Диагноза: Болният човек на Европа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Диагноза: Болният човек на Европа

Евроскептичната "Лига" на Матео Салвини иска намаляване на данъците, което Италия трудно може да си позволи

Диагноза: Болният човек на Европа

Италия се превръща в най-големия проблем на ЕС с ниския си растеж, високия дълг, ужасната демография и очерталото се антисистемно правителство

Марина Станева
6395 прочитания

Евроскептичната "Лига" на Матео Салвини иска намаляване на данъците, което Италия трудно може да си позволи

© Reuters


Двете партии в оформилата се коалиция са против бюджетните рестрикции на ЕС, а изпълнението на програмите им би струвало милиарди евро.
Италия има спешна нужда от реформи. Но няма изгледи да се сдобие с правителство, което да ги направи.

"Ако нещо се случи в Европа, Гърция ще бъде насред всичко това отново. Но самата Гърция няма да бъде най-големият проблем в ЕС, а ще бъде Италия. Държавният й дълг е 135% от БВП – точно процентът, когато започнахме да спасяваме Атина." Това прогнозира икономистът Маркъс Уил от St. Gallen University в интервю за CNN Money. И допълва, че комбинацията от икономически и политически затруднения на страната се превръща във все по-голямо бреме за Брюксел.

Очерталото се правителство между популисткото движение "5 звезди" на Луиджи ди Майо и евроскептичната "Лига" на Матео Салвини прави картината още по-мрачна. Двете формации провеждат едноседмични разговори с цел да съставят коалиция и да сложат край на продължителния политически блокаж след неубедителните избори на 4 март в Италия. Но както обобщава Politico, новият кабинет има потенциала да "взриви Европа такава, каквато я познаваме".

Рецепта за провал

Проф. Уил посочва, че Рим не е използвал последните години, за да се реформира съществено: "Страната има най-слабия растеж в еврозоната, има проблем с кредитите, има проблем с банковата система и сега има голям политически проблем."

Движение "5 звезди" обещава да увеличи разходите и да прекрати въведената преди няколко години пенсионна реформа. "Лига" също иска анулирането й, както и намаляване на данъците, докато същевременно се заиграва с идеята за напускането на еврото. И двете партии са против бюджетните рестрикции на ЕС, а изпълнението на програмите им би струвало милиарди евро. По време на предизборните си кампании всички основни формации опитваха да спечелят гласове с щедри обещания, което принуди президента Серджо Матарела да ги призове за "реалистични предложения" за решаване на проблемите на страната.

"Икономическите последици могат да бъдат дълбоки. Заради високия държавен дълг италианските публични финанси са рискови. Ако пазарите започнат да поставят под съмнение тяхната устойчивост, ситуацията бързо ще излезе извън контрол. Затова няма съмнение, че ЕС ще настоява за фискална дисциплина", пише в анализ за Project Syndicate Жан Пизани-Фери, професор в Hertie School of Governance (Берлин) и Sciences Po (Париж). Той обяснява, че същината на проблемите на страната е, че е наследила прекалено високи нива на дълга от 80-те години на миналия век и не е отбелязала съществен икономически ръст от две десетилетия насам. А така е трудно да се намали дългът.

Според Пизани-Фери от първостепенно значение е да се съживи растежът. Това обаче не може да бъде постигнато чрез разхлабване на публичните разходи, тъй като стагнацията не се дължи на слабо търсене. Същото показва и доклад на Bank of Italy, според който производителността на Италия буди сериозно притеснение. През последните две десетилетия показателят "производителност на служител" се е свивал с 0.1% на година, в сравнение с ръст от 0.6% в Испания, 0.7% в Германия и 0.8% във Франция.

Картината се допълва от още един обезпокоителен факт – населението в работна възраст, което в момента е на същите нива като в края на 80-те години на миналия век, ще намалява с 0.5-1% годишно през идващите години. Така изплащането на дълга ще зависи от все по-малка работна сила, която ще се свие още повече при евентуално понижаване на пенсионната възраст.

Ето защо е наложително да се стимулира производителността, като икономическите политики трябва да са насочени към намаляване на пропастта между по-големите компании, чиито постижения отговарят на тези на техните германски и френски конкуренти, и по-малките фирми, в които производителността е наполовина. Италианските икономисти Бруно Пелегрино от University of California, Los Angeles и Луиджи Зингалес от University of Chicago изследват този феномен. В доклада си "Диагностициране на италианската болест" те обръщат внимание на семейното управление на по-малките компании и на тенденцията да се избират и възнаграждават служители на базата на тяхната лоялност вместо на заслуги. Двамата икономисти стигат до заключението, че именно това е в основата на стагнацията, а не някакви международни търговски тенденции.

Откъде ще дойдат парите

Следващото италианско правителство трябва да постави необходимостта от политики, насърчаващи растежа и производителността, в центъра на стратегията си. Но има сериозни съмнения, че коалицията между движение "5 звезди" и "Лига" ще постигне нещо подобно. "Изгледите за правителство на две евроскептични партии създават несигурност. Инвеститорите може да нямат доверие в такова управление и да се страхуват, че дългът ще се покачи", твърди пред Reuters Винченцо Лонго, анализатор от IG Markets.

Едно от първите неща, за които двете формации се договориха, бе да анулират пенсионната реформа от 2011 г., вдигаща възрастта за пенсиониране, макар икономистите да смятат, че това ще струва 20 млрд. евро на година. Що се отнася до останалите планирани политики – минималният универсален доход за две години за безработни ще струва 17 млрд. евро, а плоският данък ще намали данъчните приходи с 80 млрд. евро годишно. Според изтекла чернова на коалиционната програма движение "5 звезди" и "Лига" планират да поискат от ЕЦБ да опрости 250 млрд. евро италиански дълг, който централната банка на еврозоната е изкупила по време на програмата си за количествено облекчение. По-късно обаче от "Лига" отрекоха това да влиза в официалната правителствена програма.

Президентът Матарела даде да се разбере, че е против конфронтация с Брюксел. "Да мислим, че някой може да се справи сам в Европа, означава да лъжем хората", коментира той. Само че италианците очевидно вече не харесват ЕС и гласуваха така, че за първи път една от неговите шест страни основателки е на път да се сдобие с евроскептично правителство. Италианските избори са поредният предупредителен сигнал за ЕС и показват дълбока криза както в обществото, така и в политическата система в страната. Посланието е ясно – или Европа ще успее да се преориентира към растеж, социално приобщаване и защита на гражданите, или националистическата вълна и анти-ЕС настроенията ще подкопаят самите основи на интеграцията.

Популисткото движение "5 звезди" на Луиджи ди Майо обещава да увеличи разходите
Източник: Reuters
Двете партии в оформилата се коалиция са против бюджетните рестрикции на ЕС, а изпълнението на програмите им би струвало милиарди евро.
Италия има спешна нужда от реформи. Но няма изгледи да се сдобие с правителство, което да ги направи.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Същественият причинител за проблемите в Италия е дейността на Европейската централна банка да работи без защита срещу щетите от еврото.
  Запазването на държавната грешка подсигурява провалът на правителството на Италия.
  Възможностите за Италия са:
  Първа: При запазването на неправилната дейност на Европейската централна банка – щетите за Италия се увеличават.
  Втора: Със защита срещу щетите от еврото е прекратен водещият причинител за сегашните щети в Италия.

 • 2
  b.davidkov avatar :-|
  masay

  От гледната точка на неолибералните глобалисти картината наистина е мрачна, защото Италия разчупва налагания шаблон за робуването на мъртви догми. Почти 3/4 от инталианците гласуваха на евроскептичните Лигата и Звездите. Глас народен - глас Божи.

 • 3
  velvoofell avatar :-|
  velvoofell

  "В доклада си "Диагностициране на италианската болест" те обръщат внимание на семейното управление на по-малките компании и на тенденцията да се избират и възнаграждават служители на базата на тяхната лоялност вместо на заслуги."

  Може да се направят изводи и за нашата икономика.

 • 4
  sylvester avatar :-|
  sylvester

  Аз съм "за" популистите да печелят избори и да управляват. Това е единственият начин заблудените им избиратели да видят, че добре звучащите обещания и лесноразбираемите обяснения на проблемите, са тотална глупост.

 • 5
  ivangabrovo avatar :-|
  ivangabrovo

  Според скромните ми преки наблюдения в 15-годишен период върху извадка от десетина малки и почти средни италиански компании в индустриалния сектор /машини, потребителски стоки, В2В/ показателят "производителност на служител" е нараснал. Дори и някои от собствениците им споделят това. Според работещите нивото на заплащане се е запазило непроменено над 5 години при нарастване на интензитета на работа /54 часова работна седмица за чуждестранните работници, които са вече над 60% от наетите/. Нещо друго е в основата на проблемите. Определено статията се плъзга по повърхността.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK