Лидерите на ЕС размахаха пръст на Тръмп от София

"С такива приятели защо са ти врагове", попита председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск

Скорошните решения на американската администрация – излизането от Парижкото споразумение, ядрената сделка с Иран, както и търговската война с Китай и ЕС са "капризи", смята Туск
Скорошните решения на американската администрация – излизането от Парижкото споразумение, ядрената сделка с Иран, както и търговската война с Китай и ЕС са "капризи", смята Туск
Скорошните решения на американската администрация – излизането от Парижкото споразумение, ядрената сделка с Иран, както и търговската война с Китай и ЕС са "капризи", смята Туск    ©  Reuters
Скорошните решения на американската администрация – излизането от Парижкото споразумение, ядрената сделка с Иран, както и търговската война с Китай и ЕС са "капризи", смята Туск    ©  Reuters

"Днес сме свидетели на ново явление – капризното поведение на американската администрация. Поглеждайки към последните решения на президента Тръмп, човек би си казал – с такива приятели защо са ни врагове?" С тези думи председателят на Съвета на Европейския съюз (ЕС) се обърна към лидерите на държавите членки преди началото на работната вечеря в София вчера.

В основна темата по време на срещата на високо ниво се превърна "капризното" според Туск поведение на американската администрация. Причина за недоволството е решението на президента Доналд Тръмп да изтегли САЩ от ядреното споразумение с Иран от 2015 г., както и заплахите на американския главнокомандващ да наложи мита върху вноса на стомана и алуминий за ЕС.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  b.davidkov avatar :-|
  masay
  • + 3

  В момента ЕС е в същото глупаво положение спрямо САЩ на Тръмп, в каквото изпадна соцлагерът спрямо СССР при Горбачов.
  Просто времето на подаръците поради братство/евроатлантизъм свършва, когато Горбачов/Тръмп се вгледат в дефицитите в сметките си и кранчето спира.

  Какво се случи след подписването на споразумението с Иран от САЩ, Русия, Китай, ОК, Франция и Германия през 2015 г.? Ами френски, германски, английски, руски и китайски частни и държавни компании и банки се втурнаха да инвестират на огромния ирански пазар - в нефто и газодобива, в преработката и строежа на нефто и газопроводи, в строителство на пътна инфраструктура, пристанища, ж.п. магистрали, в заводи из автомобили, резервни части и оборудване и т.н. А от американските компании единствено Боинг се уреди с контракт да продаде няколко средни самолета за вътрешни линии. Т.е. всички страни по ядрената сделка освен САЩ намазаха.

  В този смисъл САЩ нищо не губят, ако сделката с Иран се разсъхне. Напротив - печелят:
  1. Няма да се налага да освобождават ирански активи за около 150 млрд. долара, според някои данни, които трета година след падане на санкциите продължават да са блокирани в САЩ;
  2. Очаква се след повторното въвеждане санкции добивът и респективно износът на петрол в Иран да спаднат с около 1/3, което неминуемо ще повиши цената му и така ще направи добива на шистов петрол и газ в САЩ рентабилен;
  3. Позововайки се на закона за санкциите срещу Иран, С. Корея и Русия, във всеки един момент САЩ могат да въведат санкции срещу която пожелаят чужда банка или компания, оперираща в Иран, както и да блокират активите й в САЩ. Евроатлантическите съюзници трябва да схващат това като предупреждение срещу всеки, който по един или друг начин застане на пътя на американските интереси навсякъде по света.
  4. Внася допълнителен разнобой в и без това конфронтираните останали страни по сделката с Иран: Германия, Франция и ОК от едната страна и Русия и Китай от другата. Макар всички те да заявяват намерението си да продължат участието си в договора с Иран, само Русия и Китай са относително имунизирани от нови американски санкции, защото Русия притежава най-големите в света запаси на въглеводороди, ръстът на цените на които й носи допълнително по около 110 млн. всеки месец, а пък Китай ако не тази, догодина ще стане първа икономическа сила. Глобализацията и неолибералната идеология в случая направиха изключително лоша услуга на Запада, защото дават възможност на САЩ да блокира сметките и активите на компаниите им, попадащи в неговата юрисдикция, както и достъпа до високотехнологични продукти и технологии;
  В края на април светът видя на живо как САЩ демонстративното посекоха ZTE, втория по големина китайски производител на телекомуникационно оборудване и смартфони.
  Операцията по унищожаването на ZTE започва през януари с наложената глоба от 1,2 млрд. долара заради нарушения на условията на санкционния режим, защото ZTE e продавала в Иран и Северна Корея телекомуникационно оборудване, което съдържало произведени в САЩ елементи. През април последва забрана за срок от 7 г. ZTE да купува досега използваните произвеждани в САЩ процесори Intel и Qualcomm. До следващия етап с отнемане на лиценза на ZTE за ползване на операционната система Android на Google за мобилните й устройства не се стигна, защото китайското правителство на часа изпрати делегация във Вашингтон за преговори..

  ЕС се опитва да се измъкне от хватката с т.н. блокиращ закон, който да защити западните компании от последиците от извънтериториалното прилагане на чуждо законодателство. И все пак Макрон, Мей и Мерсел изключително много внимават да не дадат повод на Тръмп да приключи с тях като евроатлантически братушки.

  Колкото и декларации да сипе, Западът скоро-скоро ще излезе от ядрената сделка с Иран. Total вече обяви, че ще се оттегли от многомилиардния проект за участие в разработването на етап от най-голямото газово находище в света - Южен Парс, ако не бъде изключен от американските санкции. И неговите 50% ще ги купи или Газпром, или китайската CNPC, които от американски санкции не се стресират.

  Нередност?
Нов коментар