Тръмп изтегля САЩ от иранското ядрено споразумение

Вашингтон ще възстанови санкциите срещу Техеран

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще напуснат ядреното споразумение с Иран, което беше подписано преди три години. На специална пресконференция в Белия дом късно вечерта във вторник той нарече сделката "разлагаща се и гниеща" и подчерта, че е "обида" за него като гражданин. Американският президент каза, че ще върне обратно санкциите върху Техеран, които бяха облекчени според условията на договорката.

Споразумението, сключено по времето на администрацията на Обама, ограничава ядрените дейности на Техеран в замяна на облекчаване на санкциите. Тръмп обаче го смята за прекалено меко и "пълно с пропуски". Той подчерта, че ядреното споразумение е "ужасна, едностранчива сделка, която не е донесла мир и никога няма да го направи", предаде АP.

Решението на Тръмп беше очаквано, но то ще доведе до покачване на напрежението в Близкия изток, ще разтревожи европейските съюзници на Вашингтон и може да затрудни доставките на петрол.

Пазарите реагираха спокойно веднага след новината - водещите индекси на Уолстрийт се понижиха съвсем леко, а цената на петрола остана почти без промяна, след като по-рано през деня беше отстъпила от достигнатия връх в понеделник.

Първи реакции от ЕС

В изявление Франция, Германия и Великобритания, които също са сред подписалите документа през 2015 г., коментираха, че съжаляват, че САЩ са взели това решение. Европейският дипломат №1 Федерика Могерини заяви, че Европейският съюз е решен да запази ядреното споразумение с Иран.

Израел и Саудитска Арабия подкрепят решението

Израел и Саудитска Арабия одобряват решението на Тръмп. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че напълно подкрепя "смелото решение" на президента Доналд Тръмп да оттегли САЩ от ядреното споразумение с Иран, предаде AFP.