд Тръмп ще обяви по-късно днес дали ще изтегли САЩ от иранската ядрена сделка. Европейските му съюзници се съмняват, че той ще остане в споразумението, тъй като се оказа трудно да го убедят, че то реално ограничава ядрените дейности на Техеран в замяна на облекчаване на санкциите.

Тръмп остро критикува договорката, защото тя не взема предвид иранската ракетна програма и ролята на страната в Близкия изток, както и не възпрепятства за постоянно Иран да развие ядрено оръжие. Европейските лидери предупреждават, че изтеглянето на Вашингтон ще саботира дългогодишната работа по ключовата сделка, чрез която се извършват инспекции на Техеран. Но признават, че се подготвят за "негативно решение" на Тръмп относно частично или цялостно изтегляне.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  b.davidkov avatar :-|
  masay
  • + 4

  Вече не е нужно да се гадае.
  New York Times, позовавайки не на "отлично информиран източник" съобщи, че президентът Тръмп вече е казал на приятеля си Макрон, че САЩ излизат от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), известен като ядрената сделка с Иран, и от12 май възстановяват всички отменени със споразумението санкции. Светът официално ще разбере за това довечера.

  Какво следва?

  Първо: не бива да продължава да се следва заблудата, че някакъв шантав чичко Тръмп прави първото, каквото му хрумне напук на здравия разум. В САЩ президентът наистина е началник на изпълнителната власт, но не е самодържец. Реалната външна и вътрешна политика се прави от Конгреса с одобрението на Сената, където са представени почти поравно и двете американски партии. В случая със СВПД излизането на САЩ е дълбоко премислена многопланова стратегическа комбинация от действия, съставена от сложнното кълбо от интириси на тамошни политически, икономически, разузнавателни, еврейски, арабски и пр. лобита.

  Второ: САЩ са само една от страните по сделката. Освен тях и Иран в договора са и останалите страни-членки на СС на ООН - Русия, Китай, Франция и ОК, както и привлечената в последния етап на преговорите Германия. Т.е. излизането на САЩ не обезсилва автоматично постигнатите договорености. Още повече, че Съветът на ЕС е приел правни актове, чрез които част от разпоредбите на споразумението стават част от правото на ЕС. Ако клекне пред диктата на САЩ, ЕС ще признае открито, че няма самостоятелна политика и е придатък на Америка.
  На основание приетия преди време закон срещу Иран, Русия и С.Корея САЩ по традиция ще заплашват със санкции всички лица, компании и банки, които нарушат разпоредбите му или казано по-просто - които осъществяват сделки с Иран. Сред най-засегнатите потенциално ще са Франция и Русия, които след 2015 г. сключиха многомилиардни сделки с ирански компании за инвестиции в нефтодобивната, нефтопреработвателната промишленост, строителство на нефто- и газопороводи и инфраструктура. Сделки с американски компании няма сключени, освен закупуването на няколко самолета от Боинг за въттрешни линии.

  Трето: бъдещето на иранската ядрена сделка наистина следва да се разглежда именно като елемент от сложния пъзел на отношения, както в района, така и в света:
  - отношенията Иран - Израел. Заплаха да еврейската сържава е реалното изграждане на шиитската дъга Иран-Ирак-Сирия и Ливан след днешната голяма победа на Хизбулла на парламентарните избори там и катастрофата на сунитската просаудитска управляваща партия на премиера Харири;
  - отношенията Израел - САЩ. Небивалото влияние върху политиката на САЩ от страна на еврейското лоби, най-показният елемент от който е прилагането в действие на с десетилетия отлаганото решение за преместване на американското посолство в Йерусалим. Този акт демонстрира краха на израелко-палестинските договорености и пълното им неглижиране от страна на Вашингтон;
  - отношенията САЩ - Русия, както в Сирия, така и в целия Близък Изток, постсъветското пространство, Афганистан, Пакистан, Северна и Централна Африка, Турция;
  - отношенията САЩ - Китай - С.Корея, защото без участието на Пхенян Иран не би напреднал така стремително в новита разработки на ракети с голям обсег;
  - отношенията САЩ - водещи европейски държави, защото както и Русия, САЩ не се занимават да установяват отношения с виртуалния ЕС, а търсят единомислие с водещите държави: Германия, Франция, ОК. И ако може те да работят за програмата America First;

  Пропадането на иранската сделка целенасочено ще засили позициите на консерваторите в Техеран и евентуалното възобновяване на ядрената програма като отговор ще доведе до обоснован от това военен удар от Израел и Саудитска, подкрепени от САЩ. Иран определено не разполага с такива съвременни оръжейни системи, с които са въоръжени трите държави-агресори, но освен огромната си армия разполага с около милион афганистански и пакистански шиити-бежанци, които на чеса ще се влеят в армията.

  Има голяма вероятност потенциалният конфликт в Иран да реши еднозначно въпросът за многополюсния свят. Именно в промяната на днешния ЮС-модел.

  Нередност?
Нов коментар