Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Мозък на прасе живее 36 часа извън тялото; Мъхът може да пречиства водата от арсеник

2891 прочитания

© Yves Herman


Мозък на прасе живее 36 часа извън тялото

Екип американски неврохирурзи са направили шокиращо откритие, което може да промени диаметрално разбирането ни за това какво е смърт. Учените от медицинския факултет на Университета в Йейл са обявили в края на март по време на затворена среща на Националния институт по здравеопазване на САЩ, че са разработили технология, с която могат да запазват жизнените функции в мозъка на прасе за период до 36 часа, след като животното е умъртвено.

Според ръководителя на изследователската група проф. Ненад Сестан това се постига с технология, наречена BrainEx, свързваща отделения от тялото мозък към "затворена система от помпи, нагреватели и торби с изкуствена кръв, затоплени до телесна температура". По този начин учените възстановили кръвообращението в рамките на 4 часа след смъртта на прасето. Резултатът от експериментите с мозъците на между 100 и 200 прасета, взети от близка кланица, бил по думите на проф. Сестан "умопомрачителен": милиарди здрави и активни мозъчни клетки.

Ученият обаче прави уточнението, че "жив" не означава "в съзнание". Мозъците на прасетата не отчитали никаква електрическа активност, просто "права линия", аналогична на пациент в кома. "Въпросните животински мозъци не чувстват нищо, убеден съм в това", уточнява професорът от Йейл. Според неговия колега Стив Химан обаче дори "тези мозъци и да са увредени, ако клетките в тях функционират, това е жив орган".

Когато започва своя проект, екипът от Йейл се надява да започне да картографира връзките в човешкия мозък. В светлината на последните резултати обаче учените се надяват, че чрез BrainEx могат да научат нови неща за недостатъчно изследвани явления като процеса на стареене и възникването на аутизма, както и да тестват експериментални методи за лечение на Алцхаймер или рак.

Мъхът може да пречиства водата от арсеник

Ако сте на дълъг поход сред природата, съществува съвсем реален шанс да останете без вода. Дори да намерите начин да напълните бутилките си отново, няма как да сте напълно сигурни дали водоизточникът е достатъчно чист. В такива случаи на помощ идват хлорните хапчета за пречистване и специалните филтри. Добрата новина е, че природната среда също развива свои "природни" способи за детоксикация.

На подобно нещо са се натъкнали изследователи от Университета в Стокхолм, Швеция. Те установили, че специален вид мъх от вида Warnstorfia fluitans се е научил да извлича отровния арсеник от водата. Откритието е направено в блатисти местности в северната част на Швеция в близост до мини за желязна руда. Учените установили, че мъхът извлича 82% токсичния елемент за час, когато бъде потопен във вода с 10 пъти наднормено съдържание на арсеник. Растението успява да оцелее и при 1000 пъти наднормена концентрация, макар и със значително забавяне на филтриращия процес.

Макар че е все още в лабораторна фаза, според учените от Университета в Стокхолм технологията може да се окаже евтина алтернатива за пречистване на индустриални замърсявания.

Мозък на прасе живее 36 часа извън тялото


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход