ЕС с амбиция да запази ядрената сделка с Иран

Европейските лидери призоваха САЩ да не предприема действия, които ще попречат на други държави да спазват споразумението

Лидерите на ЕС ще обсъдят излизането на САЩ от ядрената сделка и агресивната търговска политика на Вашингтон на срещата между ЕС и Западните Балкани в София на 17 май.

Европейските съюзници на Вашингтон обещаха да запазят иранската ядрена сделка от 2015 г. въпреки решението на президента Доналд Тръмп да изтегли САЩ от нея и да възстанови санкциите, предаде Reuters. Европейски лидери порицаха решението на Тръмп за споразумението, което доведе до вдигане на санкциите срещу Иран в замяна на ограничаване на ядрената програма на страната. Те призоваха Вашингтон да не предприема действия, които биха попречили на други държави да спазват споразумението. Иранският президент Хасан Рохани каза, че Техеран възнамерява да продължи да спазва условията на сделката.

От своя страна Вашингтон заяви, че възстановяването на санкциите срещу Иран влиза в сила веднага за нови договори, а вече работещите с Техеран фирми ще имат няколко месеца да прекратят търговските си отношения.

Изтеглянето на САЩ от ядрената сделка с Иран даде нов тласък на цените на петрола. В сряда сорт брент се търгува за 76.7 долара за барел, което е повишение с 2.3%. Американският лек петрол е нагоре с 2.3% до 70.5 долара. Тези стойности са най-високите от 3 години и половина насам.

Единен европейски отговор

В съвместно изявление лидерите на Великобритания, Франция и Германия подчертаха, че остават ангажирани с ядрената сделка, която по думите им остава важна за споделената сигурност. "Призоваваме САЩ да гарантират, че структурите на Съвместния всеобхватен план за действие (споразумението за ядрената програма – бел. ред.) ще останат непокътнати и да избягват предприемането на действия, които биха затруднили пълното прилагане на сделката от всички останали страни", се посочва в изявлението, предоставено от офиса на британския премиер Тереза Мей след разговорите й с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел.

Германският външен министър Хайко Маас каза: "Ще опитаме да запазим това важно споразумение, което гарантира, че Близкият изток и целият свят са по-безопасни."

Макрон съжали за решението на Тръмп и заяви, че ще работи за по-широко споразумение за иранската ядрена дейност, балистична програма и регионална политика след оповестеното изтегляне на САЩ.

Москва също обяви, че ще насочи усилията си към запазване на сделката и нарече решението на Тръмп "дълбоко разочароващо".

Готви се среща с Техеран

Ръководителят на френската дипломация Жан-Ив льо Дриан заяви, че външните министри на Франция, Германия и Великобритания ще се срещнат на 14 май с представители на Техеран, за да обсъдят как да се запази споразумението за иранската ядрена програма.

С колегите ми от Великобритания и Германия ще се срещнем с представители на Иран, за да обсъдим цялостната ситуация, каза Льо Дриан, цитиран от AFP. "Споразумението не е мъртво", заяви той и добави, че ще се състоят срещи с френския петролен гигант Total, както и с други компании със сериозни бизнес и икономически интереси в района. "Да, има реална опасност от конфронтация. Надявам се от това да няма последици за мира", заяви още той.

Според френския министър на икономиката Брюно льо Мер е недопустимо САЩ да се поставят в позиция на икономически жандарм на планетата.

Върховният представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини подчерта, че "заедно с останалата част от международната общност ще запазим ядрената сделка". Тя каза, че е обезпокоена особено от обявяването на нови санкции. ЕС е "решен да запази" ядреното споразумение, увери Могерини, като призова международната общност да се придържа към него въпреки изтеглянето на САЩ.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в Twitter, че лидерите на ЕС ще обсъдят излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран и агресивната търговска политика на Вашингтон на срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани в София на 17 май, предаде БТА.

"Реалната политика на Доналд Тръмп, иранската сделка и търговията ще се сблъскат с единен подход на Европа. Лидерите на ЕС ще обсъдят и двата въпроса на срещата на високо равнище в София идната седмица", заяви Туск.

Възстановяването на санкциите влиза в сила незабавно

Възстановяването на санкциите на САЩ срещу Иран, свързани с ядрената програма на Техеран, влизат в сила незабавно за нови договори, заяви съветникът на Тръмп за националната сигурност Джон Болтън, цитиран от AFP. Работещите в момента с Иран фирми ще имат няколко месеца да прекратят търговските си отношения с него.

Министерството на финансите на САЩ обяви, че санкциите по вече сключени с Иран договори ще влязат в сила след преходен период от 90 до 180 дни. "Напълно е възможно да последват и още санкции, ако получим нови сведения. Искаме да окажем колкото се може по-голям икономически натиск над Иран и да го лишим от достъпа до приходите, с които щеше да разполага, ако САЩ не се бяха изтеглили от ядреното споразумение. Не се разрешават никакви нови договори", каза Болтън.

За вече сключени договори, включително за чуждестранните, често европейски, фирми, които са инвестирали в Иран, преходният период от три до шест месеца "е начин да им се даде възможност да напуснат" Иран, добави Болтън. Новият посланик на САЩ в Германия Ричард Гренел, който встъпи в длъжност вчера, призова германските фирми да прекратят дейностите си в Иран.

Германия е един от главните икономически партньори на Иран. По данни на министерството на икономиката от 2016 г. германският износ е достигнал около 2.6 млрд. долара, което е повишение от 26%. Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин съобщи, че решението на Тръмп да изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение анулира разрешителните на американската фирма Boeing и европейския й конкурент Airbus за продажби на пътнически самолети на Иран.

Възможни политически противоборства в Иран

Решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от споразумението за ядрената програма на Иран ще доведе до политически противоборства в сложния властови апарат на ислямската република. Това заявяват за Reuters ирански официални представители, според които е възможно балансът на властта да се измени в посока към хардлайнерите, които искат да осуетят опитите на президента реформист Хасан Рохани за по-добри връзки със Запада.

В първите часове след решението на Тръмп институциите в Иран дават разнопосочни сигнали какво трябва да направи страната в отговор. Върховният водач аятолах Али Хаменей вече е казвал, че Иран ще скъса "на парчета" сделката, ако САЩ се изтеглят. Председателят на парламента Али Лариджани обвини Тръмп, че няма нужните "умствени способности" да взема важни решения и не може да се работи с него.

Президентът Рохани обаче настоява, че страната може да сключи сделка и без Вашингтон и че е готова да премахне ограниченията върху ядрената си програма само ако няма ново споразумение.

"Ще обвинят Рохани. Ще продължат с щуротиите си у дома и в чужбина. И ще могат да обвинят САЩ за провала в икономиката", казва за агенцията Абас Милани, директор на програмата за ирански изследвания в университета в Станфорд.

Началникът на щаба на иранската армия Мохамад Бакери заяви от своя страна, че Иран не се е налагало да подписва сделката, но "арогантната страна" САЩ дори не е успяла да се придържа към подписа си.

Според командира на Корпуса на гвардейците на революцията ген.-майор Мохамад Али Джафари обаче Европа може и да няма възможност да спаси сделката, тъй като не може да "вземе самостоятелно решение" и "е свързана с Америка".